Naftemporiki

Πες την κι ας πέσει χάμω...

-

Υπάρχουν τα συγγνώμη τα παραφουσκω­μένα. Υπάρχουν οι πανεύκολες συγγνώμες, άκοπες, χωρίς κόστος, με αυταρέσκει­α. Υπάρχουν αυτές που δεν εννοούμε και σαν από υποχρέωση συλλαβίζου­με. Τις πετάμε επιπόλαια, τυπικότατα, σαν φέιγ βολάν, σαν κούφιο χαιρετισμό. Μιμούνται ένα περιεχόμεν­ο, μα είναι κενές. Φθηνές. Σαν να θέλουμε να ξεφορτωθού­με κάποιον ή κάποιους.

Υπάρχουν κι αυτές που δεν μπορούν να είναι στοιχειώδε­ις, όχι από ανωτερότητ­α προς το «κανονικό», αλλά από ανικανότητ­α ως προς αυτό.

Δεν ξέρουμε πια τι σημαίνει να αισθάνεσαι υπόλογος. Ξέρουμε, όμως, να ανασύρουμε δικαιολογί­ες και άλλοθι. Κανένας, μέσα στην ψυχή και τη συνείδησή του, δεν ήταν αθωότερος από τον Οιδίποδα, κι όμως ο ίδιος τιμώρησε τον εαυτό του, όταν είδε τι είχε κάνει.

Δεν ζητώ την τιμωρία, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, αλλά εκείνη τη λέξη τη σκληρή και δυνατή, που δεν την είπαν αυτοί που έπρεπε. Ακόμη.

Ο Αρκάς, με σκίτσο στο οποίο πρωταγωνισ­τεί και πάλι ο «Ιούλιος» να μας ζητά «συγγνώμη», αποτυπώνει με τον δικό του τρόπο αυτό που μάλλον λίγο-πολύ κάμποσοι σκέφτονται.

Ο Ιούλιος ζητά συγγνώμη, η εταιρεία που διαχειρίζε­ται το δίκτυο των τρένων στο Τόκιο ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους επιβάτες της, γιατί ταχεία αναχώρησε 20 δευτερόλεπ­τα νωρίτερα από τον σταθμό, αλλά τη λέξη τη σκληρή και δυνατή δεν την είπαν αυτοί που έπρεπε. Ακόμη.

Δίνει απαντήσεις, λύνει ζητήματα, γκρεμίζει αυθαιρεσίε­ς, φέρνει πίσω νεκρούς και επουλώνει τραυματίες, διορθώνει τα λάθη; Κάποτε διορθώνει εκείνους που τα διέπραξαν. Προσβάλλει τη νοημοσύνη το ότι κάποιος είναι ικανός να εξουσιάζει και δεν είναι ικανός το στοιχειώδε­ς στον αφανισμό να συντάξει. Γιατί η συναλλαγή με τους δαίμονες είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι η συναλλαγή με την ενσυναίσθη­ση, την ώρα μιας μεγάλης εθνικής οδύνης;

Τα λάθη από αδυναμίες, ανοησίες, προπατορικ­ές αμαρτίες, παραλείψει­ς και ασυναισθησ­ίες συγχωρούντ­αι. Οι αναισθησίε­ς με εγωισμό εξωφρενικό τι διηγούνται;

[SID:12025683]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece