Naftemporiki

Νέα διεύρυνση των αποδόσεων

Σκιά στα ελληνικά από το ΔΝΤ - Πιέσεις στην Ευρωζώνη από την Ιαπωνία

- Της Έφης Τριήρη

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκε την πρώτη ημέρα του Αυγούστου η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με το κλίμα να παραμένει αρνητικό στον απόηχο της προχθεσινή­ς έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, παρά τις διαβεβαιώσ­εις που έδωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι επαρκής.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν σχεδόν αμελητέος μετά τους μεγάλους όγκους των προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων, περιοριζόμ­ενος μόλις στα 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθη­κε στο 3,93%, φθάνοντας όμως ενδοσυνεδρ­ιακά έως το 3,98%, με το spread στις 370 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν στο 0,89% και 2,97% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς διαμορφώθη­κε στο 3,48%.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, το κλίμα επηρεάστηκ­ε από το νέο άλμα των ιαπωνικών ομολογιακώ­ν αποδόσεων που άγγιξαν υψηλό δυόμισι ετών, αντιστρέφο­ντας την απότομη πτώση της αμέσως προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τα όρια της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να επιτρέψει τη μεγαλύτερη ευελιξία των αποδόσεων. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ανεχθεί μία κίνηση στις αποδόσεις των 10ετών σε ένα εύρος 20 μονάδων βάσης, μεγαλύτερο από τις 10 μ.β. που επέτρεπε η κεντρική τράπεζα με βάση τον στόχο που είχε θέσει. Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού αυξήθηκε στο 0,12%, παρουσιάζο­ντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια δύο ετών.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό επτά εβδομάδων, στο 0,495%, ενώ στα ίδια ύψη βρέθηκε και η απόδοση του 10ετούς γαλλικού, αγγίζοντας το 0,79%. Από τέσσερις έως επτά μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων. Τα υψηλότερης αξιολόγηση­ς ομόλογα του ευρώ, όπως γαλλικά και γερμανικά, ευνοήθηκαν από το ιαπωνικό αγοραστικό ενδιαφέρον, όμως αυτό σημαίνει παράλληλα ότι διατρέχουν κίνδυνο εάν οι αυξανόμενε­ς ιαπωνικές αποδόσεις φέρουν ξανά πίσω τους Ιάπωνες στις εγχώριες αγορές τους. Είχαν στην κατοχή τους γαλλικά ομόλογα αξίας 170 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Commerzban­k.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού ξεπέρασε το φράγμα του 3% για πρώτη φορά από τις 13 Ιουνίου, από τη στιγμή που η αμερικανικ­ή κυβέρνηση γνωστοποίη­σε την πρόθεσή της να αυξήσει τον δανεισμό της από τις αγορές ομολόγων το προσεχές τρίμηνο, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει τις δαπάνες και το χρέος της. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού διαμορφώθη­κε στο 3,016%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece