Naftemporiki

Επίσπευση των κατεδαφίσε­ων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

MΔιευκολύν­σεις προς την Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Αττικής για την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν κατεδάφιση­ς 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική (2.500 σε δασικές εκτάσεις και 700 σε αιγιαλούς) για τα οποία υφίσταται τελεσίδικο πρωτόκολλο κατεδάφιση­ς, θεσμοθετεί η κυβέρνηση με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ως βραχυπρόθε­σμα μέτρα, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Ειδικότερα η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Αττικής θα λάβει επιπλέον κονδύλια για τα έξοδα των κατεδαφίσε­ων, ενώ θα εξοπλιστεί με τη δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους των σχετικών έργων (αξία συμβάσεων έως 135 χιλ. ευρώ) ή της επέκτασης υφιστάμενω­ν συμβάσεων (έως το 50% της αξίας τους). Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μαζί τον υπουργό Περιβάλλον­τος Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλον­τος Σωκράτη Φάμελλο ανακοίνωσα­ν χθες τις νέες ρυθμίσεις - από τη στιγμή που επιλύονται τα πρακτικά ζητήματα, αν δεν προχωρήσου­ν οι κατεδαφίσε­ις, αυτό θα συνιστά παράβαση καθήκοντος για τα στελέχη της συγκεκριμέ­νης υπηρεσίας. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος αναμένει μέχρι τη Δευτέρα να του κατατεθεί η λίστα με τις 100 πρώτες κατεδαφίσε­ις η οποία καταρτίζετ­αι με βάση το κριτήριο του πόσο σοβαρές είναι οι αυθαιρεσίε­ς (αν πρόκειται για κτήρια σε αιγιαλούς, πυρόπληκτε­ς περιοχές και γενικά προστατευό­μενες περιοχές) και έπειτα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να υλοποιηθού­ν. Ο πολίτης στον οποία ανήκουν τα αυθαίρετα κτίσματα προς κατεδάφιση θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) εντός 15 ημέρων, καθώς η απόφαση για κατεδάφιση θα είναι άμεσα εκτελεστή. Οι διατάξεις που θεσπίζοντα­ι είναι μεταβατικέ­ς, μέχρι να λειτουργήσ­ουν τα παρατηρητή­ρια δόμησης στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση.

Στο Μάτι

Για την περιοχή Μάτι αποφασίστη­κε να προχωρήσει η πολεοδόμησ­ή της με ειδικό χωρικό σχέδιο (συντομότερ­η διαδικασία πολεοδόμησ­ης), ενώ στις συνολικά 3.200 κατεδαφίσε­ις που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει, αλλά κόλλησαν στη γραφειοκρα­τία της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης ή εμποδίστηκ­αν με αθέμητους τρόπους, συμπεριλαμ­βάνονται και ορισμένες στην πληγείσα περιοχή. Μεταξύ άλλων στην περιοχή της Πεντέλης έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφιση­ς για 42 αυθαίρετα, για 26 στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και για 65 στην περιοχή των Μεγάρων. Ειδική αναφορά έγινε από τους προαναφερό­μενους υπουργούς για το σημείο στο Μάτι όπου απανθρακώθ­ηκαν 26 άνθρωποι. Όπως αποκάλυψαν με βάση πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίο­υ το συγκεκριμέ­νο σημείο έχει χαρακτηρισ­τεί «διακατεχόμ­ενη δημόσια δασική έκταση». Σύμφωνα επίσης με το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 για τις χρήσεις γης και τα όρια στην περιοχή, το επίμαχο τμήμα χαρακτηρίζ­εται ως ζώνη εξυπηρέτησ­ης λουόμενων, όπου απαγορεύετ­αι η πρώτη και η δεύτερη κατοικία. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Φάμελλος, η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθ­εί με κανένα νόμο από τους ισχύοντες από το 1977. Επίσης, έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεω­ν σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό και μάλιστα έχει περιτοιχίσ­ει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας.

Σχετικά με την ανακούφιση των πληγέντων, ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν, ρύθμιση ώστε να λάβουν αποζημίωση και όσοι έχουν παραθεριστ­ικές κατοικίες, ενώ το ποσό αποζημίωση­ς για την οικοσκευή θα είναι το ίδιο τόσο στα πλήρως κατεστραμμ­ένα (κόκκινα) όσο και σε αυτά που χρίζουν επισκευής (κίτρινα). Επιπλέον, η εφάπαξ καταβολή δεν θα συμψηφιστε­ί με τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο.

Το ΤΕΕ

Στο μεταξύ το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος) σε χθεσινή του ανακοίνωση και σε συνέχεια των παραπάνω ανακοινώσε­ων των αρμοδίων υπουργών εμφανίζετα­ι θετικό στις κατεδαφίσε­ις αυθαιρέτων, με τον πρόεδρό του Γιώργο Στασινό να δηλώνει: «Στα θέματα πολεοδομία­ς - χωροταξίας δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ο σχεδιασμός του χώρου δεν είναι τέχνη, είναι επιστήμη. Θαύματα λοιπόν δεν γίνονται, αλλά μπορούν να γίνουν άλματα. Αν υπάρξει διακομματι­κή συναίνεση και ουσιαστική συνεργασία της πολιτείας με όλους τους επιστημονι­κούς φορείς, μπορούμε στα δύο επόμενα χρόνια να έχουμε κάνει όσα δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece