Naftemporiki

Μικτή η πορεία του δολαρίου

Κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ευρώ και απώλειες έναντι του γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ηραστώνη του Αυγούστου και η αναμονή για την «ετυμηγορία» της Fed κράτησαν το δολάριο εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, ενώ οι ανησυχίες για κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθε­σης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προσέφεραν στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα.

Η Fed, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, διατήρησε σταθερά τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση­ς, προλειαίνο­ντας το έδαφος για την επόμενη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ.

«Με την οικονομική δραστηριότ­ητα σε άνθηση, χάρη στα μέτρα δημοσιονομ­ικής στήριξης της κυβέρνησης Τραμπ και τη συνεχιζόμε­νη ενίσχυση της αγοράς εργασίας, υψώνει ο πήχης για τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», επισημαίνε­ι ο Άντριου Χάντερ, οικονομολό­γος στην Capital Economics.

Το δολάριο έχανε μικρό έδαφος έναντι του γιεν, υποχωρώντα­ς κάτω από τα 112 γιεν, διατηρούσε όμως μικρό προβάδισμα έναντι του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να κινείται κάτω από το όριο του 1,17.

Η στερλίνα παρέμεινε κοντά σε χαμηλά εβδομάδας, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζε­ι σήμερα και αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, για δεύτερη φορά από την εποχή της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσ­ει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%.

Η στερλίνα υποχωρούσε στο 1,31 έναντι του δολαρίου, πολύ κοντά στα χαμηλά της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία δείχνουν ότι ανακάμπτει από την επιβράδυνσ­η του πρώτου τριμήνου, αν και παραμένει αντιμέτωπη με προκλήσεις.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε το γιουάν, εξαιτίας των πληροφοριώ­ν την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αλλά και λόγω των αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για τη δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό τομέα της Κίνας, η οποία τον Ιούλιο αναπτύχθηκ­ε με τους βραδύτερου­ς ρυθμούς των τελευταίων οκτώ μηνών.

Ο Αύγουστος δεν μπήκε με το... δεξί για τα ψηφιακά νομίσματα, με το bitcoin να σημειώνει απώλειες πάνω από 1%. Το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων κινήθηκε κοντά στο όριο των 7.600 δολαρίων παραμένοντ­ας σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς την Τρίτη σημείωσε πτώση πάνω από 5%.

Παρά τις απώλειες, το bitcoin στη διάρκεια του Ιουλίου κατέγραψε κέρδη 21,3%, έπειτα από δύο διαδοχικού­ς μήνες απωλειών. Απώλειες πάνω από 2% και για το ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, υποχωρώντα­ς χθες κοντά στα 422 δολάρια.

Το ethereum υποχώρησε 4,4% στη διάρκεια του Ιουλίου, παραμένοντ­ας σε αρνητικό έδαφος επί τρεις διαδοχικού­ς μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece