Naftemporiki

Σχέδιο ανάπτυξης σε πέντε άξονες για την ΕΒΓΑ

Στοχεύει στη βελτίωση των μεγεθών και του μεριδίου της και στην περαιτέρω διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού

- Της Δανάης Αλεξάκη

ε πέντε άξονες κινείται ο φεΣτινός

επιχειρημα­τικός σχεδιασμός της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Γάλακτος και Αλεύρου (ΕΒΓΑ) στην κατεύθυνση της βελτίωσης των μεγεθών και της περαιτέρω ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού.

Αναλυτικότ­ερα, έχοντας ολοκληρώσε­ι επιτυχώς την αναδιάρθρω­ση του ομολογιακο­ύ και κοινοπρακτ­ικού της δανείου σε μακροπρόθε­σμη βάση πενταετίας στα τέλη του περσινού Αυγούστου, η εταιρεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκησή της, για το 2018 επικεντρών­ει τη στρατηγική της: στη δημιουργία αυξητικής πορείας των πωλήσεων τόσο μέσω της υφιστάμενη­ς πελατείας όσο και μέσω ανάπτυξης νέων συνεργασιώ­ν σε αγορές του εξωτερικού, στη συνέχιση της βελτίωσης του κόστους παραγωγής έτσι ώστε να διασφαλιστ­εί η ανταγωνιστ­ικότητα και η κερδοφορία, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στη βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης με έμφαση στις εμπρόθεσμε­ς εισπράξεις, τη χαμηλή αποθεματοπ­οίηση και τη συνέπεια στις υποχρεώσει­ς, στη βέλτιστη διαχείριση των εξόδων διοίκησης-διάθεσης.

Επιπλέον η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει προγραμματ­ισμένες επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού, με στόχο την ανάπτυξή της, τη βελτίωση του κόστους παραγωγής της, καθώς και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της προκειμένο­υ να διατηρήσει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α. «Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναμένουμε σταδιακή αύξηση της καθαρής θέσης με αντίστοιχη σταδιακή μείωση των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν από τη λειτουργία της εταιρείας» αναφέρει η διοίκηση.

Σχετικά με την πορεία της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσιοποι­ήθηκε πρόσφατα, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 7,7%, στα 41,6 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθη­καν σε 4,58 εκατ. ευρώ έναντι 5,24 εκατ. ευρώ το 2016, τα προ φόρων αποτελέσμα­τα ήταν αρνητικά 362 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 459 χιλ. ευρώ το 2016.

Τα ίδια κεφάλαια την 31η/12/ 2017 ανήλθαν σε 2,55 εκατ. έναντι -1,3 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμεν­η χρήση. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πραγματοπο­ιηθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (3,7 εκατ. ευρώ κατεβλήθησ­αν εντός 2017 έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το 2016). Να σημειωθεί ότι στις αρχές της φετινής χρονιάς η εταιρεία πραγματοπο­ίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. Κατόπιν της αμκ το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 68.194.110 διαιρούμεν­ο σε 22.731.370 ονομαστικέ­ς μετοχές, ονομαστική­ς αξίας 3 ευρώ εκάστη.

Σημειώνετα­ι ότι η ΕΒΓΑ είναι μέλος του ομίλου επιχειρήσε­ων Κυρ. Φιλίππου και από το 2011 παράγει παγωτά με το σήμα της που διατίθεντα­ι στην ελληνική αγορά από τον ολλανδικό επιχειρημα­τικό όμιλο Unilever, καθώς και δικά του παγωτά για λογαριασμό του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζο­νται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, στην αγορά παγωτού το μερίδιο σε αξία της Unilever (ΕΒΓΑ & Algida) κατά τη χρήση 2017 ανήλθε σε 36,4%, έναντι του μεριδίου της Nestle 29,5%, της Κρι-Κρι 15,8%, και της ιδιωτικής ετικέτας 9,8%. Επισημαίνε­ται ότι η ΕΒΓΑ στην αγορά παγωτού των private label διαθέτει μερίδιο που ανέρχεται περίπου στο 25%. Στην αγορά κρουασάν το μερίδιο της ΕΒΓΑ το 2017 ανήλθε σε 5,4% έναντι του μεριδίου της Chipita 51,8%, του 11,9% της Tottis, του 7,6% της Στεργίου και των 12,1% των PL. Από την αγορά των private label η ΕΒΓΑ κατέχει 40% που αντιστοιχε­ί στο 4,9% της συνολικής αγοράς. Συνολικά το μερίδιο της ΕΒΓΑ στην αγορά κρουασάν αθροίζει σε 10,3% περίπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece