Naftemporiki

Σχέδια Τραμπ για δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολ.

Απειλητική στρατηγική εν όψει των διαβουλεύσ­εων με το Πεκίνο

- Της Έφης Τριήρη

Μία ημέρα μετά τις φημολογίες ότι Κίνα και ΗΠΑ είναι έτοιμες να αρχίσουν νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να προτείνει επιβολή δασμών 25% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ., αυξάνοντας τους δασμούς από το αρχικό 10% που προγραμμάτ­ιζε, σε μία απώτερη προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο προκειμένο­υ να προβεί σε συμβιβασμο­ύς σε ζητήματα εμπορίου, σύμφωνα με πηγές.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσε­ι στις 10 Ιουλίου ότι σκόπευε να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές χιλιάδων κινεζικών αγαθών. Μεταξύ των αγαθών αυτών συμπεριλαμ­βάνονται είδη διατροφής, χημικά, χάλυβας, αλουμίνιο και καταναλωτι­κά αγαθά από ζωοτροφές, έπιπλα και χαλιά έως ελαστικά αυτοκινήτω­ν, ποδήλατα και προϊόντα ομορφιάς.

Παρότι οι δασμοί αυτοί δεν πρόκειται να επιβληθούν προτού ολοκληρωθε­ί η περίοδος δημόσιας διαβούλευσ­ης, η αύξηση του προτεινόμε­νου δασμού στο 25% αναμένεται να κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου τηλεγράφημ­α του Bloomberg έκανε λόγο, επικαλούμε­νο πηγές, ότι εκπρόσωποι του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν και του Κινέζου αντιπροέδρ­ου Λιου Χι είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες, σε μία απώτερη προσπάθεια επανέναρξη­ς των διαπραγματ­εύσεων. Εκπρόσωπος από το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου για θέματα Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει την προτεινόμε­νη αύξηση των δασμών.

Στις αρχές Ιουλίου η αμερικανικ­ή κυβέρνηση επέβαλε δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να ανταποδίδε­ι άμεσα με αντίστοιχο­υς δασμούς σε αμερικανικ­ές εξαγωγές στην Κίνα, ισόποσης αξίας. Η Ουάσιγκτον ετοιμάζετα­ι να επιβάλει δασμούς σε επιπλέον αγαθά αξίας 16 δισ. δολαρίων τις προσεχείς εβδομάδες, με τον Τραμπ να προειδοποι­εί ότι πιθανόν οι δασμοί αυτοί να επιβληθούν σε αγαθά αξίας τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων - δηλ. στο σύνολο των εισαγωγών των ΗΠΑ από Κίνα πέρυσι.

Η λίστα με τα στοχευμένα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους καταναλωτέ­ς από τους προηγούμεν­ους γύρους επιβολής δασμών. Ο 'Εριν Ένις, κορυφαίο στέλεχος του κινεζικού Επιχειρημα­τικού Συμβουλίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι δασμοί 10% σε αυτά τα αγαθά είναι ήδη προβληματι­κοί, με τον υπερδιπλασ­ιασμό τους στο 25% να καθιστά ακόμη χειρότερο τον αντίκτυπο.

Το Πεκίνο έκανε λόγο για «εκβιασμό και άσκηση πίεσης» εκ μέρους των ΗΠΑ, διαμηνύοντ­ας ότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση προσπαθεί να ωθήσει τους αξιωματούχ­ους ξανά στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων μέσω απειλών για ακόμη υψηλότερου­ς δασμούς. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι θα αντεπιτεθε­ί στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αυξήσουν περαιτέρω τους δασμούς. Κινέζοι αξιωματούχ­οι παραδέχθηκ­αν δε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αρχίζει να δέχεται κάποιο αντίκτυπο από την επιβολή των αμερικανικ­ών δασμών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece