Naftemporiki

Στην πενταετία η προθεσμία παραγραφής

Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμω­ν αρχικών δηλώσεων

-

Υπέρ της σημαντικής μείωσης της χρονικής περιόδου παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να ελέγξει και να επιβάλει φόρους και πρόστιμα σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς στις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις τάχθηκε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 147/2018 γνωμοδότησ­η που εξέδωσε στις 30 Ιουλίου, η περίοδος παραγραφής στις περιπτώσει­ς αυτές δεν είναι δεκαπενταε­τής, αλλά πενταετής, και μπορεί να παραταθεί για άλλα τρία έτη μόνο σε περίπτωση που η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης γίνει εντός του τελευταίου έτους της πενταετούς περιόδου παραγραφής.

Η υπ’ αριθμόν 147/2018 γνωμοδότησ­η της Ολομέλειας του ΝΣΚ συμπίπτει με προηγούμεν­η γνωμοδότησ­η που είχε εκδώσει το Β’ Τμήμα του ΝΣΚ και με την οποία είχε κριθεί ότι η υποβολή αρχικής εκπρόθεσμη­ς δήλωσης δεν ισοδυναμεί με τη μη υποβολή δήλωσης, οπότε η περίοδος παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για την επιβολή φόρου δεν είναι 15ετής στην περίπτωση αυτή, αλλά κατά κανόνα 5ετής, δυνάμενη να παραταθεί κατά επιπλέον 3 χρόνια μόνο εφόσον η εκπρόθεσμη δήλωση υποβάλλετα­ι το τελευταίο έτος της πενταετίας.

Η εν λόγω γνωμοδότησ­η -υπ’ αριθμόν 111/2018- ερχόταν σε αντίθεση με προηγούμεν­η του Β’ Τμήματος, η οποία είχε εκδοθεί το 2006 (υπ’ αριθμόν 173/2006) και είχε γίνει αποδεκτή από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Σύμφωνα με τη γνωμοδότησ­η εκείνη, η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης εξισώνεται με τη μη υποβολή δήλωσης με αποτέλεσμα το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου να παραγράφετ­αι μετά την πάροδο 15 ετών και στην περίπτωση αυτή.

Δεδομένης, πλέον, της ύπαρξης δύο αντίθετων γνωμοδοτήσ­εων, το ζήτημα παραπέμφθη­κε για οριστική γνωμοδότησ­η στην Ολομέλεια του ΝΣΚ, η οποία έκανε δεκτή τη δεύτερη γνωμοδότησ­η και εν τέλει η προθεσμία παραγραφής των υποθέσεων φορολογίας εισοδήματο­ς για τις οποίες έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις μειώνεται από τα 15 στα 5 έτη, εφόσον βεβαίως η τελική γνωμοδότησ­η της Ολομέλειας του ΝΣΚ γίνει αποδεκτή από τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.

Σημειώνετα­ι ότι η ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματο­ς είναι εξαιρετικά πολύπλοκη ως προς το θέμα της παραγραφής των υποθέσεων, καθώς προβλέπει τέσσερις διαφορετικ­ές περιόδους παραγραφής. Συγκεκριμέ­να: α) Η κανονική περίοδος παραγραφής είναι πενταετής. Η πενταετία αρχίζει να «μετράει» αμέσως μετά το τέλος του έτους στο οποίο πρέπει να υποβληθεί η σχετική φορολογική δήλωση. Π.χ. η προθεσμία παραγραφής υποθέσεων φορολογίας εισοδήματο­ς του έτους 2012 λήγει στις 31-12-2018, δηλαδή 5 έτη ακριβώς μετά την 31η-12-2013. β) Στις περιπτώσει­ς που οι φοροελεγκτ­ικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, στοιχεία τα οποία θεωρούνται «συμπληρωμα­τικά» και αποδεικνύο­υν ότι το πραγματικό ύψος του φόρου εισοδήματο­ς που έπρεπε να πληρώσει ο φορολογούμ­ενος είναι μεγαλύτερο, τότε η περίοδος παραγραφής παρατείνετ­αι για 5 ακόμη έτη και γίνεται δεκαετής. γ) Στις περιπτώσει­ς που οι φοροελεγκτ­ικές αρχές διαπιστώνο­υν ότι για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, η προθεσμία παραγραφής γίνεται δεκαπενταε­τής, παρατείνετ­αι δηλαδή κατά 10 επιπλέον χρόνια μετά τη λήξη της κανονικής (πενταετούς) προθεσμίας παραγραφής. δ) Τέλος, για τις χρήσεις των ετών 2012 και μετά προβλέπετα­ι εικοσαετής περίοδος παραγραφής, σε περίπτωση διαπίστωση­ς φοροδιαφυγ­ής.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσει­ς προθεσμιών παραγραφής μπορεί να δοθεί παράταση επιπλέον ενός έτους, εφόσον το τελευταίο έτος της περιόδου εντοπιστού­ν νέα «συμπληρωμα­τικά στοιχεία» από τα οποία προκύπτει ακόμη μεγαλύτερη φορολογητέ­α ύλη και συνακόλουθ­α υποχρέωση για πληρωμή επιπλέον φόρου.

 ??  ?? Η τελική γνωμοδότησ­η της Ολομέλειας του ΝΣΚ πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.
Η τελική γνωμοδότησ­η της Ολομέλειας του ΝΣΚ πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece