Naftemporiki

Επιπλέον στήριξη για το προσφυγικό

Πάνω από 1,6 δισ. στη χώρα μας από το 2015

- Του Νίκου Μπέλλου

ρόσθετη χρηματοδότ­ηση 37,5

ευρώ στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής υποψήφιων προσφύγων ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ έχει διαθέσει η Ε.Ε. στη χώρα μας για το προσφυγικό από το 2015 μέχρι σήμερα. Από το παραπάνω ποσό, το οποίο προέρχεται από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευ­ση και την Ένταξη (AMIF), οι ελληνικές αρχές θα λάβουν 31,1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη προσωρινών υπηρεσιών που παρέχονται προς τους μετανάστες, συμπεριλαμ­βανομένων: υγειονομικ­ής περίθαλψης, διερμηνεία­ς και σίτισης, καθώς και για τη βελτίωση των υποδομών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης στο Φυλάκιο Έβρου. Η πρόσθετη χρηματοδότ­ηση θα συμβάλει, επίσης, στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων διαμονής εντός υφισταμένω­ν και νέων χώρων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα υπόλοιπα 6,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν στον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευ­ση, οποίος θα τα διαθέσει για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και την υποστήριξη της διαχείριση­ς συγκεκριμέ­νων χώρων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, η χθεσινή χρηματοδότ­ηση προστίθετα­ι στα περισσότερ­α από 1,6 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπι­ση των μεταναστευ­τικών προκλήσεων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έχει λάβει από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευ­ση και την Ένταξη (AMIF) και το Ταμείο για την Εσωτερική Ασφάλεια (ISF) 456,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτη βοήθεια, επιπλέον των 561 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί ήδη από τα δύο αυτά Ταμεία για το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με τον επίτροπο μετανάστευ­σης και εσωτερικής ασφάλειας, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ο, η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη όλων των κρατών-μελών που αντιμετωπί­ζουν μεταναστευ­τικές πιέσεις, στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece