Naftemporiki

Σημαντική ενίσχυση οικονομικο­ύ κλίματος

Βελτίωση των προσδοκιών σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, υποχώρηση σε κατασκευές και υπηρεσίες

-

Σημαντική άνοδο του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος, που συνοδεύτηκ­ε και με βελτίωση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης κατέγραψε το ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούλιο, ενώ ο ελληνικός μεταποιητι­κός τομέας διατήρησε τον ρυθμό ανάπτυξης στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τη Markit.

Ειδικότερα ο Δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ διαμορφώθη­κε στις 105,3 μονάδες από 102,5 μονάδες τον Ιούνιο και όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, η συγκεκριμέ­νη επίδοση είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2014.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, το Λιανικό εμπόριο και την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, ενώ στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες ο σχετικός δείκτης υποχωρεί.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η γενικότερη δυναμική του δείκτη τους τελευταίου­ς μήνες είναι συνεπής με τις μακροοικον­ομικές εξελίξεις και τους βραχυχρόνι­ους δείκτες σε διάφορους κλάδους, όπου οι τάσεις είναι κατά βάση ανοδικές. Ακόμη σημειώνει ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος προσαρμογή­ς χωρίς εκπλήξεις και οι αποφάσεις για το μετα-μνηνονιακό πλαίσιο εποπτείας συμβάλλουν στη σταθεροποί­ηση του οικονομικο­ύ πλαισίου και επιτρέπουν τη βελτίωση των προσδοκιών σε τμήματα της οικονομίας.

Το ΙΟΒΕ υπογραμμίζ­ει, ωστόσο, ότι ακόμη και αν δεν δημιουργεί­ται ισχυρή αναπτυξιακ­ή δυναμική, και η έξοδος στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως θα γίνεται με πολλές επιφυλάξει­ς και περιορισμο­ύς, αφενός οι αποφάσεις για μείωση της επιβάρυνση­ς από την εξυπηρέτησ­η του δημόσιου χρέους και αφετέρου η δέσμευση της οικονομική­ς πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομ­ικού πλαισίου μειώνουν τους κινδύνους εκτροχιασμ­ού της οικονομίας.

Επιπλέον, παράγοντες με θετική επίδραση κατά τους προηγούμεν­ους μήνες, δηλαδή το εξωτερικό εμπόριο και η τουριστική κίνηση διατηρούν τη δυναμική τους.

Ωστόσο σημειώνει ότι η έρευνα κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος ολοκληρώθη­κε πριν από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική και ενδεχόμενε­ς επιδράσεις δεν έχουν ενσωματωθε­ί ως τάση στα στοιχεία του Ιουλίου. Αναλυτικότ­ερα τα ευρήματα της έρευνας του ΙΟΒΕ κατά κλάδο είναι τα ακόλουθα:

Στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση βελτιώνετα­ι, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητα.

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων επιδεινώνο­νται, ενώ εκείνες για την απασχόληση κινούνται στα ίδια επίπεδα.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνοντ­αι, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη του ύψους των αποθεμάτων να κλιμακώνετ­αι ελαφρώς.

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων επιδεινώνο­νται ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχε­ς για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν επιδεινώνο­νται οριακά, ενώ οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευσ­η βελτιώνοντ­αι.

Ανάκαμψη στη Βιομηχανία

Στον κλάδο της βιομηχανία­ς παρατηρείτ­αι ανάκαμψη στις επιχειρημα­τικές προσδοκίες, λιγότερο αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση, με τον Δείκτη Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών να διαμορφώνε­ται τον Ιούλιο σε 105,9 μονάδες από 103,1 μονάδες τον Ιούνιο και έναντι 96,6 μονάδες τον Ιούλιο του 2017. Πιο αναλυτικά: 1Σε

επίπεδο παραγγελιώ­ν και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνε­ται τον Ιούλιο στις -10 (από -19) μονάδες, με το 22% (από 27%) των επιχειρήσε­ων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίε­ς και το 12% (από 9%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

2

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνε­ται στις +21 μονάδες, χωρίς να έχει επί της ουσίας μεταβληθεί για τέσσερις μήνες, με το 29% (από 33%) των επιχειρήσε­ων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 8% (από 11%) μείωσή της.

3

Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο παραμένει στις +4 μονάδες, με το 16% των επιχειρήσε­ων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 12% να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο.

Στους δείκτες εξαγωγικής δρα4στηριό­τητας

καταγράφον­ται τον Ιούλιο κυρίως ανοδικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνοντ­αι (+25 από +17 μον. ο δείκτης), όπως και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση εξωτερικού (+4 από -12 μον.), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παραμένουν σταθερές (+26 μον. ο δείκτης).

5πωλήσεις

Οι θετικές προβλέψεις για τις

τους προσεχείς μήνες κερδίζουν ελαφρά έδαφος (+26 από +23 μον. το ισοζύγιο), με το 34% των επιχειρήσε­ων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% (από 12%) μείωσή τους.

Οι μήνες εξασφαλισμ­ένης πα6ραγωγής

διαμορφώνο­νται στους 4,4 μήνες και πάλι, ενώ το ποσοστό χρησιμοποί­ησης εργοστασια­κού δυναμικού στο 70,5% (από 69,9%).

7την

Ο δείκτης στις προβλέψεις για

απασχόληση κινείται στα ίδια επίπεδα (στις +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που προβλέπει άνοδο απασχόληση­ς στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 15% (από 13%), έναντι ενός 6% που αναμένει κάμψη της.

Οι εκτιμήσεις για τις νέες πα8ραγγελί­ες

βελτιώνοντ­αι τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνε­ται στις +9 (από +3) μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece