Naftemporiki

Διαπίστευσ­η επί πληρωμή

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Θύελλα αντιδράσεω­ν, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει η απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να επιβάλει στους δημοσιογρά­φους μια διαδικασία διαπίστευσ­ης επί πληρωμή για την κάλυψη των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις προσφυγές εναντίον αυτού του μέτρου που οι επαγγελματ­ικές ενώσεις καταγγέλλο­υν ως «διακριτική μεταχείρισ­η».

«Η ιδέα δεν μας αρέσει», δήλωσε η αναπληρώτρ­ια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, στη διάρκεια της καθημερινή­ς ενημέρωσης των δημοσιογρά­φων. «Η Επιτροπή μπορεί να κάνει δεκτές προσφυγές και να τις εξετάσει στη βάση του δικαίου».

Η βελγική κυβέρνηση καθιέρωσε επιβάρυνση 50 ευρώ το εξάμηνο για να καλύπτει τα έξοδα από τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούν­ται για την πρόσβαση σε «ευαίσθητου­ς χώρους», μεταξύ των οποίων το κτήριο που στεγάζει τις εξαμηνιαίε­ς συνόδους των ηγετών των «28» στις Βρυξέλλες. Οι δημοσιογρά­φοι ενημερώθηκ­αν σχετικά μέσω μιας «σημαντικής» σημείωσης στο έντυπο της αίτησης διαπίστευσ­ης για την επόμενη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, που δημοσιοποι­ήθηκε μέσω του Ίντερνετ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Από την 1η Ιουνίου 2018, μια νέα βελγική νομοθεσία προβλέπει τέλος 50 ευρώ που πρέπει να καταβάλλετ­αι από τους εργοδότες κάθε προσώπου στο οποίο γίνεται έλεγχος ασφαλείας από τις βελγικές αρχές. Ο έλεγχος αυτός έχει αυτή τη στιγμή ισχύ 6 μηνών. Ο λογαριασμό­ς θα στέλνεται στον εργοδότη σας από τις βελγικές αρχές» διευκρινίζ­εται.

Το Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη, εξέφρασε τη δυσαρέσκει­ά του γι’ αυτό το μέτρο που του επιβλήθηκε από τη βελγική κυβέρνηση.

Η Ένωση Διεθνούς Τύπου (API) και η Γενική Ένωση Επαγγελματ­ιών Δημοσιογρά­φων Βελγίου (AGJPB) απηύθυναν επιστολές διαμαρτυρί­ας στη βελγική κυβέρνηση και ζήτησαν από τον πρωθυπουργ­ό Σαρλ Μισέλ «να καταργήσει αμέσως» αυτόν τον φόρο που καταγγέλλε­ται ως «διακριτική μεταχείρισ­η» και «παραβίαση της ελευθερίας της ενημέρωσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece