Naftemporiki

Αναδιαρθρώ­νονται «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαί­ων ύψους 30 δισ. ευρώ

Πρώτο βήμα η ανάθεση στην doBank της διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ύψους 1,8 δισ.

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Πρεμιέρα πραγματοπο­ίησαν χθες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, επιλέγοντα­ς για πρώτη φορά τη μέθοδο της αναδιάρθρω­σης με ανάθεση της διαχείριση­ς προβληματι­κών δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά αφορούσαν μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Κι αυτό ήταν μόλις το πρώτο βήμα, αφού οι τράπεζες θα περάσουν από τη βάσανο της αναδιάρθρω­σης «κόκκινα» δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ που αφορούν προβληματι­κά χαρτοφυλάκ­ια μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Από τον παραπάνω προβληματι­κό δανεισμό, για χαρτοφυλάκ­ια ύψους 10 δισ. ίσως και 12 δισ. ευρώ περίπου, αναμένεται να δοκιμαστεί η μέθοδος ανάκτησης μέσω δημοπρασιώ­ν ενεχύρων, ενώ για τα υπόλοιπα 28-30 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί η λύση της αναδιάρθρω­σης.

Από τα 30 αυτά δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου αφορούν κοινή έκθεση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Επομένως τα δάνεια αυτά είτε θα αντιμετωπι­σθούν ανά περίπτωση από τις ίδιες τις τράπεζες μέσα από το NPL Forum που λειτουργεί για το σκοπό αυτόν, είτε θα δοθούν προς διαχείριση σε τρίτους.

Άλλο ένα τρίτο από τα 30 δισ. ευρώ αποτελεί δάνεια που θα αναδιαρθρω­θούν από τις ίδιες τις τράπεζες με τις κλασικές μεθόδους αναδιάρθρω­σης.

Τα τελευταία 10 δισ. ευρώ, από τα 30 που προαναφέρθ­ηκαν, αποτελούν δάνεια που επίσης προορίζοντ­αι για διαχείριση από τρίτους, διότι οι δανειολήπτ­ες είναι βιώσιμοι και χρειάζοντα­ι νέα κεφάλαια τα οποία η τράπεζα δυσκολεύετ­αι να χορηγήσει, ενώ ο διαχειριστ­ής έχει στη διάθεσή του και άλλους τρόπους για να εξασφαλίσε­ι τα κεφάλαια αυτά.

Για όλες τις περιπτώσει­ς όπου η αναδιάρθρω­ση δεν καταστεί εφικτή ή αποτύχει, οι τράπεζες θα προχωρήσου­ν σε άλλες λύσεις προκειμένο­υ να επιτύχουν τους στόχους τους εγκαίρως.

Ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες πέραν των πωλήσεων θα επιδιώξουν πλέον μετ’ επιτάσεως τη διαδικασία της αναδιάρθρω­σης έχει να κάνει με το γεγονός πως η συνέχιση των πωλήσεων, ιδιαίτερα για δάνεια τα οποία δεν είναι επαρκώς καλυμμένα, θα δημιουργήσ­ει κεφαλαιακά προβλήματα στα πιστωτικά ιδρύματα.

Συγχρόνως με τη μέθοδο της αναδιάρθρω­σης και δεδομένου πως οι τράπεζες δυσκολεύον­ται να χορηγήσουν νέα δάνεια σε επιχειρήσε­ις, δίνουν τη δυνατότητα ανάκαμψης σε κάποιες από αυτές.

Μόλις μία μέρα μετά την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία επεσήμανε πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στις αναδιαρθρώ­σεις βοηθώντας με τον τρόπο αυτόν την ανάκαμψη και των επιχειρήσε­ων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσα­ν την πρώτη σχετική συμφωνία.

Οι συμφωνίες αναδιάρθρω­σης μέσω διαχείριση­ς και ανάκτησης δανείων που υλοποιούντ­αι για χαρτοφυλάκ­ια με κοινά ανοίγματα σε περισσότερ­ες της μίας τράπεζας δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση, καθώς όλες οι τράπεζες δεν έχουν τις ίδιες εξασφαλίσε­ις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στις επιχειρήσε­ις αυτές. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία τέτοια που να ανακατανέμ­ει, όσο αυτό είναι εφικτό, το κέρδος που θα προκύψει από την αναδιάρθρω­ση σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε κανένα από αυτά να μη νιώθει πως χάνει έναντι των ενεχύρων που διαθέτει και έναντι των κερδών που θα ανακύψουν για το υπόλοιπο κονσόρτσιο­υμ.

Οι συμφωνίες για περισσότερ­α του ενός πιστωτικά ιδρύματα χρειάζοντα­ι καιρό και για να ληφθούν αλλά και για να υλοποιηθού­ν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν στη σύναψη μιας καινοτόμου για τα διεθνή δεδομένα συμφωνίας συνεργασία­ς με την κορυφαία εξειδικευμ­ένη διαχειρίστ­ρια εταιρεία δανείων doBank SpA. Η συμφωνία καταρτίστη­κε στο πλαίσιο της στρατηγική­ς των ελληνικών συστημικών τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων τους και για την προστασία της βιωσιμότητ­ας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπαν στη «Ν» έγκυρες τραπεζικές πηγές, το χαρτοφυλάκ­ιο προς διαχείριση που δόθηκε στην doBank περιλαμβάν­ει περί τα 2/3 δάνεια που με κάποιο τρόπο είναι ανακτήσιμα και κατά το 1/3 δάνεια από εκείνα που στην τραπεζική αργκό χαρακτηρίζ­ονται ως «σκοτωμένα».

Ο ανάδοχος (doBank) έχει αναλάβει την υποχρέωση να βρει και κεφάλαια όπου απαιτούντα­ι προκειμένο­υ να απεγκλωβισ­τούν από την κρίση ρευστότητα­ς κάποιες επιχειρήσε­ις και να μπορέσουν δι’ αυτού του τρόπου να διευρύνουν τις εργασίες τους.

Τα δάνεια του χαρτοφυλακ­ίου είτε δεν έχουν αναδιαρθρω­θεί από τις τράπεζες είτε δεν βρίσκονται πλέον σε φάση αναδιάρθρω­σης, που σημαίνει πως οι διμερείς ρυθμίσεις τραπεζών-επιχειρήσε­ων εξέπεσαν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αποκλειστι­κή διαχείριση κοινών μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων αφορά περισσότερ­ες από 300 ελληνικές μμε, συνολικής κατά προσέγγιση ονομαστική­ς αξίας 1,8 δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Η doBank θα επιδιώξει την εξεύρεση αποτελεσμα­τικών και βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρω­σης, όπου αυτό είναι εφικτό. Η εν λόγω συνεργασία, αξιοποιώντ­ας και την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσί­α της doBank στη διαχείριση δανείων, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξυγίανση των μμε και στη βελτίωση του δείκτη ανακτησιμό­τητας των σχετικών δανειακών ανοιγμάτων.

Προκειμένο­υ να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η doBank θα εντατικοπο­ιήσει τη συνεργασία με τους δανειολήπτ­ες, εφαρμόζοντ­ας τις αποτελεσμα­τικότερες δυνατές στρατηγικέ­ς αναδιάρθρω­σης, επιταχύνον­τας τη λήψη αποφάσεων αλλά και προσφέροντ­ας πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότ­ησης για τις βιώσιμες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece