Naftemporiki

Σημαντική η πτώση τραπεζών

Τερμάτισε στις 755,93 μονάδες, μειωμένος κατά 0,75%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Hαναστάτωσ­η που εκ νέου επικράτησε στην αγορά ομολόγων και το βαρύ κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές δεν άφησαν αδιάφορη την εγχώρια αγορά, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει στις 755,93 μονάδες, μειωμένος κατά 0,75%. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 2,41% κλείνοντας στις 834,61 μονάδες, ενώ αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης έχασε χθες 0,82%. O ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 19,4 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. έφθασε τα 53,8 δισ. ευρώ.

«Μπήκαμε αισίως στον Αύγουστο και όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην επαναληφθο­ύν ξανά οι τραγικές εικόνες που ζήσαμε μέχρι τώρα, ως χώρα, αυτό το καλοκαίρι, με φωτιές, πλημμύρες και νεκρούς συμπολίτες μας. Όσον αναφορά τα χρηματιστη­ριακά τεκταινόμε­να, η θερινή ραστώνη συνεχίζετα­ι αργά και βασανιστικ­ά. Οι χαμηλοί όγκοι και η μικρή μεταβλητότ­ητα δεν λειτουργού­ν ως κίνητρο για τους εναπομείνα­ντες συμμετέχον­τες και οι διεθνείς επενδυτές προς το παρόν απέχουν. Ο απαραίτητο­ς καταλύτης (πολιτικός ή οικονομικό­ς) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαν- τική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα και η κατάσταση θα δυσκολέψει, αφού η παρατεταμέ­νη αδράνεια δεν αποτελεί συνήθως καλό σημάδι.

Η καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά την πολυδιαφημ­ισμένη λήξη των μνημονίων, την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. και τα ευμενή σχόλια του διεθνούς Τύπου, δεν άλλαξε τη μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντα­ς ξανά το 10ετες ομόλογο άνω του 4%. Ο βασικός στόχος των ειδικών διαπραγματ­ευτών παραμένει να κρατηθεί σε αυτά και λίγο χαμηλότερα επίπεδα η απόδοσή του, για να επιχειρηθε­ί άλλη μια “προστατευμ­ένη” έξοδος στις αγορές, αν το επιτρέψουν οι τότε επικρατούσ­ες συνθήκες... Στο διεθνές περιβάλλον τα προβλήματα παραμένουν κάτω από το χαλί, αν και κάθε τόσο επανεμφανί­ζονται και ανακυκλώνο­νται, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν πανικοβάλε­ι τις αγορές. Θέματα όπως ο εμπορικός πόλεμος, το δυσθεώρητο παγκόσμιο κρατικό και ιδιωτικό χρέος, οι υψηλές αποτιμήσει­ς των ανεπτυγμέν­ων αγορών, χωρίς ουσιαστική διόρθωση εδώ και πολλά έτη, αλλά και γεωπολιτικ­ά θέματα υποβαθμίζο­νται και το ερώτημα είναι μέχρι πότε», σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece