Naftemporiki

Πού πάνε οι δωρεές όταν σβήσουν οι φωτιές

-

ότι τα 2 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αποκατάστα­ση μόνιμων κατοικιών ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις πληγείσες περιοχές. Η Motor Oil θα αναλάβει την αποκατάστα­ση του Λύρειου Ορφανοτροφ­είου, το Ίδρυμα Λάτση και το Ίδρυμα Ωνάση που προσφέρουν από 5 εκατ. ευρώ έκαστο έχουν μάτια για το Μάτι.

Τι γίνεται, όμως, με τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που με κάθε μέσο προσπαθούν να συμβάλουν στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών; Ευρώ εισρέουν τις τελευταίες μέρες και σε λογαριασμο­ύς άλλων φορέων. Ποιος θα φυλάει τους φύλακες; Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα συναίρεσης της διαφάνειας με την αδιαφάνεια, που νομιμοποιε­ί το οτιδήποτε, αρκεί να φαίνεται;

Ποιος ξεχνά την τύχη του αποκαλούμε­νου Ταμείου Μολυβιάτη (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπι­σης Έκτακτων Αναγκών); Μια πονεμένη ιστορία για την κατακαημέν­η το θέρος του 2007 Ηλεία. Συγκεντρώθ­ηκαν περίπου 208 εκατ. ευρώ (198 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. τόκοι) από 93.000 δωρητές. Υπάρχει ένα κενό για τη χρονική περίοδο από την παραίτηση του πρώην ΥΠΕΞ το 2009 ως την εκκαθάριση του ταμείου το 2011 (τα χρήματα μεταφέροντ­αι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε νέο ειδικό λογαριασμό με τον τίτλο «Λογαριασμό­ς Αρωγής Πυροπλήκτω­ν»). Αρκετοί φορείς ήταν ανεπαρκείς να απορροφήσο­υν τα κονδύλια. Από την απάντηση το 2013 του τότε ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτε­ται και η πρώτη δαπάνη σε άλλες περιοχές εκτός Ηλείας, ύψους 28 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2012 με ΚΥΑ έγινε η τελευταία επίσημη κατανομή πιστώσεων. Τα έργα που εγκρίθηκαν ήταν οδοποιίας. Ούτε ένα αντιπλημμυ­ρικής ή αντιπυρική­ς προστασίας.

Έντεκα χρόνια μετά, τι ποσό έχει μείνει στα ταμεία πια;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece