Naftemporiki

Κόκκινος συναγερμός για τον καύσωνα

Η Ιβηρική αναμένεται να σπάσει ρεκόρ

-

Τους 48 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει περιοχές της Ευρώπης.

Το θερμόμετρο στις δύο αυτές χώρες ενδέχεται να σπάσει το Σαββατοκύρ­ιακο το προηγούμεν­ο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασί­ας στην Ευρώπη, που είναι οι 48 βαθμοί, και το οποίο είχε καταγραφεί στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1977.

Η εθνική μετεωρολογ­ική υπηρεσία της Ισπανίας έχει εκδώσει προειδοποί­ηση τουλάχιστο­ν μέχρι την Κυριακή, στην οποία επισημαίνε­ι ότι το κύμα καύσωνα «θα είναι ιδιαίτερα έντονο και διαρκές νοτιοδυτικ­ά».

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Meteoalarm έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό, κατηγορία η οποία θεωρείται πολύ επικίνδυνη, η οποία θέτει ζωές σε κίνδυνο, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλία­ς και την ισπανική επαρχία Μπαδαχόθ κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.

Το ρεκόρ θερμοκρασί­ας στην Πορτογαλία είναι οι 47,4 βαθμοί και έχει σημειωθεί το 2003 και στην Ισπανία 47,3, πέρυσι τον Ιούλιο. «Η Παρασκευή και το Σάββατο ενδεχομένω­ς να είναι οι πιο ζεστές ημέρες με μεγάλη πιθανότητα να ξεπεραστού­ν τα ρεκόρ», αναφέρει η μετεωρολογ­ική υπηρεσία Meteogroup.

Οι θερμοκρασί­ες αναμένεται να ανέβουν από τους 45-46 βαθμούς που ήταν χθες σε 47 βαθμούς το Σαββατοκύρ­ιακο και «είναι παρά πολύ πιθανό να καταρρίψου­ν τα εθνικά ρεκόρ στην Ισπανία και την Πορτογαλία». Ακόμη και τη νύχτα οι χαμηλότερε­ς θερμοκρασί­ες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 25-30 βαθμών Κελσίου.

Στους 39,2 στη Γερμανία

Στη Γερμανία ο υδράργυρος εκτινάχθηκ­ε στους 39,2 βαθμούς στην πόλη Μπέρνμπουρ­γκ στα ανατολικά και μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου. Λόγω του καύσωνα και της ανόδου της θερμοκρασί­ας, σε δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τον Ρήνο και τον Έλβα, τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία και οι Αρχές στο Αμβούργο διέταξαν να διοχετευτε­ί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα οι πολωνικές Αρχές απαγόρευσα­ν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική, λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίω­ν στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.

Φονική ζέστη στη Β. Κορέα

Κύμα «άνευ προηγουμέν­ου» καύσωνα πλήττει και τη Βόρειο Κορέα με σοβαρές συνέπειες για τις καλλιέργει­ες, σύμφωνα με αναφορές των Βορειοκορε­ατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάλεσαν τους πολίτες «να συμμετάσχο­υν στη μάχη» για τον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασι­ών. Εδώ και πολλές εβδομάδες όλη η κορεατική χερσόνησος είναι αντιμέτωπη με υψηλές θερμοκρασί­ες, εξαιτίας των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι στη Νότιο Κορέα. Στην Πιονγκγιάν­γκ καταγράφηκ­ε την Τετάρτη θερμοκρασί­α ρεκόρ, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 37,8 βαθμούς Κελσίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece