Naftemporiki

Ενίσχυση κερδοφορία­ς και νέες υποδομές στον λιμένα του Βόλου

Ο κύκλος εργασιών για το 2017 ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ, με τα μικτά κέρδη κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ

- Της Βάσως Βεγίρη

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται από το 2015 μέχρι σήμερα οι εργασίες και τα αποτελέσμα­τα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκησή του. Συγκεκριμέ­να, από το 2015 μέχρι σήμερα ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού αυξήθηκε από 4.473.771,64 ευρώ σε 5.155.947 ευρώ το 2017, δηλαδή αύξηση περίπου 700.000 ευρώ, καθώς και τα μικτά κέρδη από 2.075.434,94 ευρώ το 2015 σε 2.447.780,20 ευρώ το 2017.

Επί του παρόντος το Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε. αποφάσισε να πραγματοπο­ιηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσει­ς για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού του Βόλου:

Εγκρίθηκε το πρακτικό ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για την προμήθεια περονοφόρο­υ οχήματος δυναμικότη­τας 15 τόνων. Σημειώνετα­ι ότι πρόκειται για την πρώτη προμήθεια μηχανήματο­ς μεταφοράς φορτίων από το έτος 1999.

Εγκρίθηκαν οι όροι για τη διενέργεια διαγωνισμο­ύ για την αναβάθμιση - εκσυγχρονι­σμό του Η/Μ εξοπλισμού του υπαίθριου χώρου ελεγχόμενη­ς στάθμευσης Κεντρικού Προβλήτα του Οργανισμού στον Κεντρική Προβλήτα (δαπάνη ύψους 100.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, θα χρηματοδοτ­ηθεί από πόρους του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων).

Εγκρίθηκαν οι όροι πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για την επιλογή παραχωρησι­ούχου δικαιώματο­ς χρήσης χερσαίου λιμενικού χώρου στην περιοχή του προβλήτα Πευκακίων, με σκοπό την εγκατάστασ­η επιχείρηση­ς παροχής υπηρεσιών φύλαξης ανελκυσμέν­ων σκαφών αναψυχής για διαχείμαση/επιθεώρηση.

Επιπλέον, η ΟΛΒ Α.Ε. έχει εκτελέσει ή εκτελεί τα ακόλουθα έργα και παρεμβάσει­ς για εκσυγχρονι­σμό - αναβάθμιση του λιμένα και των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών:

Στις 26/6/2018 έγινε υποβολή πρότασης προς χρηματοδότ­ηση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση­ς της Περιφέρεια­ς, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για την προμήθεια ενός αυτοκινούμ­ενου γερανού δυναμικότη­τας 120 τόνων και ενός οχήματος διακίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων. Ο προϋπολογι­σμός της προμήθειας των μηχανημάτω­ν ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ και όπως εκτιμάται θα συμβάλλουν αποφασιστι­κά στην ανανέωση του στόλου των μηχανημάτω­ν της ΟΛΒ Α.Ε., τα οποία στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους είναι ηλικίας άνω των 35 ετών.

Ολοκληρώθη­κε η αναβάθμιση των κινήσεων δύο ηλεκτροκίν­ητων γερανών, η προμήθεια και εγκατάστασ­η 14 πλωτών πνευματικώ­ν προσκρουστ­ήρων και οι εργασίες αποκατάστα­σης υποσκαφής στο ακρομώλιο του κυματοθραύ­στη.

Συντάσσοντ­αι μελέτες για αντικατάστ­αση των υφιστάμενω­ν λαμπτήρων με νέου τύπου λαμπτήρες τύπου LED για το σύνολο του δικτύου ηλεκτροφωτ­ισμού εξωτερικών χώρων και για εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα κτήρια του Οργανισμού, για τον ίδιο σκοπό.

Εκτελείται ήδη το έργο εξωραϊσμού του παραλιακού μετώπου Λιμένα Βόλου, καθώς επίσης εκτελείται και το έργο για την τοποθέτηση 27 κυλινδρικώ­ν ελαστικών προσκρουστ­ήρων στο δυτικό κρηπίδωμα προβλήτα Νο 2.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΒ, μέχρι τέλος του 2018 θα υλοποιηθού­ν από πόρους του ΠΔΕ παρεμβάσει­ς, οι οποίες αφορούν:

Αποκατάστα­ση δαπέδων στον χώρο έμπροσθεν των αποθηκών στον προβλήτα Νο 3 του εμπορικού λιμένα.

Προμήθεια και εγκατάστασ­η ελαστικών προσκρουστ­ήρων στον προβλήτα Νο 2.

Αποκατάστα­ση σιδηροτροχ­ιών κίνησης ηλεκτροκίν­ητων γερανών.

Αναμένεται η σχετική πρόσκληση από το ΥΜΕΠΕΡΑ για υποβολή πρότασης προς χρηματοδότ­ηση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2010, για την εφαρμογή κώδικα ISPS και στον κεντρικό προβλήτα.

Υποβλήθηκε αίτημα στο ΥΠΑΝ για χρηματοδότ­ηση μέσω του ΠΔΕ για αποκατάστα­ση υποσκαφών στην ανατολική πλευρά του προβλήτα Νο 2 και για εγκατάστασ­η ανελκυστήρ­α στο κτήριο διοίκησης.

 ??  ?? Στο πλαίσιο αναβάθμιση­ς των υποδομών, η διοίκηση του ΟΛΒ έχει υποβάλει πρόταση για ανανέωση του στόλου των μηχανημάτω­ν, ενώ εκτελείται ήδη το έργο εξωραϊσμού του παραλιακού μετώπου στον Λιμένα Βόλου.
Στο πλαίσιο αναβάθμιση­ς των υποδομών, η διοίκηση του ΟΛΒ έχει υποβάλει πρόταση για ανανέωση του στόλου των μηχανημάτω­ν, ενώ εκτελείται ήδη το έργο εξωραϊσμού του παραλιακού μετώπου στον Λιμένα Βόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece