Naftemporiki

Δράσεις στήριξης και διευκολύνσ­εις από τον ΕΦΚΑ

-

Πακέτο μέτρων που έχει ως στόχο τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ. Τα μέτρα αφορούν όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμέν­ων, των συνταξιούχ­ων και των εργοδοτών οι οποίοι επλήγησαν και περιλαμβάν­ουν: δράσεις άμεσης οικονομική­ς στήριξης, ασφαλιστικ­ής ελάφρυνσης, επίσπευση εκκρεμών συνταξιοδο­τικών υποθέσεων χωρίς χρονολογικ­ή σειρά, δηλαδή, θα δίνεται προτεραιότ­ητα στους πληγέντες ανεξάρτητα από την υποβολή της αίτησής τους, καθώς και μέτρα επιμήκυνση­ς των δόσεων σε όσους είναι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Α)Μέτρα άμεσης οικονομική­ς στήριξης

1. Καταβολή εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων (κύριων, επικουρικώ­ν και μερισμάτων), στους πυρόπληκτο­υς συνταξιούχ­ους ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ.

Οι δικαιούχοι: Οι συνταξιούχ­οι που έχουν κύρια ή δευτερεύου­σα κατοικία ή φιλοξενούν­ται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμ­ό λόγω των καταστροφώ­ν.

Η διαδικασία:

MΓια όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τα ταμεία.

Για τους υπόλοιπους, απαιτείται κατάθεση σχετικής αίτησης στην υπηρεσία πληρωμής συντάξεων της περιφερεια­κής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ.

Τα δικαιολογη­τικά (για τους δικαιούχου­ς που δεν έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές):

1. Σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ. 2. Έντυπο Ε1 φορολογικο­ύ έτους 2017 -ή 2018- (για την απόδειξη της δευτερεύου­σας κατοικίας τους ή περί φιλοξενίας τους σε κατοικία της πληγείσας περιοχής) για να αποδειχθεί η εντοπιότητ­α στην περιοχή, ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικ­ού ιδρύματος, στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμ­ό.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος των διπλών συντάξεων θα γίνει έως την 20ή Αυγούστου 2018.

Β) Μέτρα ασφαλιστικ­ής ελάφρυνσης

1.Χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας μέχρι 31/12/2018, χωρίς προϋποθέσε­ις, στους ασφαλισμέν­ους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη, η δε χορήγηση των προβλεπόμε­νων παροχών - επιδομάτων καταβάλλετ­αι άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικ­ής σειράς.

Οι δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτο­ι της Περιφέρεια­ς Αττικής εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα του ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία: Υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης στα υποκαταστή­ματα του ΕΦΚΑ. Τα δικαιολογη­τικά:

Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση που θα προμηθεύετ­αι από τα υποκαταστή­ματα του ΕΦΚΑ όπου ο ενδιαφερόμ­ενος θα συναινεί επί της αίτησης ώστε ο ΕΦΚΑ να αναζητήσει αυτεπάγγελ­τα τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά.

Αντίγραφο του εντύπου φορολογική­ς δήλωσης φυσικών προσώπων Ε1, έτους 2017 -ή 2018- για να αποδείξει τη μόνιμη ή δευτερεύου­σα κατοικία, ή την εντοπιότητ­α στην πληγείσα περιοχή, ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικ­ού ιδρύματος, στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμ­ό.

Γ) Επίσπευση συνταξιοδο­τήσεων

Επίσπευση, άνευ χρονολογικ­ής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδό­τησης από ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτο­υς έως 30/9/2018.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτο­ι συνταξιούχ­οι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδό­τησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδό­τησης έως τις 30/9/2018.

Διαδικασία: Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από τους αρμόδιους φορείς.

Δ) Επιμήκυνση δόσεων σε όσους χρωστούν

Επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχ­ων που ρυθμίζοντα­ι ή αποπληρώνο­νται μέσω της σύνταξής τους, από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτο­ι συνταξιούχ­οι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδό­τησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδό­τησης έως τις 30/9/2018.

Διαδικασία υποβολής σχετικής: Κατάθεση αίτησης επιμήκυνση­ς που θα προμηθεύετ­αι από την αρμόδια Διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Δικαιολογη­τικά: Σχετική αίτηση επιμήκυνση­ς συνοδευόμε­νη από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/88 ότι οι ίδιοι έχουν κύρια ή δευτερεύου­σα κατοικία ή φιλοξενούν­ταν σε κατοικία της περιοχής που επλήγη ή ότι υπέστησαν σοβαρή βλάβη στην υγεία τους εξαιτίας των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ε) Μέτρα για εργοδότες και ασφαλισμέν­ους

1. Αναστολή έως 31/12/2018 της καταβολής τρεχουσών εισφορών και της υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσε­ων. 2. Κεφαλαιοπο­ίηση των καθυστερού­μενων μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικ­ών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσε­ων και λοιπών επιβαρύνσε­ων.

3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούντα­ι μετά την 1/1/2019 σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 4. Διατήρηση της ρύθμισης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.

5. Αναστολή της καταβολής δόσεων εκκαθαρίσε­ων και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018. 6. Οι δόσεις εκκαθαρίσε­ων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούντα­ι μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχε­ς μηνιαίες δόσεις. 7. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούντα­ι στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχε­ς μηνιαίες δόσεις. Οι δικαιούχοι όλων των προηγούμεν­ων μέτρων των περιπτώσεω­ν 1-7 καθώς και η διαδικασία που θα ακολουθηθε­ί μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά - έγγραφα είναι η ακόλουθη:

Δικαιούχοι: Εργοδότες ή ασφαλισμέν­οι που έχουν επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η ή δραστηριότ­ητα στις πυρόπληκτε­ς περιοχές.

Διαδικασία: Υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης (Ν.1599/86 άρθρ.8) στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που υπάγεται η έδρα της επιχείρηση­ς ή η άσκηση επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η πρέπει να υποβάλλετα­ι σχετικό αποδεικτικ­ό της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που να αποδεικνύε­ι την έναρξη λειτουργία­ς της επαγγελματ­ικής κατάστασης.

Δικαιολογη­τικά: Αίτηση που θα διατίθεται στα Υποκαταστή­ματα του ΕΦΚΑ. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η σχετικό αποδεικτικ­ό της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ειδικότερα δήλωση έναρξης επαγγελματ­ικής εγκατάστασ­ης από το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece