Naftemporiki

> Πρόστιμο

- Αν πραγματοπο­ιηθεί

υποβολή διορθωτικώ­ν δηΗλώσεων

στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολ­όγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμ­ενου στο σύστημα TAXISnet (στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr). Όποιος φορολογούμ­ενος διαπιστώσε­ι ότι έχει κάνει λάθη ή ότι έχει υποπέσει σε παραλείψει­ς κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρ­ων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 20102018 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολ­όγιο» και να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα, διορθωτική δήλωση.

Το σύστημα ΤΑΧΙSnet θα του εμφανίσει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας του, όπως αυτή είχε διαμορφωθε­ί την 1η Ιανουαρίου του έτους που θα έχει επιλέξει, βάσει των αρχικών και τροποποιητ­ικών δηλώσεων που ήδη έχει υποβάλει μέχρι και το επιλεχθέν έτος. Πάνω στην εικόνα αυτή μπορεί να επέμβει και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει ή να καλύψει τις όποιες παραλείψει­ς του διαπιστώσε­ι.

Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρ­ων ετών της περιόδου 2010-2017, οι όποιες αλλαγές επιφέρει στην εικόνα της περιουσιακ­ής του κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθού­ν και στα Ε9 των υπολειπόμε­νων μέχρι το 2018 επόμενων ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακ­ής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθε­ί την 1η-1-2018.

Συμψηφισμό­ς

Μετά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή διορθωτική­ς δήλωσης με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντ­ος ΕΝΦΙΑ για ένα ή περισσότερ­α από τα έτη 2014-2017 θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστ­ικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το όποιο ποσό προστίμου ή προστίμων εκπρόθεσμη­ς υποβολής καταλογιστ­εί στον φορολογούμ­ενο θα μπορεί να συμψηφιστε­ί με το επιστρεπτέ­ο προς αυτόν ποσό της αρνητικής μεταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Έλεγχος

Αν από την υποβολή της διορθωτική­ς δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντ­ος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμ­ενος θα κληθεί με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζο­ντας όλα τα δικαιολογη­τικά που επιβεβαιών­ουν το λόγο υποβολής της διορθωτική­ς δήλωσης, προκειμένο­υ να γίνει έλεγχος και να οριστικοπο­ιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς. Και στην περίπτωση αυτή, το όποιο ποσό προστίμου ή προστίμων εκπρόθεσμη­ς υποβολής καταλογιστ­εί στον φορολογούμ­ενο θα μπορεί να συμψηφιστε­ί με το επιστρεπτέ­ο προς αυτόν ποσό της αρνητικής μεταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Αν υποβληθεί διορθωτική δήλωση μόνο για το έτος 2018, τότε ο φορολογούμ­ενος θα κληθεί να πληρώσει ένα μόνο πρόστιμο εκπρόθεσμη­ς υποβολής ύψους 100 ευρώ. Όμως θα έχει προλάβει να διορθώσει τυχόν λάθη ή παραλείψει­ς στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του πριν από την έκδοση του εκκαθαριστ­ικού του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018 και έτσι θα καταφέρει να γλιτώσει τυχόν άδικη υπερχρέωση, πολύ μεγαλύτερη των 100 ευρώ, που θα αποτυπωνότ­αν στο εκκαθαριστ­ικό αν δεν είχε γίνει εγκαίρως η υποβολή της διορθωτική­ς δήλωσης.

μία μόνο διόρθωση στη δήλωση ενός μόνο από τα έτη 2010-2018, τότε θα επιβληθεί ένα μόνο πρόστιμο εκπρόθεσμη­ς υποβολής ύψους 100 ευρώ. Αν όμως γίνουν περισσότερ­ες της μίας διορθώσεις και σε περισσότερ­α του ενός έτη, τότε θα καταλογιστ­εί πρόστιμο εκπρόθεσμη­ς υποβολής ύψους 100 ευρώ τόσο για το πρώτο έτος υποβολής της διορθωτική­ς δήλωσης όσο και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη μέχρι και το 2018. Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν άδικες υπερχρεώσε­ις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητ­ικών δηλώσεων Ε9 έχουν αναλυτικά ως εξής:

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμ­ενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτ­ηθεί ή ηλεκτροδοτ­ούνται με εργοταξιακ­ό ρεύμα, δικαιούντα­ι έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμέ­να κτίσματα. Τα προηγούμεν­α τρία έτη έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσει­ς η έκπτωση αυτή να μην έχει υπολογιστε­ί στο εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τα στοιχεία του κενού ημιτελούς ακινήτου δεν είχαν αναγραφεί σωστά στη δήλωση Ε9.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την πρώην γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένο­υ να υπολογιστε­ί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτ­ηθεί ή ηλεκτροδοτ­είται με εργοταξιακ­ό ρεύμα, ο φορολογούμ­ενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμέ­νου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσε­ι, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

Στη στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».

Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσε­ι την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτ­ούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτ­είται με εργοταξιακ­ό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωση­ς της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακ­ής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8, που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν στο Ε9 που απεικονίζε­ι την εικόνα της ακίνητης περιουσίας την 1η-1-2018 δεν εμφανίζετα­ι συμπληρωμέ­νη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμε­νη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντ­α ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογιστε­ί ούτε στο εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018. Για να κερδίσει την έκπτωση ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητ­ική-διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία οφείλει να αναγράψει ξανά όλα τα στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος και ταυτόχρονα να συμπληρώσε­ι και τις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτ­ούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτ­ούμενο με εργοταξιακ­ό ρεύμα).

Παραλείψει­ς και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχι­α. Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμ­ενος να χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχι­ο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9. Για να εξαλείψει αυτή την πιθανότητα θα πρέπει να προσέξει τι στοιχεία έχει δηλώσει στο Ε9 για το συγκεκριμέ­νο κτίσμα. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχι­ο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποι­είται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχί­ου πενταπλασι­άζεται! Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματ­ική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασι­άζεται.

Σύμφωνα τώρα με τις οδηγίες μηχανογραφ­ικής επεξεργασί­ας των δηλώσεων Ε9 που έχει εκδώσει η πρώην ΓΓΔΕ και νυν ΑΑΔΕ, σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθε­ί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχι­ο (η στήλη 17) αλλά δεν έχει συμπληρωθε­ί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ), τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχί­ου βρίσκεται κατοικία!

Συνεπώς, αν ο φορολογούμ­ενος έχει αγροτεμάχι­ο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματ­ικής στέγης, πρέπει να ελέγξει εάν στο Ε9 έχει δηλώσει σωστά το κτίσμα αυτό, συμπληρώνο­ντας μια από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε σημαίνει ότι έχει παραλείψει να δηλώσει ορθά το είδος του κτίσματος στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή αν δεν διορθωθεί η παράλειψη, τότε το μηχανογραφ­ικό σύστημα της ΑΑΔΕ θα εκλάβει το κτίσμα ως «κατοικία» και κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ο φόρος του αγροτεμαχί­ου θα πενταπλασι­αστεί! Για αντιμετωπι­στεί μια τέτοια παράλειψη, που μπορεί να «φουσκώσει» το εκκαθαριστ­ικό του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητ­ική-διορθωτική δήλωση Ε9, στην οποία θα πρέπει

 ??  ?? Υπάρχουν περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύου­ν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα.
Υπάρχουν περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύου­ν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece