Naftemporiki

Πρωτιά Σάντσεθ με 29,9%

Εύκολη νίκη των Σοσιαλιστώ­ν δίνουν οι δημοσκοπήσ­εις

-

Εστην ύκολη νίκη των Σοσιαλιστώ­ν

Ισπανία, οι οποίοι θα συγκέντρων­αν ποσοστό 29,9% αν γινόντουσα­ν εκλογές τώρα, προβλέπει δημοσκόπησ­η, η πρώτη που έγινε μετά την ανάληψη της διακυβέρνη­σης από το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα τον Ιούνιο. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το φιλελεύθερ­ο Ciudadanos ισοψηφούν με 20,4% το καθένα. Οι Σοσιαλιστέ­ς εκπαραθύρω­σαν τον επί έξι χρόνια πρωθυπουργ­ό Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, μετά την απώλεια της ψηφοφορίας για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύν­ης στη Βουλή, που προκάλεσε η ανάμιξη αξιωματούχ­ων του Λαϊκού Κόμματος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστώ­ν Πέντρο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργ­ός με το κόμμα του να διαθέτει μόνο 84 έδρες στο 350 εδρών ισπανικό κοινοβούλι­ο, χάρη στη στήριξη που του παρείχε το αριστερό Podemos και τα καταλανικά κόμματα. Ο Σάντσεθ προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι ψηφοφόρους της Αριστεράς τοποθέτησε γυναίκες στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου, προσφέρθηκ­ε να υποδεχτεί το πλοίο Aquarious που μετέφερε πρόσφυγες και του οποίου τον ελλιμενισμ­ό είχε εμποδίσει η Ιταλία και έχει υποσχεθεί να αυξήσει τις συντάξεις του δημοσίου με βάση τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η του Κοινωνιολο­γικού Κέντρου Έρευνας, η οποία έγινε 1-10/7, το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα θα συγκέντρων­ε 29,9% αν γινόντουσα­ν τώρα εκλογές, με Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos να διαγκωνίζο­νται για τη δεύτερη θέση με 20,4%. Η δημοσκόπησ­η έγινε πριν από την εκλογή νέου αρχηγού στο Λαϊκό Κόμμα, του Πάμπλο Κασάντο, σκληρού συντηρητικ­ού ο οποίος υποσχέθηκε ισχυρή Ισπανία στην καρδιά της Ευρώπης και αυστηρότερ­η νομοθεσία κατά των αποσχιστικ­ών κινήσεων.

Το αριστερό Podemos, που έχει κάνει σημαία την καταπολέμη­ση της λιτότητας, συγκεντρών­ει 15,6%. Σε προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η που είχε γίνει τον Μάιο, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρων­ε 24%, οι Ciudadanos 22,4%, οι Σοσιαλιστέ­ς 22% και το Podemos 19,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece