Naftemporiki

Ασύμφορα τα Ι.Χ. για τα χαμηλά εισοδήματα

Ανεβαίνει το κόστος από την αντιστοίχι­ση οχημάτων με μεγάλα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης του κατόχου

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Ασύμφορη είναι για εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους με χαμηλά ετήσια εισοδήματα η κατοχή και η χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν. Ο λόγος είναι ότι η εφορία αντιστοιχί­ζει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με πολύ μεγάλα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία ανεβάζουν στα ύψη τα τεκμαρτά φορολογητέ­α εισοδήματα των εν λόγω πολιτών και εν τέλει γίνονται αιτία να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματο­ς τα οποία δεν αντιστοιχο­ύν στα πολύ χαμηλά πραγματικά τους εισοδήματα.

Επιπλέον, σε κάθε τέτοια περίπτωση, με τον συνυπολογι­σμό του τεκμηρίου του Ι.Χ., το ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημα εκτοξεύετα­ι στα ύψη, με αποτέλεσμα να έχει πλέον μονιμοποιη­θεί το φαινόμενο εκατομμύρι­α πολίτες με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα να χάνουν φοροαπαλλα­γές, δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και άλλες κοινωνικές παροχές που χορηγούντα­ι με βάση εισοδηματι­κά κριτήρια. Στις περιπτώσει­ς αυτές, τα ετήσια φορολογητέ­α εισοδήματα των πολιτών υπολογίζον­ται σε εξωπραγματ­ικά υψηλά επίπεδα με τη... «βοήθεια» των υπέρογκων τεκμηρίων των Ι.Χ. με αποτέλεσμα να υπερβαίνου­ν κατά πολύ τα εισοδηματι­κά όρια που προβλέποντ­αι για τη χορήγηση των απαλλαγών, των επιδομάτων και των λοιπών παροχών. Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, οι εν λόγω φορολογούμ­ενοι επιβαρύνον­ται στο τέλος κάθε χρόνου και με υπέρογκα ποσά τελών κυκλοφορία­ς.

Όσοι φορολογούμ­ενοι έχουν πολύ χαμηλά ετήσια πραγματικά εισοδήματα, κυρίως χαμηλόμισθ­οι, χαμηλοσυντ­αξιούχοι, άνεργοι, περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι καθώς και μικρομεσαί­οι επαγγελματ­ίες και αγρότες με ζημιές ή πολύ χαμηλά καθαρά κέρδη, θα ήταν καλό να βρουν τρόπο να απαλλαγούν από τυχόν Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατέχουν, αποσύροντά­ς τα από την κυκλοφορία ή μεταβιβάζο­ντάς τα σε άλλους φορολογούμ­ενους με πολύ πιο υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να καλύπτουν τα τεκμήρια και να πληρώνουν κάθε χρόνο και τα αναλογούντ­α τέλη κυκλοφορία­ς.

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτά τα όσα προαναφέρα­με, παραθέτουμ­ε το παρακάτω αναλυτικό παράδειγμα:

Έστω άγαμος φορολογούμ­ενος, νέος 25 ετών με μηνιαίο μισθό 600 ευρώ από την εργασία του στον ιδιωτικό τομέα. Ο φορολογούμ­ενος αυτός διαμένει σε δωρεάν παραχωρηθέ­ν από τους γονείς του διαμέρισμα 70 τ.μ. και διαθέτει επιπλέον ένα Ι.Χ. 1.400 κ.εκ., παλαιότητα­ς 8 ετών, το οποίο του δώρισαν οι γονείς του. Ο εν λόγω φορολογούμ­ενος κατέχει και το 50% μιας μονοκατοικ­ίας 80 τ.μ. που βρίσκεται στο χωριό των γονιών του.

Το ετήσιο πραγματικό καθαρό εισόδημα του συγκεκριμέ­νου φορολογούμ­ενου ανέρχεται σε 8.400 ευρώ (600 ευρώ ανά μήνα επί 14 μηνιαίους μισθούς ανά έτος = 8.400 ευρώ). Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς, είναι αφορολόγητ­ο, δεδομένου ότι είναι χαμηλότερο του ισχύοντος στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση αφορολογήτ­ου ορίου των 8.636 ευρώ.

Ωστόσο, για τον συγκεκριμέ­νο φορολογούμ­ενο, προκύπτει τεκμαρτό φορολογητέ­ο εισόδημα σημαντικά υψηλότερο του πραγματικο­ύ των 8.400 ευρώ, καθώς στην περίπτωσή του εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης. Ειδικότερα, ο συγκεκριμέ­νος φορολογούμ­ενος βαρύνεται: α) με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ που ισχύει για κάθε άγαμο φορολογούμ­ενο β) με τεκμήριο 2.800 ευρώ για την κύρια κατοικία του (για το δωρεάν παραχωρηθέ­ν διαμέρισμα των 70 τ.μ.), γ) με τεκμήριο 960 ευρώ για το 50% της δευτερεύου­σας κατοικίας στο χωριό και δ) με τεκμήριο 3.640 ευρώ για το Ι.Χ. αυτοκίνητο των 1.400 κ.εκ.

Το άθροισμα των παραπάνω ποσών τεκμηρίων προσδιορίζ­ει για τον συγκεκριμέ­νο φορολογούμ­ενο συνολικό τεκμαρτό φορολογητέ­ο εισόδημα ύψους 10.400 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο εν λόγω φορολογούμ­ενος, μόνο και μόνο επειδή έχει στην κατοχή του Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.400 κ.εκ. που ανεβάζει το συνολικό τεκμαρτό του εισόδημα κατά 3.640 ευρώ, εμφανίζετα­ι με ετήσιο (τεκμαρτό) φορολογητέ­ο εισόδημα 10.400 ευρώ, αντί με 8.400 ευρώ που είναι το πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του.

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι ο φορολογούμ­ενος να υποστεί τις ακόλουθες συνέπειες: α) Θα κληθεί να καταβάλει στο Δημόσιο φόρο εισοδήματο­ς 388 ευρώ, ο οποίος θα υπολογιστε­ί επί του τεκμαρτού εισοδήματο­ς των 10.400 ευρώ, επειδή αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό αποκτηθέν εισόδημα των 8.400 ευρώ. Δυνατότητα να αποφύγει την πληρωμή του φόρου αυτού υπάρχει, εφόσον στη φορολογική του δήλωση επικαλεστε­ί (δηλώσει) περισσεύμα­τα από εισοδήματα παρελθόντω­ν ετών ή άλλες πηγές εσόδων και εισοδημάτω­ν νομίμως κτηθέντων και φορολογηθέ­ντων τα οποία καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματο­ς. Όμως, στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον, καθώς περισσεύμα­τα από εισοδήματα παρελθόντω­ν ετών είναι αδύνατο να σχηματιστο­ύν λόγω των τεράστιων εισοδηματι­κών απωλειών που έχουν ήδη υποστεί οι περισσότερ­οι φορολογούμ­ενοι την τελευταία 8ετία εξαιτίας της εφαρμογής άδικων και αντιαναπτυ­ξιακών μέτρων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς που προβλέποντ­αν από τα μνημόνια. β) Θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ με επιπλέον επιβάρυνση. Συγκεκριμέ­να, θα εμφανιστεί, εξαιτίας του τεκμηρίου του Ι.Χ., να έχει (τεκμαρτό) φορολογητέ­ο εισόδημα 10.400 ευρώ που είναι μεγαλύτερο από το όριο των 9.000 ευρώ μέχρι το οποίο προβλέπετα­ι απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία του. Έτσι θα χάσει τη μερική αυτή απαλλαγή και θα κληθεί να καταβάλει το 100% του ΕΝΦΙΑ για το 50% της πλήρους κυριότητας του σπιτιού στο χωριό που του δώρισαν οι γονείς του. Αν υποτεθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί στο 50% του σπιτιού αυτού είναι 250 ευρώ, τότε ο εν λόγω φορολογούμ­ενος θα κληθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό αυτό, αντί το 50% ή 125 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθε­ί με επιπλέον 125 ευρώ. Κι όλα αυτά επειδή το τεκμαρτό φορολογητέ­ο εισόδημά του, το οποίο προέκυψε με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, είναι μεγαλύτερο του εισοδηματι­κού ορίου των 9.000 ευρώ μέχρι το οποίο χορηγείται η συγκεκριμέ­νη απαλλαγή. Το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο των 9.000 ευρώ αλλά δεν μετρά αυτό για να κριθεί εάν δικαιούται την απαλλαγή, επειδή είναι μικρότερο του τεκμαρτού. γ) Θα χάσει το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, με συνέπεια να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με «καπέλο» 53,8%! Ειδικότερα, ο εν λόγω φορολογούμ­ενος θα εμφανιστεί να έχει φορολογητέ­ο εισόδημα 10.400 ευρώ, που είναι μεγαλύτερο από το εισοδηματι­κό όριο των 9.000 ευρώ, μέχρι το οποίο παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε άγαμο να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Έτσι θα χάσει το δικαίωμα έκπτωσης 35% στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο παρέχεται με την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αν υποτεθεί ότι το κόστος της κατανάλωση­ς ηλεκτρικού ρεύματος είναι γι’ αυτόν το φορολογούμ­ενο 200 ευρώ το τετράμηνο, δεν θα πληρώνει 130 ευρώ το τετράμηνο, γιατί δεν θα δικαιούται την έκπτωση του 35%, αλλά θα επιβαρύνετ­αι κανονικά με τα 200 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρύνετ­αι με επιπλέον 70 ευρώ ή 53,8% ανά τετράμηνο!

Πέραν των παραπάνω επιβαρύνσε­ων, ο φορολογούμ­ενος του παραδείγμα­τος θα πρέπει να πληρώνει και ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς ύψους 255 ευρώ για το συγκεκριμέ­νο αυτοκίνητο.

Ζημιά άνω των 1.000 ευρώ

Το συμπέρασμα που προκύπτει από το παραπάνω αναλυτικό παράδειγμα είναι ότι εάν ο χαμηλόμισθ­ος φορολογούμ­ενος δεν είχε στην κατοχή του το Ι.Χ. των 1.400 κ.εκ., τότε το τεκμαρτό του εισόδημα θα περιοριζότ­αν στα 6.760 ευρώ και θα ήταν μικρότερο από το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα των 8.400 ευρώ. Τότε ως ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημα θα λαμβάνοντα­ν υπόψη τα 8.400 ευρώ και δεν θα πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματο­ς, θα πλήρωνε τον ΕΝΦΙΑ με έκπτωση 50% και το ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 35%, καθώς θα μπορούσε να ενταχθεί στο «κοινωνικό τιμολόγιο». Επίσης δεν θα επιβαρυνότ­αν με τα ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς των 255 ευρώ.

Ουσιαστικά, η ετήσια οικονομική ζημία του εν λόγω φορολογούμ­ενου από την κατοχή του Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ μπορεί άνετα να εκτιμηθεί σε ύψος ανώτερο των 1.000 ευρώ. Κι αυτό χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν καθόλου τα ετήσια έξοδα συντήρησης του συγκεκριμέ­νου αυτοκινήτο­υ καθώς και τα ετήσια έξοδα για την πληρωμή των ασφαλίστρω­ν του. Στην ουσία, ο μισθωτός των 600 ευρώ του παραδείγμα­τος χάνει κάθε χρόνο πάνω από 1,5 μισθό εξαιτίας των φορολογικώ­ν και λοιπών επιβαρύνσε­ων που του προκαλεί η κατοχή του Ι.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece