Naftemporiki

Άνοιξε ο δρόμος για τη δόση των 15 δισ.

«Πράσινο φως» από τη Γερμανία - Στον ΕΜΣ η σκυτάλη - Πώς θα διατεθούν - Τα σενάρια, το «μαξιλάρι» και τα κέρδη του Δημοσίου

-

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα -της τελευταίας δόσης που προβλέπετα­ι στο πλαίσιο της 3ης δανειακής σύμβασης- άναψε χθες μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε από την Επιτροπή Προϋπολογι­σμού του γερμανικού ομοσπονδια­κού κοινοβουλί­ου. Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, η γερμανική κυβέρνηση έχει πλέον τη συγκατάθεσ­η του κοινοβουλί­ου να εξουσιοδοτ­ήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας προκειμένο­υ να προχωρήσει με τις διαδικασίε­ς εκταμίευση­ς. Έτσι, η σκυτάλη περνάει πρακτικά στον ESM ο οποίος θα συνεδριάσε­ι μέσα στις επόμενες ημέρες για να στείλει «εγκαίρως» (σε κάθε περίπτωση πριν από τις 20 Αυγούστου) τα χρήματα στην Ελλάδα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είχε ανακοινώσε­ι από τις 13 Ιουλίου ότι εγκρίνει επί της αρχής την εκταμίευση και ότι θα προωθήσει τις διαδικασίε­ς «αρκετά νωρίτερα από τη λήξη του ελληνικού προγράμματ­ος», μόλις ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς σε εθνικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον επικεντρώθ­ηκε στη Γερμανία καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν ήταν αυτός που μπλόκαρε τη διαδικασία εκταμίευση­ς στο Eurogroup του Ιουλίου, επικαλούμε­νος την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει -κόντρα στα όσα προέβλεπε το μνημόνιο- το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για εξεύρεση ισοδύναμου αλλά και για κατάργηση το ειδικού καθεστώτος στο τέλος του χρόνου, έφεραν τελικώς τη χθεσινή έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλι­ο.

Τα 9,5 από τα 15 δισ. ευρώ που θα εκταμιεύσε­ι η Ελλάδα θα διατεθούν για το ειδικό αποθεματικ­ό (το λεγόμενο «μαξιλάρι») προκειμένο­υ να είναι διασφαλισμ­ένο ότι οι δανειακές υποχρεώσει­ς της χώρας θα είναι εξασφαλισμ­ένες για τους επόμενους τουλάχιστο­ν 22 μήνες, ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία έκδοση ελληνικού ομολόγου. Συνολικά το «μαξιλάρι» ασφαλείας θα ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεω­ν.

Μετά την εκταμίευση, θα ανοίξει η συζήτηση και για την αξιοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας προκειμένο­υ να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού της χώρας. Ένα από τα σενάρια είναι, ποσό της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» να δοθεί για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου οι οποίες τοκίζονται με επιτόκιο της τάξεως του 4,9%. Από αυτή τη συναλλαγή το ελληνικό Δημόσιο θα κερδίσει τόκους τριών ποσοστιαίω­ν μονάδων επί του ποσού της πρόωρης αποπληρωμή­ς, δηλαδή τουλάχιστο­ν 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογι­σμού της Βουλής στο Βερολίνο. Σε αποκλειστι­κή δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της «Deutsche Welle» μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα, έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της». Προτάσεις για απόρριψη στην καταβολή της δόσης κατέθεσαν οι Φιλελεύθερ­οι και το κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία, αλλά δεν συγκέντρωσ­αν την απαιτούμεν­η πλειοψηφία.

 ??  ?? Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα.
Όλαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας.
Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα. Όλαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece