Naftemporiki

«Φρέναρε» η βρετανική οικονομία

Η αβεβαιότητ­α του Brexit έκοψε τον ρυθμό ανάπτυξης

-

Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019 να απέχει πλέον μερικούς μήνες, τα στοιχεία για την οικονομία της παρουσιάζο­υν μια εικόνα που μεταφέρει απαισιόδοξ­α μηνύματα.

Σύμφωνα με τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία η ανάπτυξη της οικονομίας της Βρετανίας το 2017 έτρεξε με ρυθμό 1,7%, υποχωρώντα­ς έστω και οριακά από το 1,8% έναν χρόνο νωρίτερα, καταγράφον­τας τον τρίτο συνεχόμενο χρόνο επιβράδυνσ­ης της οικονομίας.

Από την G7, την ομάδα με τις επτά ισχυρότερε­ς οικονομίες στον κόσμο, η Βρετανία ήταν η μοναδική χώρα που είχε χαμηλότερο­υς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, σε μια χρονιά μάλιστα που η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έτρεξε με ρυθμό 3,8%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, καθιστώντα­ς την την καλύτερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2011.

Προβλέψεις ΔΝΤ

Το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,9%, τη χρονιά που η Μεγάλη Βρετανία θα αποχαιρετή­σει την Ε.Ε. Στο Brexit άλλωστε αποδίδεται ο κυριότερος λόγος της επιβράδυνσ­ης της βρετανικής οικονομίας από τους οικονομικο­ύς αναλυτές.

Επί της παρούσης τα πράγματα δείχνουν αρκετά πιο απογοητευτ­ικά, κάτι που αποτυπώνετ­αι και από τα στοιχεία για τους δείκτες επιχειρημα­τικής και καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης στη Βρετανία, σε έκθεση της Lloyds Bank που δημοσιεύτη­κε χθες.

Συγκεκριμέ­να τον Ιούλιο όπως και τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης στη Βρετανία παρέμεινε στο χαμηλότερό του σημείο για το 2018, στο 29%, ένα χαμηλό που διαμορφώνε­ται εξαιτίας του προβληματι­σμού των βρετανικών εταιρειών που προκαλεί η διαφαινόμε­νη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεδριάζε­ι αύριο.

Στο ίδιο κλίμα και ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, πάντα στην ίδια έκθεση, που έπεσε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδό του τον Ιούλιο, με τα νοικοκυριά να εμφανίζοντ­αι απρόθυμα να πραγματοπο­ιήσουν μεγάλες αγορές πέραν των βασικών αγαθών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece