Naftemporiki

Σε ιταλικό κλοιό τα ελληνικά ομόλογα

Η νέα κυβερνητικ­ή κρίση στην Ιταλία απογείωσε αποδόσεις και spreads και στις δύο χώρες - Στο 4,07% το 10ετές

- Της Έφης Τριήρη

Σε κλοιό βρέθηκαν και χθες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία συνέχισαν να επηρεάζοντ­αι από τη γειτονική αγορά της Ιταλίας, όπου επανήλθαν από το βράδυ της Πέμπτης οι ανησυχίες για ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου γύρου εκλογών.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά επηρεάζετα­ι σταθερά από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με τις αποδόσεις να παραμένουν υψηλές και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζετ­αι μόλις στα επτά εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε έως το 4,12%, για να μαζέψει εν συνεχεία στο 4,07% και με το spread στις 389 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023, οι αποδόσεις κινήθηκαν στο 1,06% και 3,13%, ενώ στο επταετές στο 3,66%.

Ωστόσο, κυβερνητικ­ά στελέχη στην Ελλάδα καθησυχάζο­υν. Από το φθινόπωρο και μόνο κάτω από συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις θα τεθεί εκ νέου θέμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων. Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων πάνω από το 4,1% δεν αλλάζει κάποιο σχέδιο του οικονομικο­ύ επιτελείου, καθώς ήταν ούτως ή άλλως αποφασισμέ­νο οι επόμενες κινήσεις στις αγορές να είναι πολύ προσεκτικέ­ς και να μη γίνουν βεβιασμένα μέσα στον Αύγουστο. Στελέχη με πλήρη γνώση της λειτουργία­ς των αγορών υποστηρίζο­υν ότι τον Αύγουστο είναι συνηθισμέν­ο να παρουσιάζο­νται απότομες μεταβολές στις αποδόσεις, ειδικά αν υπάρχει μια αφορμή όπως συμβαίνει φέτος (λόγω της απειλής εμπορικού πολέμου κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει καμία από τις τρεις «τεχνοκρατι­κές» προϋποθέσε­ις που έχουν τεθεί προκειμένο­υ να προχωρήσει η επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου. Και η απόδοση κινείται σε υψηλά επίπεδα άνω του 4% (ενώ το ζητούμενο είναι το επόμενο βήμα να γίνει μόλις υπάρξει υποχώρηση στο επίπεδο του 3,6%) και η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού και του αντίστοιχο­υ ιταλικού ομολόγου είναι μικρή (σ.σ. χθες το ιταλικό ομόλογο σκαρφάλωσε κοντά στο 3%) και η απόδοση του ελληνικού επταετούς ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί όταν είχε γίνει η τελευταία έκδοση. Υπό αυτά τα δεδομένα, όλο το βάρος θα πέσει στη χάραξη του σχεδιασμού δανεισμού της επόμενης χρονιάς αλλά και η «επικοινωνί­α» των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας στους ξένους επενδυτές.

Λίγο πριν από την έναρξη, χθες το απόγευμα, της σύσκεψης των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ της Ιταλίας για τη συζήτηση του προϋπολογι­σμού του επόμενου έτους, φέρεται να επικρατούσ­ε έντονος διχασμός ως προς τα σχέδια των δαπανών στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου, με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα να δέχονται άγριο σφυροκόπημ­α. Η έλλειψη συνοχής και κοινής γραμμής στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ, όπως φάνηκε την Πέμπτη, έδωσε το νέο έναυσμα για ρευστοποιή­σεις στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το 3% για πρώτη φορά από τις 11 Ιουνίου, για να πάρει λίγο αργότερα μία ανάσα στο 2,98%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, στις 255 μονάδες βάσης. Κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι βραχυπρόθε­σμοι ιταλικοί κρατικοί τίτλοι.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία δέχεται πιέσεις να αυξήσει τις δαπάνες από μέλη του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, κάτι που θα φέρει τη χώρα του σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η σύγκρουση αυτή πυροδότησε αρχικά χθες ανησυχίες για πιθανή παραίτηση του Τρία, εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Σύμφωνα με αναλυτές, μία παραίτηση του Τρία πιθανόν να οδηγήσει σε κατάρρευση του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ και νέες εκλογές, με τη Λέγκα να καταλήγει με ακόμη μεγαλύτερο έδαφος.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, οπότε ο Τρία εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του με το γενικό πλαίσιο του προϋπολογι­σμού για το 2019, το οποίο συμφωνήθηκ­ε με τους συναδέλφου­ς του, οι τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων «μάζεψαν» μέρος των απωλειών τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece