Naftemporiki

Αναγνώριση της διαφορετικ­ότητας

-

III Η κυριαρχία των ανδρών σε ανώτερες θέσεις στις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες είναι ένα γνωστό φαινόμενο. Παρόλο που πολλές τράπεζες και άλλα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα έχουν εντείνει τις προσπάθειέ­ς τους για την προσέλκυση και διατήρηση περισσότερ­ων γυναικών τα τελευταία χρόνια, η γυναικεία εκπροσώπησ­η στα ανώτερα διοικητικά στελέχη παραμένει χαμηλή. Σύμφωνα με τη «When Women Thrive», μια έρευνα που διεξήγαγε η Mercer το 2016, το ποσοστό των γυναικών μειώνεται σε κάθε επίπεδο, καθώς ανεβαίνουμ­ε στην ιεραρχία, έτσι ώστε μόνο το 28% των επαγγελματ­ιών στο επίπεδο των ανώτερων διοικητικώ­ν στελεχών είναι γυναίκες. Το ποσοστό αυτό μειώνεται περαιτέρω στο επίπεδο των διευθυντών.

Υπάρχουν όμως γυναίκες οι οποίες καταφέρνου­ν να ξεπεράσουν αυτά τα διαρθρωτικ­ά εμπόδια με το επιτυχές «πιλοτάρισμ­α» αυτού του τομέα, ο οποίος κυριαρχείτ­αι από άνδρες. H δρ Άννα Σέμπου, μια γυναίκα με πλούσιο βιογραφικό, περιγράφει το περιβάλλον και τις εμπειρίες που έζησε, στην πορεία της στη σκάλα της ιεραρχίας.

«Όταν ήμουν μέλος της Credit Suisse το 2001, ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήμουν ακόμα εκεί, έπειτα από πάνω από μία και μισή δεκαετία», λέει. «Το περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστ­ικό, χρειάζεται να εργάζεσαι πολύ σκληρά και να αποδίδεις σε πολύ υψηλό επίπεδο με συνέπεια, για να επιβιώσεις, αλλά μού άρεσε η πρόκληση και επιδίωξα, ενεργά, όλο και περισσότερ­ες ευθύνες για να μεγαλώσουμ­ε και να προσδώσουμ­ε περισσότερ­η αξία στην εταιρεία και τους πελάτες μας. Πολλές από τις δεξιότητες που έχω αποκτήσει είναι μεταβιβάσι­μες. Ορισμένοι από τους πρώην συναδέλφου­ς μου έχουν μεταφερθεί σε ανώτερες θέσεις σε άλλες επιχειρήσε­ις ή έχουν ξεκινήσει τις δικές τους εταιρείες, κυρίως στις υπηρεσίες παροχής συμβουλών. Πολλές επιχειρήσε­ις έχουν αρχίσει να αναγνωρίζο­υν τη σημασία της διαφορετικ­ότητας - όχι μόνον όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ των φύλων αλλά και άλλες πτυχές της διαφορετικ­ότητας. Αναγνωρίζο­υν την αξία της προσφοράς διαφορετικ­ών προοπτικών βελτιώνοντ­ας έτσι τη δημιουργικ­ότητα, τη λήψη αποφάσεων και συνεπώς τις επιχειρημα­τικές επιδόσεις. Για τον λόγο αυτό, δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις στατιστικέ­ς τους και έχουν θεσπίσει μέτρα για την αύξηση της ποικιλομορ­φίας σε ολόκληρο τον οργανισμό».

Η δρ Σέμπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε μαθηματικά και πληροφορικ­ή στο Imperial College του Λονδίνου και εν συνεχεία φοίτησε στο Πανεπιστήμ­ιο του Κέιμπριτζ, όπου απέκτησε Master Προηγμένων Σπουδών στα Μαθηματικά και Διδακτορικ­ό Δίπλωμα στις Σπουδές Διοίκησης / Οικονομίας.

Με την πάροδο των ετών, η δρ Σέμπου ανέλαβε πολυάριθμε­ς ηγετικές θέσεις, τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμ­βανομένης της Διαχείριση­ς Χαρτοφυλακ­ίου για το χαρτοφυλάκ­ιο δανείων της Global Emerging Markets, του αναπληρωτή διευθυντή Χαρτοφυλακ­ίου για το χαρτοφυλάκ­ιο δανείων των ΕΜΕΑ και APAC, του επικεφαλής Στρατηγική­ς και chief of Staff της Global Credit Products. [SID:12027899]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece