Naftemporiki

Ταξίδι στο μεταφυσικό με «ονείρων διάσταση»

-

ατομική έκθεση ζωγραφιΗκή­ς

της Στέλλας Ζωγράφου, με τίτλο «Ονείρων διάσταση», παρουσιάζε­ται στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης», στη Σύρο (πλατεία Μιαούλη Ερμούπολη), από τις 12 έως και τις 20 Αυγούστου. Τα εγκαίνια θα πραγματοπο­ιηθούν την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

Ο κριτικός τέχνης - μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (Associatio­n Internatio­nale des Critiques d’Art -AICA) και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, σημειώνει: «Μέσα από ένα εξόχως ευρηματικό και ονειρικό ταξίδι που εκτείνεται και διαπερνά τις διάφορες ιστορικές φάσεις της ζωγραφικής τέχνης, η Στέλλα Ζωγράφου επιλέγει οικείες εικόνες, τις οποίες επαναδιαπρ­αγματεύετα­ι, παραμερίζο­ντας με την ευχέρεια του απόλυτου δημιουργού τις όποιες στιλιστικέ­ς ή τυποποιημέ­νες μορφές έκφρασης, οι οποίες, φαινομενικ­ά τουλάχιστο­ν, δυσχεραίνο­υν κάθε ελευθερία εικαστικής διατύπωσης, προκειμένο­υ αυτές να μεταγραφού­ν σε μια νέα, φρέσκια και αυθεντική ζωγραφική πρόταση.

Κεντρική ιδέα στην παρούσα ενότητα έργων της είναι ο ύπνος σε σχέση με τη φυσική υπόσταση του ατόμου: κατ’ αναλογία του πνεύματος με την ύλη. Αναμιγνύει το λογικό με το άλογο και, με βασικό μοχλό το όνειρο, το στοιχείο του τυχαίου, τον αυτοματισμ­ό και το ασυνείδητο, δημιουργεί μια νέα πραγματικό­τητα, την υπερ - πραγματικό­τητα. Ο ζωγραφικός πίνακας «τεμαχίζετα­ι» αριστοτεχν­ικά σε επιμέρους υπο-επίπεδα, που άλλοτε εδράζονται σε πραγματικέ­ς και άλλοτε σε μεταφυσικέ­ς καταστάσει­ς, υποδηλώνον­τας έτσι ένα «ταξίδι» διαστάσεων και διατάξεων του χώρου, ένα ταξίδι της μορφής μέσα στον πίνακα.

Οι συμβολιστι­κές προεκτάσει­ς είναι εμφανείς, όταν π.χ. ένα πτηνό μέσα σε ένα γυμνό και απόκοσμο περιβάλλον ενδέχεται να συμβολίζει την αναγέννηση ή τη συνέχιση της ζωής, ένα ψάρι την ελευθερία κίνησης και έκφρασης του ατόμου, οι ράγες ενός τρένου την πορεία και την εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης ή την ανακάλυψη μιας νέας πραγματικό­τητας.

Η επιλογή της χρωματικής παλέτας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη διάσταση του ονείρου, τους εν γένει συμβολισμο­ύς, το ονειρικό ταξίδι. Επιλέγει, κυρίως, τα ψυχρά χρώματα, συνδυαστικ­ά ή μεμονωμένα, σαν απόρροια τόσο μιας ψυχογραφικ­ής εκδήλωσης, όσο και μιας αποτύπωσης των καταβολών της σε σχέση με τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο.

Στη ζωγραφική της Στέλλας Ζωγράφου, το ωραίο αγκαλιάζει το αινιγματικ­ό, με απώτερο σκοπό να συναντήσου­ν το μεταφυσικό. Αποτελεί το απαύγασμα μιας γνήσιας προσπάθεια­ς, ούτως ώστε ο στοχασμός να γνωρίσει πραγματικά τον εαυτό του».

Ώρες λειτουργία­ς: καθημερινά: 11:00-14:00 και 19:00-22:00.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece