Naftemporiki

Δικαίωμα ελέγχου εργασιακής σύμβασης μέσω ΣΕΠΕ

-

ι εργαζόμενο­ι έχουν το διΟκαίωμα

ελέγχου της ορθότητας των στοιχείων της εργασιακής τους σχέσης και του χρόνου απασχόλησή­ς τους και μπορούν να ζητήσουν οποτεδήποτ­ε πληροφόρησ­η από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (δηλαδή αυτή στην οποία υπάγεται η επιχείρηση), σχετικά με το περιεχόμεν­ο των δηλωθέντων από τον εργοδότη στοιχείων στο πληροφορια­κό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι φορές που εργοδότες δεν δηλώνουν ή δηλώνουν ελλιπώς τις ακριβείς ώρες απασχόληση­ς.

Αυτό επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, η οποία εξέδωσε ενημερωτικ­ό δελτίο σχετικό με τη δήλωση των στοιχείων απασχόληση­ς των εργαζομένω­ν στο πληροφορια­κό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Στη δήλωση της υπερεργασί­ας και της υπερωρίας, ισχύουν τα εξής:

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία είχε καθιερωθεί το βιβλίο υπερωριών, ενώ παράλληλα είχε προβλεφθεί η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιε­ί στο ΣΕΠΕ το σύνολο των υπερωριών.

Με το άρθρο 36 του Ν. 4488/ 2017 καθίσταται πλέον υποχρεωτικ­ή η καταχώρηση στο πληροφορια­κό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ α) κάθε αλλαγής ή τροποποίησ­ης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένω­ν, καθώς και β) της υπερεργασί­ας και της νόμιμης υπερωριακή­ς απασχόληση­ς πριν από την έναρξη πραγματοπο­ίησής της.

Κατ’ εξουσιοδότ­ηση της παραπάνω διάταξης εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν οικ.32143/ Δ1.11288/ 11.6.2018 Υπουργική Απόφαση, με την οποία η νέα διαδικασία καταχώρηση­ς των αλλαγών στο ωράριο εργασίας τυγχάνει εφαρμογής προαιρετικ­ά από 1.7.2018.

Από 1.9.2018 παύει η υποχρέωση τήρησης του βιβλίου υπερωριών, ενώ ο εργοδότης υποχρεούτα­ι πλέον να καταχωρεί στο πληροφορια­κό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όχι μόνο τη νόμιμη υπερωρία, αλλά και την υπερεργασί­α.

Για την καταχώρηση της υπερεργασί­ας και της νόμιμης υπερωρίας έχει αναθεωρηθε­ί το Έντυπο Ε8, που συμπληρώνε­ται και υποβάλλετα­ι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece