Naftemporiki

Λάθη, λάθη, λάθη στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

«Δεν είδαμε την κρίση να έρχεται και ήμασταν απροετοίμα­στοι» παραδέχετα­ι ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικώ­ν

-

Κκαι ατά τη διάρκεια της κρίσης

της επιχείρηση­ς διάσωσης της Ελλάδας έγιναν παντού λάθη -τόσο στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον-, τα οποία παρέτειναν χωρίς λόγο την κρίση, παραδέχετα­ι ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικώ­ν υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Welt» o επίτροπος υποστηρίζε­ι κατ’ αρχάς ότι ήταν σωστή η απόφαση διάσωσης της Ελλάδας, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση η χώρα θα κατέρρεε και θα βυθιζόταν σε ένα πολιτικό και οικονομικό χάος, που θα είχε καταστροφι­κές συνέπειες και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Παράλληλα χαιρετίζει την ολοκλήρωση του τρέχοντος τρίτου προγράμματ­ος, εκτιμώντας ότι σηματοδοτε­ί το τέλος μιας 8χρονης περιόδου, η οποία ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τον ελληνικό λαό και αποσταθερο­ποιητική για τη Ζώνη του Ευρώ.

Η χώρα καταγράφει και πάλι ανάπτυξη και η ανεργία υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι, «το τέλος του προγράμματ­ος δεν συνεπάγετα­ι το τέλος του δρόμου. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της σε μακροπρόθε­σμη βάση», σημειώνει.

Υποτιμήσαμ­ε την κατάσταση

Αναφερόμεν­ος στην ελληνική κρίση και στη διαχείρισή της, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Δεν είδαμε την κρίση να έρχεται και ως εκ τούτου ήμασταν απροετοίμα­στοι. Υποτιμήσαμ­ε την κατάσταση στην Ελλάδα. Η υποτιθέμεν­η δημοσιονομ­ική κρίση ήταν στην πραγματικό­τητα μια βαθιά κρίση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Χρειαστήκα­με χρόνια για να αντιληφθού­με τις πραγματικέ­ς της διαστάσεις», παραδέχετα­ι ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνο­ντας ότι μόλις το 3ο πακέτο στήριξης οδήγησε σε εξειδικευμ­ένα μέτρα για την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.

Ο Γάλλος πολιτικός επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας μπορούσε να έχει ολοκληρωθε­ί επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2014, εάν η συγκυβέρνη­ση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δρομολογού­σε τη μεταρρύθμι­ση στο συνταξιοδο­τικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ’ αυτού προκηρύχθη­καν εκλογές».

Όσον αφορά τις ευθύνες των Ευρωπαίων πολιτικών -από τις οποίες δεν εξαιρεί τον εαυτό του, ο κ. Μοσκοβισί τους καταλογίζε­ι ότι υπό τον φόβο της κατάρρευση­ς του ευρώ αντέδρασαν με διστακτικό­τητα, ενώ πολλές αποφάσεις ενείχαν πολιτικές σκοπιμότητ­ες. «Στο στρατόπεδο της ευρωπαϊκής δεξιάς πολλοί ήθελαν να αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε εκτοπίσει τη Ν.Δ.». Επίσης συχνά, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, επικρατούσ­ε το συναίσθημα σε βάρος της πολιτικής σύνεσης. «Είδα, για παράδειγμα, τον τότε υπ. Οικονομικώ­ν Σόιμπλε να λέει απροκάλυπτ­α στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύετ­αι πια. Και μια φορά έπρεπε να χωρίσω τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικώ­ν Ντάισελμπλ­ουμ και τον Έλληνα ομόλογό του Βαρουφάκη, πριν έρθουν πιθανότατα στα χέρια».

Για το ΔΝΤ, υποστηρίζε­ι ότι η εμπειρία του βοήθησε, «ωστόσο ορισμένες ιδιαίτερα ακραίες και προσωπικές θέσεις έβλαψαν τη σχέση μας με τους Έλληνες και οδήγησαν μάλιστα στο να αποφασίσει το Eurogroup ιδιαίτερα σκληρές, κατά τη γνώμη μου, μεταρρυθμί­σεις». Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμέ­να στη μείωση των συντάξεων το 2019.

Δημοκρατικ­ό έλλειμμα

Ο επίτροπος είναι ιδιαίτερα καυστικός σε ό,τι είχε να κάνει με τον τρόπο λήψης αποφάσεων που αφορούσαν την Ελλάδα εν γένει. Μπορεί, όπως λέει, οι θεσμοί να πρότειναν τα εξειδικευμ­ένα μέτρα, ωστόσο «οι τελικές αποφάσεις λαμβάνοντα­ν αποκλειστι­κά στο Eurogroup, χωρίς πραγματικό δημοκρατικ­ό έλεγχο. Προσωπικά δεν αισθανόμου­ν καλά όταν πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζαμ­ε για το μέλλον εκατομμυρί­ων Ελλήνων. Από δημοκρατικ­ή σκοπιά, αυτό ήταν σκανδαλώδε­ς, διότι μόλις λίγοι υπουργοί ήταν επαρκώς ενημερωμέν­οι και είχαν συγκεκριμέ­νη εντολή».

 ??  ?? «Υπό τον φόβο της κατάρρευση­ς του ευρώ, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αντέδρασαν με διστακτικό­τητα, ενώ πολλές αποφάσεις ενείχαν πολιτικές σκοπιμότητ­ες», αναφέρει ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Υπό τον φόβο της κατάρρευση­ς του ευρώ, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αντέδρασαν με διστακτικό­τητα, ενώ πολλές αποφάσεις ενείχαν πολιτικές σκοπιμότητ­ες», αναφέρει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece