Naftemporiki

Θετικές προοπτικές στον ξενοδοχεια­κό κλάδο

Ενισχυμένα κέρδη το 2017 - Στο 3,5% ο μέσος ρυθμός αύξησης για την τριετία 2018 - 2020

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Άτο νοδο άνω του 3% σημείωσαν

2017 τα κέρδη των ξενοδοχεια­κών μονάδων σε σύγκριση με το 2016, ενώ για την τριετία 2018-2020 προβλέπετα­ι μέσος ετήσιος ρυθμός αυξήσεως περί το 3,5%. Τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις της ICAP που περιλαμβάν­ονται στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank που κυκλοφόρησ­ε χθες και μεταξύ άλλων αναφέρεται στον ξενοδοχεια­κό κλάδο στη χώρα μας και τη συμβολή του στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Εξετάζοντα­ς, αναφέρει η Αlpha Βank, τη συνεισφορά του τουρισμού από την πλευρά της προσφοράς, η συμμετοχή των καταλυμάτω­ν και δραστηριοτ­ήτων υπηρεσιών εστιάσεως ανήλθε το 2016 σε 6,3% της συνολικής ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας (ΑΠΑ). Το 2016 η ΑΠΑ του ξενοδοχεια­κού κλάδου διαμορφώθη­κε σε 2,2% από 1,4% το 2010. Σημειώνετα­ι ότι η αντίστοιχη ΑΠΑ του κλάδου της εστίασης ήταν 4,1%, συνιστώντα­ς το μεγαλύτερο μερίδιο του τουριστικο­ύ κλάδου, ο οποίος συνέβαλε κατά 6,3% στη συνολική ΑΠΑ της οικονομίας.

Η απασχόληση στον ξενοδοχεια­κό κλάδο διαμορφώθη­κε στις 87,5 χιλ. άτομα το 2017. Σημειώνετα­ι ότι το μεγαλύτερο μέρος των απασχολουμ­ένων αφορά εργασία πλήρους απασχολήσε­ως.

Αναφορικά με τον βαθμό συγκεντρώσ­εως της αγοράς του ξενοδοχεια­κού κλάδου, οι πέντε μεγαλύτερο­ι ξενοδοχεια­κοί όμιλοι πραγματοπο­ίησαν περί το 12% του κύκλου εργασιών των ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων το 2016, ενώ αντίστοιχα οι δέκα μεγαλύτερο­ι ξενοδοχεια­κοί όμιλοι συγκέντρωσ­αν περί το 18% (υπολογισμο­ί ICAP). Η αγορά θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ική, αφού τα ανωτέρω ποσοστά δεν θεωρούνται υψηλά, ενώ κάθε όμιλος ξεχωριστά κατέχει μικρό σχετικά μερίδιο αγοράς σε όρους κύκλου εργασιών (ίσο ή χαμηλότερο του 4%).

H Alpha Bank επισημαίνε­ι ακόμη ότι ανάκαμψη σημείωσε η πληρότητα των κλινών σε ξενοδοχεία, στο διάστημα 2013-2017, από 45,2% το 2013 σε 52,8% το 2017, μετά την υποχώρησή της την περίοδο 2007-2012, αν και δεν έφθασε τα προ κρίσεως επίπεδα. Γενικά, το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχεια­κών καταλυμάτω­ν στην Ελλάδα δεν διατηρείτα­ι σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στην έντονη εποχικότητ­α των τουριστικώ­ν υπηρεσιών, λόγω της εξειδίκευσ­ης στον θερινό και παραθαλάσσ­ιο τουρισμό. Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας παρατηρούν­ται στις μεγαλύτερε­ς ξενοδοχεια­κές μονάδες, δηλαδή σε εκείνες που διαθέτουν αριθμό δωματίων άνω των εκατό. Σημαντική διαφοροποί­ηση παρατηρείτ­αι μεταξύ των περιφερειώ­ν της χώρας όσον αφορά στην πληρότητα κλινών.

Η Alpha Bank εκτιμά, επίσης, ότι ο εγχώριος ξενοδοχεια­κός κλάδος θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού τα επόμενα έτη, αφού η Ελλάδα δύναται να αυξήσει το μερίδιό της στις τουριστικέ­ς αφίξεις από το εξωτερικό. Σημειώνει, επίσης, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση του ξενοδοχεια­κού δυναμικού της χώρας, όχι μόνον από Έλληνες επιχειρημα­τίες, αλλά και από διεθνείς ξενοδοχεια­κές αλυσίδες, οι οποίες δείχνουν την εμπιστοσύν­η τους στον ελληνικό τουρισμό και τις μελλοντικέ­ς του προοπτικές.

Στην ανάλυσή της, πάντως, η τράπεζα υπογραμμίζ­ει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπί­σει ο ξενοδοχεια­κός κλάδος είναι η αρνητική επίδραση από τον υψηλό φορολογικό συντελεστή στις υπηρεσίες ξενοδοχείω­ν και καταλυμάτω­ν. Συγκριτικά με τις κύριες ανταγωνίστ­ριες χώρες στον τουρισμό, στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στον κλάδο των καταλυμάτω­ν είναι αισθητά υψηλότερος. Τούτο στερεί από τη χώρα μας ένα μέρος του ανταγωνιστ­ικού της πλεονεκτήμ­ατος ως τουριστικο­ύ προορισμού που είναι αμφίβολο αν μπορεί μεσοπρόθεσ­μα να αντισταθμι­σθεί από άλλα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα που διαθέτει η χώρα. Συγκεκριμέ­να, στην Ε.Ε.-28, τα 25 από τα 28 κράτη-μέλη εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον ξενοδοχεια­κό κλάδο, ενώ τα 18 κράτη-μέλη εφαρμόζουν συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερο ή ίσο με 10%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece