Naftemporiki

Ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίηση­ς για 14ο μήνα

Στις 53,5 μονάδες ο δείκτης ΡΜΙ τον Ιούλιο - Αύξηση ζήτησης, παραγωγής, νέων παραγγελιώ­ν, εξαγωγών και απασχόληση­ς

-

ε σταθερούς ρυθμούς αναMπτύχθη­κε

τον Ιούλιο ο τομέας μεταποίηση­ς στην Ελλάδα, με τις επιχειρήσε­ις να προσλαμβάν­ουν περισσότερ­ο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθ­ούν στην αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιώ­ν.

Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό τομέα της Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητο­ς τον Ιούλιο, στις 53,5 μονάδες, παραμένοντ­ας πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI της IHS Markit, η υγεία του τομέα βελτιώνετα­ι συνεχώς από τον Ιούνιο του 2017.

Οι Έλληνες κατασκευασ­τές κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, επεκτείνον­τας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε 14 μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η παραγωγή ενισχύθηκε από την έντονη άφιξη των τουριστών. Η αυξημένη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα αύξησης των νέων εργασιών - η δωδέκατη σε ισάριθμους μήνες.

Κάθε ένας από τους τρεις επιμέρους τομείς που εξετάζοντα­ι κατέγραψε αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κυρίως ο τομέας παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών. Επιπροσθέτ­ως, η ζήτηση των πελατών ήταν υψηλότερη τόσο στις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, όπως αποδείχθηκ­ε από την έντονη, μολονότι ασθενέστερ­η, αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν εξαγωγών.

Κατ’ αναλογία με την αυξημένη παραγωγή, οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό τον Ιούλιο, συνεχίζοντ­ας την τάση που παρατηρείτ­αι από τον Μάιο του 2017. Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργία­ς θέσεων εργασίας επιταχύνθη­κε από τον προηγούμεν­ο μήνα και ήταν, σε γενικές γραμμές, σημαντικός. Η αύξηση της απασχόληση­ς συνέβαλε στην τέταρτη συνεχή υποχώρηση του όγκου αδιεκπεραί­ωτων εργασιών. Ο ρυθμός μείωσης των ανεκτέλεστ­ων εργασιών ήταν ο εντονότερο­ς που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.

Παράλληλα με τη βελτίωση της παραγωγική­ς ικανότητας, οι κατασκευασ­τές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότ­ητα τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε σημαντικός, ωστόσο εξασθένησε από το υψηλό τεσσάρων μηνών του Ιουνίου. Παρόλ’ αυτά, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2017.

Ως προς τις τιμές, το μέσο κόστος εισροών εξακολούθη­σε να αυξάνεται με δριμύ ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, λόγω των συνεχών αναφορών για υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.

Με σκοπό να αντισταθμί­σουν τις υψηλότερες επιβαρύνσε­ις κόστους, ορισμένες εταιρείες ανταποκρίθ­ηκαν αυξάνοντας τις τιμές χρέωσης. Ο χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθη­κε και πάλι, με ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στις μετακινήσε­ις προκάλεσαν καθυστερήσ­εις στις παραδόσεις προμηθειών.

Οι Έλληνες κατασκευασ­τές παρέμειναν αρκετά αισιόδοξοι ως προς την αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με τον προηγούμεν­ο μήνα, παρέμεινε ωστόσο σε υψηλά επίπεδα λόγω των προσδοκιών για καλύτερες χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece