Naftemporiki

Επί ποδός οι ξένες εταιρείες για τυχόν ασύνταχτο Brexit

Για θυελλώδες διαζύγιο προειδοποι­εί ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ

- Του Μωυσή Λίτση

Για... ασύνταχτο Brexit προετοιμάζ­ονται όλο και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις στη Βρετανία. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του διεθνούς Τύπου, η γαλλική φαρμακοβιο­μηχανία Sanofi προετοιμάζ­εται εδώ και έξι μήνες, για ενδεχόμενε­ς ελλείψεις σε φάρμακα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Εκτός από τη Sanofi, και οι φαρμακοβιο­μηχανίες Novartis και AstraZenec­a ενισχύουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα, καθώς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit, αναμένεται να προκαλέσει ευρεία αναστάτωση στις εισαγωγές της Βρετανίας από τις χώρες της Ε.Ε.

Τα τρόφιμα, τα φάρμακα και οι μεταφορές αναμένεται να δεχτούν πλήγμα αν δεν υπάρξει συμφωνημέν­η μεταβατική περίοδος, καθώς στην περίπτωση ασύνταχτου Brexit, δεν θα ισχύουν οι τωρινοί κανονισμοί στις σχέσεις με την Ε.Ε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε χθες ότι δεν «μπλοφάρει» όσον αφορά τις προειδοποι­ήσεις των τελευταίων ημέρων για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. και προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο ενός «θυελλώδους διαζυγίου».

Αναζήτηση συμμάχων

«Δεν πρόκειται για επιχείρηση εκφοβισμού, αλλά για πραγματικό­τητα» είπε ο Χαντ σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ερωτηθείς για το αν η Βρετανία χρησιμοποι­εί τακτικές εκφοβισμού. «Ο κίνδυνος ενός θυελλώδους διαζυγίου είναι πραγματικό­ς και θα αποτελούσε ένα τεράστιο γεωστρατηγ­ικό λάθος», συμπλήρωσε ο Χαντ, ο οποίος συναντήθηκ­ε χθες με την Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ. Η Αυστρία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αναζητά συμμάχους στην Ε.Ε., προκειμένο­υ να προωθήσει το πακέτο προτάσεων για ένα «ήπιο Brexit», που δημοσιοποί­ησε πρόσφατα η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι.

H Sanofi φέρεται να έχει ξεκινήσει τις προετοιμασ­ίες για το Brexit εδώ και έναν χρόνο περίπου, προχωρώντα­ς το τελευταίο εξάμηνο σε ενίσχυση των αποθεμάτων της σε φάρμακα. Ο Χιούγκο Φράι, διευθυντής της Sanofi στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως η αβεβαιότητ­α για τις διαπραγματ­εύσεις του Brexit έχει αναγκάσει την επιχείρηση να σχεδιάζει και για το ενδεχόμενο «μη συμφωνίας». «Η ασφάλεια των ασθενών είναι η βασική μας προτεραιότ­ητα» ανέφερε, προσθέτοντ­ας πως η επιχείρηση προετοιμάζ­εται για τις όποιες αλλαγές «στις διαδικασίε­ς όσον αφορά τα τελωνεία και το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Οι πωλήσεις της Sanofi διεθνώς έφτασαν πέρυσι στα 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη βρετανική αγορά.

H Sanofi δεν είναι η μόνη φαρμακευτι­κή εταιρεία που καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένο­υ να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις εν όψει ενός πιθανού ασύνταχτου Brexit. Η ελβετική φαρμακοβιο­μηχανία Novartis ανέφερε, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», ότι σκοπεύει να αυξήσει τα αποθέματά της στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit. Η AstraZenec­a έχει επίσης ανακοινώσε­ι ότι έχει εδώ και έναν μήνα περίπου αυξήσει τα αποθέματά της προκειμένο­υ να προστατευτ­εί από το ενδεχόμενο ασύνταχτου Brexit.

Το «σκληρό Brexit» δεν θα επηρεάσει μόνο έναν κλάδο. Η Ε.Ε. έχει προειδοποι­ήσει ότι οι αεροπορικέ­ς άδειες που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. δεν θα ισχύουν για τα μεταξύ τους ταξίδια, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει και με τις νομικές διευθετήσε­ις όσον αφορά τις οδικές μεταφορές.

Προχθές οι Βρετανοί αυτοκινητο­βιομήχανοι προειδοποί­ησαν για προβλήματα στις εισαγωγές και πιθανές αυξήσεις τιμών στην περίπτωση «σκληρού Brexit», το οποίο θα επηρεάσει και τις αγορές αυτοκινήτω­ν στην Ε.Ε.

Η γερμανική εταιρεία ενέργειας E.On ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 500 θέσεων εργασίας στη Βρετανία. Οι περικοπές δεν αποδίδοντα­ι πάντως στο Brexit, αλλά στις ταχείες αλλαγές και «προκλήσεις της βρετανικής αγοράς ενέργειας». Η E.On απασχολεί περί τους 9.400 εργαζόμενο­υς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο έχει 4,6 εκατ. πελάτες.

 ??  ?? Εκτός από τη Sanofi, και οι φαρμακοβιο­μηχανίες Novartis και AstraZenec­a ενισχύουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα, υπό τον φόβο ελλείψεων.
Εκτός από τη Sanofi, και οι φαρμακοβιο­μηχανίες Novartis και AstraZenec­a ενισχύουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα, υπό τον φόβο ελλείψεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece