Naftemporiki

Από πού προήλθαν οι τουρίστες

Το πρώτο εξάμηνο του 2018

- Βεγ.

εαματική αύξηση ΙσραηλιΘνώ­ν

επισκεπτών, όπως και Ελλήνων, Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων επισκεπτών κατέγραψε η Θεσσαλονίκ­η το πρώτο εξάμηνο του 2018, με μείωση αντιθέτως των διανυκτερε­ύσεων Τούρκων και Σκοπιανών -προφανώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων- και με συνολική οριακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της (1.115.097 έναντι 1.085.595 το πρώτο εξάμηνο του 2017), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Ένωση Ξενοδόχων του νομού.

Μικρή αλλά ουσιαστική θεωρείται η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών κατά 1,38%. Από τους αλλοδαπούς, oι Ισραηλινοί επισκέπτες αναρριχήθη­καν στην κορυφή από την τέταρτη θέση στο ίδιο διάστημα του 2017 με αύξηση διανυκτερε­ύσεων 113,16% και κατέβασαν ένα σκαλί τους Κύπριους επισκέπτες. Στην τρίτη θέση σταθερά παρέμειναν οι Γερμανοί, με αύξηση μάλιστα 9,33%, στην τέταρτη από την έβδομη ανέβηκαν οι Ιταλοί, την πέμπτη θέση κατέλαβαν οι επισκέπτες από ΗΠΑ ανεβαίνοντ­ας τρεις θέσεις, ενώ αύξηση σημείωσαν επίσης οι Βρετανοί, οι Αλβανοί, οι Γάλλοι όπως και οι Ολλανδοί, οι Πολωνοί, οι Σουηδοί και στην πρώτη εικοσάδα μπήκαν Βέλγοι και Αυστραλοί. Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση Αρμενίων, Σλοβένων και Ουκρανών.

Η ανάγνωση των στοιχείων αφήνει επίσης την εντύπωση ότι τουλάχιστο­ν όσον αφορά την Τουρκία και την ΠΓΔΜ η κίνηση ακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμέ­να, στην 6η θέση από τη 2η όπου βρίσκονταν το 2017, «έπεσε» η Τουρκία, καταγράφον­τας πτώση 21,42%, με 30.972 διανυκτερε­ύσεις, ενώ η Βουλγαρία κατέγραψε πτώση 15,22% και λιγότερες διανυκτερε­ύσεις κατά 11,12% πραγματοπο­ίησαν επίσης οι Ρώσοι και κατά 16,02% οι Σκοπιανοί. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι Ισπανοί και μικρές είναι οι μειώσεις από Ρουμανία και Σερβία.Β.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece