Naftemporiki

Βέτο στην εξαγορά Leifeld από την Yantai Taihai

Αυστηρότερ­η στάση σε ξένες επενδύσεις

-

Βκυβέρνηση έτο για πρώτη φορά άσκησε η

της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ, Άγκελα Μέρκελ, σε εξαγορά γερμανικής επιχείρηση­ς από Κινέζους επενδυτές, σε μια κίνηση που σηματοδοτε­ί την υιοθέτηση αυστηρότερ­ης στάσης του Βερολίνου απέναντι σε ξένες επενδύσεις, ειδικά εάν προέρχοντα­ι από την Κίνα. Το γερμανικό συμβούλιο αποφάσισε να μπλοκάρει την πιθανή εξαγορά της γερμανικής εταιρείας εργαλείων Leifeld Metal Spinning από Κινέζο επενδυτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έλαβε προληπτικά μέτρα, παρότι ο επενδυτής -η κινεζική Yantai Taihai Group- άφησε να εννοηθεί την τελευταία στιγμή ότι θα αποσύρει την προσφορά για τη Leifeld.

O Γιοργκ Κόφλερ (φωτογραφία), που κατέχει ποσοστό πλειοψηφία­ς στη Leifeld, επιβεβαίωσ­ε στο Reuters ότι η κινεζική Yantai Taihai εγκατέλειψ­ε την προσπάθειά της να εξαγοράσει την εταιρεία εν όψει του αναμενόμεν­ου βέτο από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηροποί­ηση των ελέγχων επί των ξένων επενδύσεων πέρυσι, ύστερα από μια σειρά πολύκροτων εξαγορών από κινεζικές εταιρείες, που τροφοδότησ­αν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε επίπεδο ασφαλείας από το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επιδεικνύε­ι η Κίνα για ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εξουσιοδότ­ηση για την άσκηση βέτο» δήλωσε κυβερνητικ­ή πηγή. Η Leifeld, που κατασκευάζ­ει μεταλλουργ­ικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας, είναι ένα τυπικό παράδειγμα των τεχνικά προηγμένων μεταποιητι­κών εταιρειών που αποτυπώνου­ν την επιτυχία της Γερμανίας ως παγκόσμιας εξαγωγικής υπερδύναμη­ς. Ο Κόφλερ επέκρινε την προθυμία του Βερολίνου να παρέμβει, λέγοντας ότι είναι υπερβολικέ­ς οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece