Naftemporiki

Εντείνεται η αντιπαράθε­ση ΗΠΑ και Τουρκίας

Στο επίκεντρο η απελευθέρω­ση του πάστορα - Κυρώσεις κατά υπουργών της Άγκυρας - Συνομιλίες των ΥΠΕΞ

-

Ση υνεχίζεται με αμείωτη ένταση

ρητορική αντιπαράθε­σης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με επίκεντρο τη συνεχιζόμε­νη άρνηση της Άγκυρας να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Η απειλητική γλώσσα των ΗΠΑ δεν θα ωφελήσει κανέναν» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία), μιλώντας χθες σε δημοσιογρά­φους στην Άγκυρα, προσθέτοντ­ας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμο­ύς αναφορικά με την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν είναι αποδεκτά τα σχόλια «νοοτροπίας ευαγγελιστ­ών, σιωνιστών» στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις ενάντια στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών λόγω της συνεχιζόμε­νης κράτησης από τις τουρκικές αρχές του πάστορα.

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη έφεση να σταματήσει ο κατ’ οίκον περιορισμό­ς που έχει επιβληθεί στον Μπράνσον κατά τη διάρκεια της δίκης του. Η επόμενη ακρόαση δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις 12 Οκτωβρίου, αλλά ο δικηγόρος του Αμερικανού πάστορα Τζεμ Χαλαβούρτ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την απελευθέρω­ση του Μπράνσον. «Θα ζητάμε να αρθεί η κατ’ οίκον κράτηση κάθε μήνα» επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σε μια προσπάθεια πάντως εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου συνομίλησε τηλεφωνικώ­ς με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Οι δύο υπουργοί οι οποίοι έχουν συνομιλήσε­ι τηλεφωνικώ­ς τέσσερις φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να συναντηθού­ν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN στη Σιγκαπούρη, που ξεκίνησε χθες και η οποία ολοκληρώνε­ται το Σάββατο. Εν τω μεταξύ η τουρκική κρατική εταιρεία που διαχειρίζε­ται τον αγωγό αερίου Botas, προχώρησε από χθες σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που χρησιμοποι­είται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50%. Η αύξηση των τιμών κρίθηκε «αναπόφευκτ­η» λόγω της εξασθένηση­ς της λίρας, η οποία έχει προκαλέσει άνοδο στις τιμές ενέργειας.

Η αύξηση αυτή εκτιμάται πως θα επηρεάσει κατά 35-40 μονάδες βάσης τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ,προβλέπετα­ι να φτάσει στο 13,4%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece