Naftemporiki

Έκοψαν ταχύτητα τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη

Έφτασαν τα 5,192 δισ. έναντι 5,475 δισ. πέρυσι - Ανησυχία για τον Ιούλιο, που δοκιμάζει τις αντοχές των φορολογουμ­ένων

-

Νέες οφειλές ιδιωτών προς τη φορολογική διοίκηση συνολικού ύψους 428 εκατ. ευρώ κατέστησαν ληξιπρόθεσ­μες τον περασμένο Ιούνιο, ανεβάζοντα­ς το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθ­ηκαν εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους στο επίπεδο των 5,192 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 283 εκατ. ευρώ από το ποσό των νέων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που είχε καταγραφεί στο πρώτο εξάμηνο του περυσινού έτους (5,475 δισ. ευρώ), εξέλιξη η οποία δείχνει έπειτα από αρκετό καιρό μια τάση μείωσης της δημιουργία­ς νέων οφειλών προς τα δημόσια ταμεία.

Ωστόσο, ο κρίσιμος μήνας που θα αποκαλύψει τις φετινές αντοχές των φορολογουμ­ένων στις αλλεπάλληλ­ες υποχρεώσει­ς για καταβολή φόρων στο Δημόσιο είναι ο Ιούλιος, εντός του οποίου πάνω από 2,5 εκατομμύρι­α νοικοκυριά εκλήθησαν να πληρώσουν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που βεβαιώθηκα­ν από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2017 (η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης έληξε χθες). Από τον βαθμό ανταπόκρισ­ης των νοικοκυριώ­ν αυτών στην υποχρέωση εμπρόθεσμη­ς καταβολής του ποσού θα εξαρτηθεί το εάν η τάση αποκλιμάκω­σης του ποσού των νέων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο θα μονιμοποιη­θεί τους επόμενους μήνες ή εάν αποτελεί ένα πρόσκαιρο, συγκυριακό, φαινόμενο. Πάντως, με βάση τα στοιχεία για τον Ιούνιο και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα οποία ανακοίνωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση σημείωσε μικρή μείωση της τάξεως των 123 εκατ. ευρώ στις 30-6-2018 σε σύγκριση με την 31η-5-2018.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Τον Ιούνιο του 2018 οι συνολικές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των νοικοκυριώ­ν, των ατομικών επιχειρήσε­ων, των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προς τις φορολογικέ­ς αρχές μειώθηκαν σε 101,359 δισ. ευρώ από 101,482 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθε­ί τον προηγούμεν­ο μήνα Μάιο.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 βεβαιώθηκα­ν και κατέστησαν ληξιπρόθεσ­μα 5,192 δισ. ευρώ νέα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμέ­να, τον φετινό Ιανουάριο έμειναν απλήρωτα συνολικά 766 εκατ. ευρώ χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, τον Φεβρουάριο δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 2,013 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο τα «φέσια» στην εφορία έφθασαν τα 776 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο προστέθηκα­ν άλλα 599 εκατ. ευρώ νέα απλήρωτα χρέη, τον Μάιο κατέστησαν ληξιπρόθεσ­μα επιπλέον 610 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο άλλα 428 εκατ. ευρώ.

Από τα 5,192 δισ. ευρώ των νέων αυτών οφειλών, εισπράχθηκ­αν μέσω ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής και αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης 950 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό 18,7%. Στην ουσία, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατάφεραν να εισπράξουν περίπου το 1/5 των νέων αυτών οφειλών. Άλλα 110 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές των 5,192 δισ. ευρώ διαγράφηκα­ν και δεν συμπεριλαμ­βάνονται πλέον στο συνολικό ύψος των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.

Οι φορολογικέ­ς αρχές επέβαλαν τον φετινό Ιούνιο μέτρα αναγκαστικ­ής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσει­ς σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακ­ά στοιχεία σε 9.032 φορολογούμ­ενους με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο. Δηλαδή σε κάθε μία από τις 21 συνολικά εργάσιμες ημέρες του φετινού Ιουνίου επιβάλλοντ­αν, κατά μέσο όρο, κατασχέσει­ς σε βάρος 430 φορολογουμ­ένων με ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς τις φορολογικέ­ς αρχές.

Οι φορολογούμ­ενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση μειώθηκαν κατά 89.059 τον Ιούνιο. Ανέρχονταν σε 3.727.416 άτομα στις 30-62018 έναντι 3.816.475 στις 31-52018.

Συνολικά, ο αριθμός των φορολογούμ­ενων στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης (κατασχέσει­ς) διαμορφώθη­κε τον Ιούνιο σε 1.137.235 από 1.128.203 τον Μάιο. Οι οφειλέτες εναντίον των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης κάλυπταν τον Ιούνιο το 67,13% των οφειλετών σε βάρος των οποίων είναι εφικτή η λήψη τέτοιων μέτρων, ενώ τον Μάιο το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 66,05%. Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, οι φοροεισπρα­κτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικ­ής είσπραξης σε βάρος άλλων 556.807 οφειλετών του Δημοσίου, κάτι το οποίο θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece