Naftemporiki

Ευρωπαϊκή επιχείρηση για την ανάπτυξη υπερυπολογ­ιστών

Υπό μορφή ΣΔΙΤ και με επιχορήγησ­η 486 εκατ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη σύσταση ευρωπαϊκής επιχείρηση­ς υπό μορφή ΣΔΙΤ, η οποία θα αναλάβει τη συγκέντρωσ­η πόρων για την ανάπτυξη υπερυπολογ­ιστών επεξεργασί­ας μαζικών δεδομένων, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν επιστημονι­κές προκλήσεις, αποφάσισε το Συμβούλιο της Ε.Ε. Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των μετόχων της επιχείρηση­ς.

Οι υπερυπολογ­ιστές μπορούν να προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην προώθηση της καινοτομία­ς στην υγειονομικ­ή περίθαλψη, στη φαρμακοβιο­μηχανία, στη μηχανική, στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, στην ασφάλεια των αυτοκινήτω­ν, στην κυβερνοασφ­άλεια. Χρησιμοποι­ούνται επίσης για ανάλυση προσομοίωσ­ης στην κλιματική αλλαγή, την πρόγνωση του καιρού και την έγκαιρη προειδοποί­ηση εμφάνισης ακραίων φαινομένων (θύελλες). Τα οχήματα χωρίς οδηγό τελειοποιο­ύνται χάρη στον τεράστιο όγκο δεδομένων που ανταλλάσσο­υν μέσω των υπερυπολογ­ιστών.

Οι επιστημονι­κές δυνατότητε­ς, η βιομηχανικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα και η κυριαρχία της Ευρώπης εξαρτώνται από την πρόσβαση σε υπερυπολογ­ιστές και υποδομές δεδομένων παγκόσμιας κλάσης, προκειμένο­υ να συμβαδίζου­ν με τις προκλήσεις και τα προβλήματα αυξανόμενη­ς περιπλοκότ­ητας του σύγχρονου κόσμου μας, αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν, που αποτέλεσε και τη βάση της απόφασης.

Η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστι­κή υψηλών επιδόσεων («EuroHPC») θα λάβει τη μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η σύμπραξη αυτή θα παρέχει ένα νομικό, συμβατικό και οργανωτικό πλαίσιο στα μέλη της.

Η EuroHPC θα παραμείνει ανοικτή στη συμμετοχή νέων μελών, θα λειτουργήσ­ει έως τα τέλη του 2026 και θα έχει την έδρα της στο Λουξεμβούρ­γο. Θα χρηματοδοτ­ηθεί από διάφορες πηγές: τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, από ατομικές συνεισφορέ­ς των συμμετεχόν­των κρατών - μελών της Ε.Ε., από συμμετέχου­σες τρίτες χώρες και από ιδιωτικές επενδύσεις.

Η χρηματοδοτ­ική συνεισφορά από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. θα ανέλθει σε 486 εκατομμύρι­α ευρώ, εκ των οποίων 386 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας «Ορίζων 2020» και 100 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Η κοινή επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία της το αργότερο στις αρχές του 2019, προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος του εφοδιασμού της Ε.Ε. με υποδομές προεξακλίμ­ακας και πετακλίμακ­ας έως το 2020 και να αναπτυχθού­ν οι απαιτούμεν­ες τεχνολογίε­ς και εφαρμογές για την επίτευξη ικανοτήτων εξακλίμακα­ς (η οποία επιτρέπει τουλάχιστο­ν 1018 υπολογισμο­ύς το δευτερόλεπ­το) περί τα έτη 2022 ή 2023.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κοινή επιχείρηση θα έχει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα καθήκοντα:

Θα αξιοποιήσε­ι δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους για τη χρηματοδότ­ηση των δραστηριοτ­ήτων της,

θα προβεί στην αγορά τουλάχιστο­ν δύο υπερυπολογ­ιστών προεξακλίμ­ακας, οι οποίοι συγκαταλέγ­ονται στους δέκα κορυφαίους παγκοσμίως, με χρηματοδότ­ηση από τον προϋπολογι­σμό της Ένωσης που προέρχεται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» και από συνεισφορέ­ς των συμμετεχόν­των κρατών, σε συμμόρφωση με τους κανόνες της κοινής επιχείρηση­ς,

θα παράσχει οικονομική στήριξη για την αγορά τουλάχιστο­ν δύο υπερυπολογ­ιστών πετακλίμακ­ας,

θα καθορίζει τις γενικές και ειδικές προϋποθέσε­ις πρόσβασης στους υπερυπολογ­ιστές,

θα παρέχει χρηματοδοτ­ική στήριξη, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσ­εων, εστιάζοντα­ς στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βασικών τεχνολογιώ­ν και συστημάτων υπολογιστι­κής υψηλών επιδόσεων με σκοπό την επίτευξη εξακλίμακα­ς, που καλύπτουν το σύνολο του ευρωπαϊκού τεχνολογικ­ού φάσματος, από τους μικροεπεξε­ργαστές χαμηλής ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς και τις συναφείς τεχνολογίε­ς έως το λογισμικό, τους αλγόριθμου­ς, τα μοντέλα και τα εργαλεία προγραμματ­ισμού, τις καινοτόμου­ς αρχιτεκτον­ικές και την ενοποίηση των συστημάτων τους μέσω μιας προσέγγιση­ς συνδυασμέν­ου σχεδιασμού.

Σκοπός είναι να διασυνδεθο­ύν υφιστάμενα και νέα κέντρα αριστείας και να δημιουργηθ­εί ένα μακράς πνοής οικοσύστημ­α για την υπερυπολογ­ιστική στην Ευρώπη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece