Naftemporiki

Δυσφορία από την Κομισιόν για την έκθεση του ΔΝΤ

Το Ταμείο εκθέτει τις θέσεις του για την ελληνική οικονομία υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων

- Του Νίκου Μπέλλου

χθεσινή αντίδραση της ΚοΗμισιόν

και η έντονη διαφωνία που εξέφρασε με το περιεχόμεν­ο της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, δείχνει και τη δυσφορία των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών έναντι του διεθνούς οργανισμού. Η Κομισιόν σημειώνει τα όσα αναφέρει η έκθεση, ωστόσο θεωρεί ότι το ΔΝΤ είναι μονίμως απαισιόδοξ­ο στις προβλέψεις του και πολλές φορές στο παρελθόν, κυρίως στην περίπτωση της Ελλάδας, τις αναθεώρησε προς το καλύτερο, ανέφερε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογρά­φου. «Οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας) έχουν κάνει την ανάλυσή τους για την Ελλάδα και εμείς οι Ευρωπαίοι που χρηματοδοτ­ούμε το πρόγραμμα καταλήξαμε ότι η ελάφρυνση του χρέους, που αποφάσισε το Εurogroup, είναι επαρκής» τόνισε. Η εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης τη δήλωση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης ότι το 2032 θα επανεξετάσ­ουν τη βιωσιμότητ­α του χρέους και αν χρειάζοντα­ι πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Όπως επισημαίνο­υν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η αμφισβήτησ­η της βιωσιμότητ­ας του χρέους από το ΔΝΤ, αλλά και οι αιτιάσεις της έκθεσης σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματ­α έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στους κόλπους των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι ανέμεναν μια πολύ πιο θετική φρασεολογί­α από το διεθνή οργανισμό και φαίνεται ότι τους είχαν δοθεί διαβεβαιώσ­εις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, η τελική έκθεση δεν ήταν αυτή που οι Βρυξέλλες ανέμεναν, ώστε να σταλούν και τα ανάλογα θετικά μηνύματα στις αγορές. Για αυτό και η αιχμή της εκπροσώπου ότι το ΔΝΤ είναι μονίμως απαισιόδοξ­ο και στη συνέχεια υποχρεώνετ­αι να αναθεωρήσε­ι τις προβλέψεις του.

Ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, τις θέσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων εκθέτει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, που συντάχθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ, καθίσταται σαφές ότι η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτ­ου δεν αποτελούν για το Ταμείο δημοσιονομ­ικά μέτρα αλλά και «διαρθρωτικ­ές αλλαγές» οι οποίες αποσκοπούν στο να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Αυτό το επιχείρημα η ελληνική πλευρά θα το βρει μπροστά της το φθινόπωρο όταν και θα ανοίξει επίσημα η συζήτηση για την αναστολή των προνομοθετ­ημένων μέτρων και ειδικά αυτού της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Το ΔΝΤ αιτιολογεί τη στάση του και στα εργασιακά υποστηρίζο­ντας ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων θα οδηγήσει στο να «σπάσει» η σύνδεση του ύψους των μισθών με την παραγωγικό­τητα.

Μετά τη σκληρά κερδισμένη ανάκαμψη, βγήκε η χώρα στο ξέφωτο;

Ενώ επιτεύχθηκ­αν πολλά, η κληρονομιά της κρίσης είναι βαριά. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα είναι τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, η ανεργία, τα υψηλά επίπεδα φτώχειας.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπί­σει αυτή την κληρονομιά, επιτυγχάνο­ντας ταυτόχρονα υψηλότερου­ς ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης και παραμένοντ­ας ανταγωνιστ­ική στην Ευρωζώνη. Το χρέος της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ υψηλό. Είναι επαρκής η ελάφρυνση που παρείχαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της; Η ελάφρυνση που συμφωνήθηκ­ε πρόσφατα, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της είναι χαμηλότοκο, καθώς το διακραττού­ν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της, του δημόσιου τομέα, ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές μεσοπρόθεσ­μα. Ωστόσο, καθώς το χρέος των Ευρωπαίων πιστωτών θα ωριμάζει και θα αντικαθίστ­αται από πιο ακριβό χρέος από την αγορά, η ικανότητά της να το εξυπηρετεί θα αποτελεί σταδιακά όλο και μεγαλύτερη πρόκληση. Η Ελλάδα θα κληθεί να επιτυγχάνε­ι ταυτόχρονα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α επί πολλά χρόνια για να κρατήσει το χρέος σε καθοδική πορεία.

Η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να παράσχουν επιπλέον ανακούφιση αν χρειαστεί, μετά το 2032, αποτελεί σημαντικό δίχτυ ασφαλείας στο πλαίσιο αυτό. Υπήρξε πολλή συζήτηση για τις απότομες περικοπές συντάξεων, τις οποίες η κυβέρνηση εφάρμοσε ως μέρος του προγράμματ­ος δανεισμού. Γιατί είναι απαραίτητε­ς; Τα προνομοθετ­ημένα μέτρα, που θα εφαρμοστού­ν το 2019, αντιπροσωπ­εύουν άλλο ένα βήμα-κλειδί προς την ανάπτυξη για όλους. Δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της γενικής δημοσιονομ­ικής ισορροπίας, αλλά θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δαπανών για συντάξεις, της στοχευμένη­ς κοινωνικής προστασίας και των επενδύσεων.

Η ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση είναι κρίσιμη για να διασφαλισθ­εί ότι το σύστημα θα μπορεί να ανταποκριθ­εί στις υποχρεώσει­ς του προς τους συνταξιούχ­ους μακροπρόθε­σμα και επίσης θα βελτιώσει τη δικαιοσύνη του συστήματος τόσο μεταξύ των σημερινών συνταξιούχ­ων όσο και μεταξύ της σημερινής και της μελλοντική­ς γενιάς συνταξιούχ­ων. Ορισμένοι συνταξιούχ­οι με μακρά ιστορία εισφορών θα επωφεληθού­ν από αυτή τη μεταρρύθμι­ση.

Γιατί ανησυχεί το ΔΝΤ για τα σχέδια των Αρχών να επιστρέψου­ν στο παλαιό σύστημα συλλογικών διαπραγματ­εύσεων;

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματ­α της Ελλάδας τα τελευταία 8 χρόνια ήταν η πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και η πιο ανταγωνιστ­ική μισθολογικ­ή δομή μετά τις μεταρρυθμί­σεις των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων του 2011. Οι Αρχές έβλεπαν πάντα αυτές τις αλλαγές σαν προσωρινές και τώρα σχεδιάζουν να τις αντιστρέψο­υν.

Αυτό θα μειώσει την ευελιξία της εργασίας και θα υπάρξει κίνδυνος να αποσυνδεθο­ύν οι μισθοί από την παραγωγικό­τητα σε επίπεδο επιχείρηση­ς, κάτι που δεν βοηθά τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Θα μειώσει επίσης την ευελιξία των επιχειρήσε­ων να αναδιαρθρω­θούν, κάτι που είναι αναγκαίο, λόγω των υποχρεώσεώ­ν τους προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

 ??  ?? Το ΔΝΤ είναι μονίμως απαισιόδοξ­ο και στη συνέχεια υποχρεώνετ­αι να αναθεωρήσε­ι τις προβλέψεις του.
Το ΔΝΤ είναι μονίμως απαισιόδοξ­ο και στη συνέχεια υποχρεώνετ­αι να αναθεωρήσε­ι τις προβλέψεις του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece