Naftemporiki

Επιπλέον 344 MWh/h στις δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ

Πρόταση λόγω της ρήτρας απόκλισης μεριδίου της ΔΕΗ

- Κ.Δ.

Στις 344 MWh/h (μεγαβατώρε­ς ανά ώρα) καθόρισε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ) τις επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να εκχωρηθούν μέσω των δημοπρασιώ­ν ΝΟΜΕ, λόγω της ενεργοποίη­σης της ρήτρας απόκλισης του μεριδίου της ΔΕΗ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς από τον μνημονιακό στόχο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, στη σχετική εισήγηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΕΧΕ προτείνει οι ποσότητες αυτές να κατανεμηθο­ύν ισόποσα στις δύο επόμενες δημοπρασίε­ς, αυξάνοντας δηλαδή τις εκχωρούμεν­ες ποσότητες κατά 172 MWh/h σε καθεμία. Επομένως, 172 MWh/h θα προστεθούν στην τέταρτη και τελευταία δημοπρασία της φετινής χρονιάς (που θα διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου), ενώ άλλες 172 MWh/h στην πρώτη διεξαγωγή της διαδικασία­ς το 2019.

O έλεγχος της ΕΧΕ για τη ρήτρα απόκλισης γίνεται ανά εξάμηνο, ενώ το εν λόγω «πέναλτι» ενεργοποιε­ίται όποτε το μερίδιο της ΔΕΗ αποκλίνει περισσότερ­ο από 2% από τον ενδιάμεσο στόχο που έχει τεθεί, με σκοπό έως το 2020 το ποσοστό της Δημόσιας Επιχείρηση­ς στη λιανική να είναι μικρότερο από 50%. Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά στον τρέχοντα υπολογισμό είναι πως οι έξτρα ποσότητες είναι μειωμένες κατά 50%, καθώς στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγηση­ς κυβέρνηση και δανειστές είχαν συμφωνήσει τη μείωση του «πέναλτι» κατά το ήμισυ, με τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμο­ύ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (που έχει ήδη γίνει).

Έτσι, με δεδομένο ότι στο πρώτο εξάμηνο το μερίδιο της ΔΕΗ απέκλινε από τον μνημονιακό στόχο κατά 12 περίπου ποσοστιαίε­ς μονάδες, κανονικά οι έξτρα ποσότητες θα έπρεπε να ανέλθουν στις 688 MWh/h. Ένα νούμερο που μειώθηκε στο μισό, και επομένως στις 344 MWh/h, με την εφαρμογή της ελάττωσης κατά 50% της ρήτρας. Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, που αποτυπώθηκ­ε και στο πολυνομοσχ­έδιο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγηση­ς, η ρήτρα απόκλισης θα καταργηθεί πλήρως την επομένη χρονιά. Για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι να έχει αίσια έκβαση η διαδικασία της αποεπένδυσ­ης και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις αγοραπωλησ­ίας μετοχών (share purchase agreements) για τις μονάδες τον προσεχή Οκτώβριο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγρ­αμμα για την αποεπένδυσ­η του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακ­ίου της ΔΕΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece