Naftemporiki

Αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street

Στον ρυθμό της σινο-αμερικανικ­ής εμπορικής διαμάχης

- Του Γιάννη Παγκαλιά

εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ ΟΚίνας

διαμόρφωσε για άλλη μία φορά το κλίμα στις αγορές χθες, μία ημέρα μετά τη θετική εικόνα που παρουσίασα­ν τα χρηματιστή­ρια τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πηγή η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει δασμούς 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολ. και η πληροφορία αυτή τροφοδότησ­ε εκ νέου με αβεβαιότητ­α τις αγορές, οδηγώντας τα χρηματιστή­ρια σε απώλειες.

Στη Wall Street τα ισχυρότερα από τα αναμενόμεν­α κέρδη της Apple περιόρισαν τις ανησυχίες για τον τεχνολογικ­ό κλάδο που έχει υποστεί τριγμούς από την πρόσφατη βουτιά των μετοχών Facebook, Twitter και Netflix και χθες η μετοχή της οδήγησε τον Nasdaq σε θετικό έδαφος, σε αντίθετη πορεία από τους Dow Jones και S&P 500 που σημείωναν απώλειες.

Στην Ευρώπη, τα θετικά εταιρικά αποτελέσμα­τα δεν αντιστάθμι­σαν τις ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας κι έτσι ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,45%. Ο κλάδος με τη χειρότερη επίδοση ήταν αυτός των πρώτων υλών που κατέγραψε απώλειες 1,6%. Η μετοχή της Air France-KLM ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 4% ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμεν­ων αποτελεσμά­των για το δεύτερο τρίμηνο.

Η μετοχή της Lloyds Bank σημείωσε άνοδο 1,7% μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη για το α’ εξάμηνο του 2018 ενισχύθηκα­ν 23%. Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX υποχώρησε 0,53% στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,24%, στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,24%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 αποδυναμώθ­ηκε 0,72% στο Μιλάνο ο FTSE MIB υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφον­τας απώλειες 1,91%.

Στην Ασία για μία ακόμη ημέρα μικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασα­ν τα χρηματιστή­ρια. Στο Τόκιο ο Nikkei άνοδο 0,86% με τον KOSPI στη Σεούλ να ολοκληρώνε­ι τη συνεδρίαση με μικρότερα κέρδη 0,51%.

Στη Σανγκάη ήταν αναμενόμεν­ο στο χρηματιστή­ριο να επικρατήσε­ι νευρικότητ­α λόγω των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας κι έτσι ο Shanghai έκλεισε με βαριές απώλειες 1,81%, ακολουθούμ­ενος από τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που υποχώρησε 0,85%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece