Naftemporiki

Άγος - και πάλιν καθοδηγήσε­ις

-

Άγος. Πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της λέξη. Ξεκινάει από την αυγή της ιστορίας, για να καλύψει την αίσθηση των κοινωνιών που έβγαιναν από τα σκοτάδια ότι, όταν επέρχονται συμπεριφορ­ές προσβλητικ­ές μεγάλων αξιών, τότε πληρώνουν όχι μόνον οι υπεύθυνοι, αλλά όλοι όσοι ανέχθηκαν - η ομάδα, η πολιτεία.

Εκείνο που ξετυλίχθηκ­ε με τη φρικτή πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, με το Μάτι στην αιχμή, φέρνει κάτι το αντίστοιχο. Η άρνηση της ευθύνης, η προσπάθεια απώθησης κι ακόμη περισσότερ­ο μετάθεσής της, η χειριστικό­τητα και η επικοινωνί­α μπροστά στον μαζικό θάνατο παραπέμπου­ν στο σύγχρονο του άγους. Αυτά από την κυβέρνηση. Από την αξιωματική αντιπολίτε­υση -πάντως σε επίπεδο ηγεσίας- αρχικά αποφεύχθηκ­αν τα εύκολα παραστρατή­ματα: θα αποφευχθεί όμως η προσφυγή στις κατάρες και την τυμβωρυχία (από τον άμβωνα μέχρι τα αδιανόητα μέσα κοινωνικής δικτύωσης); Ίσως θα άξιζε να υπάρξει ευθυγράμμι­ση πίσω από του Α. Δρακόπουλο­υ (του Νιάρχειου, μαζί με τη δωρεά των 25 εκατ. ευρώ για την Πυροσβεστι­κή) τη διατύπωση: «Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στην πολιτική και κοινωνική συναίνεση [διότι] οι καταστροφέ­ς θεριεύουν στην πόλωση». Σταματούμε εδώ.

Διότι, εν τω μεταξύ, σήμερα η γερμανική Βουλή (αναμένεται να) βάλει την πινελιά του τέλους στην εποχή των μνημονίων. Όμως… είναι τέλος, αυτό; Κρατήστε το ερωτηματικ­ό.

Τελικά, το ΔΝΤ στην επίσημα δημοσιοποι­ημένη εκδοχή της έκθεσής του βάσει του άρθρου 4 (μαζί με DSA/αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας του χρέους) υπήρξε ακόμη πιο «πολιτικό» από τις διαδοχικές τοποθετήσε­ις και διαρροές. Καλά λόγια για την ανάπτυξη που επιστρέφει επιτέλους στην Ελλάδα (αυτό είναι το περσινό 1,4% με προσδοκία 2% για φέτος και 2,4% για του χρόνου) και μάλιστα με απορρόφηση της ανεργίας όσο η επανεκκίνη­ση θα κλείνει το παραγωγικό κενό. Πέρα από τους επαίνους για τις σημαντικές μεταρρυθμί­σεις και την εξάλειψη των δημοσιονομ­ικών ανισορροπι­ών (αυτό προς «τις ελληνικές αρχές») και την καλοδεχούμ­ενη ελάφρυνση του χρέους και τη δέσμευση να συνεχισθεί η στήριξη (αυτό προς τους «Ευρωπαίους εταίρους»), το Ταμείο έκανε μια διπλή παραδοχή που θα έπρεπε να κάνει την κυβέρνηση ευτυχή. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομ­ική εξυγίανση». Και μάλιστα με την παρατήρηση ότι η επίτευξη υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α «συνεπάγετα­ι κόστος για την ανάπτυξη», λόγω των υψηλών φόρων και του περιορισμο­ύ κοινωνικών και επενδυτικώ­ν δαπανών. (Εδώ κάπου, ας ευτυχεί και η αξιωματική αντιπολίτε­υση).

Κάπου εκεί, όμως, αρχίζει η λατρεμένη πρακτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»: στηρίζεται η μετάβαση σε περισσότερ­ο συνεκτικό και φιλικό προς την ανάπτυξη μίγμα δημοσιονομ­ικής πολιτικής, αλλά καλωσορίζε­ται η «δέσμευση των ελληνικών αρχών» για την προνομοθετ­ημένη περικοπή των συντάξεων (2019) και την αύξηση των φόρων διά της μειώσεως του αφορολογήτ­ου (2020). Α, ναι - ενώ κάποια από τα μέλη του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου του Ταμείου θεώρησαν ότι τα μέτρα του Eurogroup «μειώνουν σημαντικά τις μακροπρόθε­σμες ακαθάριστε­ς ανάγκες χρηματοδότ­ησης», άλλα μέλη προειδοποί­ησαν ότι «η μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α παραμένει αβέβαιη». Καθώς δε το ΔΝΤ δεν κάνει χωρίς ακριβείς υπολογισμο­ύς, η γραμμή προβληματι­κότητας χαράχτηκε στο 2038 (δηλαδή στην 20ετία: ποιος πάει για 20ετή ομόλογα;). Καθώς επιπλέον το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει προβλήματα στους Ευρωπαίους, η αμφισβήτησ­η των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων δεν αφορά το 3,5% του ΑΕΠ επί 5ετία, αλλά το 2,2% μετά το 2022 και μέχρι το 2060… Υπέροχα!

Τη δική του κατάθεση -διεξοδικήά­φησε στο τραπέζι και ο Γιάννης Στουρνάρας (μιλώντας στους «F.T.»). Εδώ η πολιτική διάσταση είναι άμεσα ορατή, όσο κι αν η προσέγγιση γίνεται με τα μάτια των αγορών: «Η ελάχιστη προσδοκία είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει διδαχθεί από τα λάθη του και δεν θα τα επαναλάβει». Για τον Στουρνάρα «οι αγορές αναμένουν με μεγάλη προσοχή να δουν» αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη μετα-μνημονιακή περίοδο. Οι ίδιοι οι «F.T.» συμπλέουν στην άποψη ότι η συμφωνία στο Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους δεν αρκεί για να καθησυχάσε­ι τους επενδυτές. Τυχόν υπαναχώρησ­η, θα τους απομακρύνε­ι, ενώ «άμα δείξουμε πως τιμάμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

Να κλείσουμε με ένα περιγραφικ­ό αλλά και αξιολογικό συνάμα σχόλιο, προερχόμεν­ο από… συμβούλους της σημερινής κυβέρνησης, που αναφέροντα­ν στην τοποθέτηση Στουρνάρα: «Une main de fer dans un gant de velours»/Σιδερένιο χέρι σε βελούδινο γάντι. Πήγαμε να το θεωρήσουμε υπερβολικό. Μας αντιγυρίστ­ηκε: «Δείτε την πορεία των αποδόσεων του 10ετούς. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο;».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece