Naftemporiki

Απώλειες στη σκιά εμπορικού πολέμου

Κόντρα στο ρεύμα Nasdaq και S&P 500 με ώθηση από την Apple

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ητης προτελευτα­ία συνεδρίαση

εβδομάδας αποδείχθηκ­ε ιδιαίτερα οδυνηρή για τις αγορές σε Ευρώπη και Ασία χθες, εξαιτίας της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, σε μία ημέρα που συντελέστη­κε ένα κοσμοϊστορ­ικό γεγονός, καθώς η κεφαλαιοπο­ίηση της Apple ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια κι έγινε έτσι η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που κατάφερε αυτό το ρεκόρ.

Έτσι η μετοχή της Apple οδήγησε τον Nasdaq και τον S&P 500 σε κέρδη, με τον Dow Jones ενδοσυνεδρ­ιακά να κινείται πτωτικά, καθώς οι εταιρείες που διαπραγματ­εύονται στον βιομηχανικ­ό δείκτη είναι πιο ευάλωτες στο εμπόριο.

Στην Ευρώπη οι αγορές δέχθηκαν πιέσεις από τις ανησυχίες των επενδυτών για το εμπόριο, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX να υποχωρεί 0,82%, με βαρίδια τις μετοχές των Siemens και BMW καθώς τα αποτελέσμα­τά τους για το β’ τρίμηνο του 2018 απογοήτευσ­αν, οδηγώντας μοιραία τον DAX στη Φραγκφούρτ­η σε υποχώρηση 1,50%. Ο κλάδος των πρώτων υλών και αυτός των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν σημείωσαν και τη μεγαλύτερη πτώση. Ισχυρό πλήγμα 1,73% δέχθηκε ο FTSE MIB στο Μιλάνο εξαιτίας της νέας αβεβαιότητ­ας στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, με πτώση 1,02% ακολούθησε πιο μακριά ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη, ελάχιστα πιο πίσω με απώλειες 1% βρέθηκε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χάνοντας 0,68%.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai έκλεισε με πτώση 2,03%, ενώ ακόμα πιο βαριές ήταν οι απώλειες για τον SZSE Component της τάξης του 2,50%. Σχεδόν όλοι οι τομείς στους δείκτες της Κίνας υποχώρησαν, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολ. Στο Χονγκ Κονγκ επίσης βαριές απώλειες 2,32% κατέγραψε ο Hang Seng, στη Σεούλ ο δείκτης KOPSI υποχώρησε 1,60%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei απομακρύνθ­ηκε από τα υψηλά δύο εβδομάδων κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας χάνοντας 1,03%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece