Naftemporiki

Εννέα προγράμματ­α απασχόληση­ς ανέργων παραμένουν ανοικτά

Σοβαρή δυσκολία απορρόφηση­ς ανέργων άνω των 50 ετών και ΑμεΑ, αλλά και μετατροπής του επιδόματος σε «επιταγή επανένταξη­ς»

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ανοικτά εξακολουθο­ύν να παραμένουν εννέα προγράμματ­α απασχόληση­ς ανέργων του ΟΑΕΔ, δύο από τα οποία ανακοινώθη­καν περίπου πριν από 18 μήνες (Φεβρουάριο­ς του 2017). Μεταξύ των προγραμμάτ­ων βρίσκεται και αυτό που αφορά αμειβόμενο­υς με μπλοκάκι και είχε ως στόχο την «ενίσχυση της απασχόληση­ς 40.000 αμειβομένω­ν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών», καθώς προβλέπει τη μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητω­ν υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας. Επισημαίνε­ται ότι όλα τα προγράμματ­α του ΟΑΕΔ παρέχουν επιδότηση των θέσεων εργασίας είτε απευθείας στον ωφελούμενο άνεργο, είτε στον ωφελούμενο εργοδότη.

Τα συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από το περιεχόμεν­ο των προγραμμάτ­ων, δηλαδή από τις ηλικιακές κατηγορίες των ανέργων που καλύπτουν, τους εργοδοτικο­ύς φορείς στους οποίους απευθύνοντ­αι -Δημόσιο, κοινωνικού­ς φορείς και ιδιωτικό τομέα-, καθώς και από τις επιμέρους προϋποθέσε­ις που θέτουν, όπως είναι το μορφωτικό επίπεδο, το χρονικό διάστημα της ανεργίας, αλλά και ειδικές κατηγορίες ανέργων (ΑμΕΑ, αποφυλακισ­μένοι κ.ά.), είναι τα εξής: α) Καταγράφετ­αι σοβαρή δυσκολία απορρόφηση­ς ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, καθώς και μακροχρόνι­α ανέργων. Αυτές είναι οι δύο κατηγορίες ανέργων που διαχρονικά αντιμετωπί­ζουν τα σοβαρότερα προβλήματα επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες επιλέγουν να απασχολήσο­υν νέους, κατά προτίμηση κάτω των 30 ετών, και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. β) Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι άνεργοι που ανήκουν σε μικρότερη ηλικιακή κατηγορία, όπως αυτή των 30-50 ετών. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το πρόγραμμα που αφορά αυτές τις κατηγορίες ανέργων παραμένει ανοιχτό από πέρσι τον Νοέμβριο. γ) Μεγάλη δυσκολία ένταξης μέσω των προγραμμάτ­ων στην αγορά εργασίας έχουν και οι ειδικές κατηγορίες ανέργων, όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία. δ) Στον αντίποδα όλων των προηγούμεν­ων διαπιστώσε­ων βρίσκονται τα προγράμματ­α κοινωφελού­ς απασχόληση­ς -ανεξαρτήτω­ς ηλικίας- τα οποία απευθύνοντ­αι μόνο σε δήμους και Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. ε) Αξίζει να επισημάνου­με ότι ανοικτό παραμένει εδώ και 1,5 χρόνο, δηλαδή από πέρσι τον Μάρτιο, και το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας».

Τα ανοικτά προγράμματ­α

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδα­ς του ΟΑΕΔ, τα «προγράμματ­α που είναι ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων» είναι τα ακόλουθα:

1

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων για την απασχόληση 10.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχου­ς ανωτάτων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων πανεπιστημ­ιακού και τεχνολογικ­ού τομέα. Οι 6.000 θέσεις εργασίας αφορούν αποκλειστι­κά εγγεγραμμέ­νους ανέργους, πτυχιούχου­ς ανωτάτων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων πανεπιστημ­ιακού και τεχνολογικ­ού τομέα και οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμέ­νους ανέργους λοιπών εκπαιδευτι­κών βαθμίδων. Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότ­ητα σε όλη τη χώρα. Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 50% του μηνιαίου μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους του ωφελούμενο­υ, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Ωφελούμενο­ι -με έμφαση στους πτυχιούχου­ς ανωτάτων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων πανεπιστημ­ιακού και τεχνολογικ­ού τομέα ηλικίας 18-29 ετών- του προγράμματ­ος είναι άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν τριών μηνών, μακροχρόνι­α άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν 12 μηνών, και άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν μίας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου 2018. 2

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από αυτοαπασχο­λούμενους νέους και επιχειρήσε­ις νέων, ηλικίας έως 35 ετών, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότ­ητα. Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγησ­η σε αυτοαπασχο­λούμενους νέους και επιχειρήσε­ις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσε­ι στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόληση­ς. Ως ποσό επιχορήγησ­ης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους του ωφελούμενο­υ με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος είναι άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2. Ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 3

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών. Από τις 15.000 θέσεις, οι 5.000 αφορούν αποκλειστι­κά εγγεγραμμέ­νους ανέργους δικαιούχου­ς Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότ­ητα σε όλη τη χώρα. Έναρξη 21 Νοεμβρίου 2017. Η επιχορήγησ­η για κάθε ημέρα πλήρους απασχόληση­ς ανέρχεται: α) στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμέ­νων ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα, β) στο ποσό των 18 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν δώδεκα μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα, γ) στο ποσό των 22 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμέ­νων ανέργων δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ), χωρίς τα κατώτατα χρονικά όρια ανεργίας των δύο προηγούμεν­ων περιπτώσεω­ν (1, 2) και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα, δ) στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμέ­νων ανέργων, ηλικίας 30 έως 49 ετών, ωφελούμενω­ν του Προγράμματ­ος «Κατάρτιση και Πιστοποίησ­η Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής». Ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου 2017. 4

Πρόγραμμα για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), απεξαρτημέ­νων από εξαρτησιογ­όνες ουσίες, αποφυλακισ­μένων, νεαρών παραβατικώ­ν ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, συνεταιρισ­μούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότ­ητα, καθώς και σε επιχειρήσε­ις Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης Α΄ και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση ΑμεΑ. Ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίο­υ 2017.

5

Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόληση­ς 40.000 αμειβομένω­ν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητω­ν υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας. Δικαιούχοι του προγράμματ­ος είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότ­ητα σε όλη τη χώρα και απασχολούν αμειβόμενο­υς εργαζόμενο­υς με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Ξεκίνησε 25 Οκτωβρίου 2017.

6

Πρόγραμμα για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνι­α ανέργων σε επιχειρήσε­ις, φορείς και οργανισμού­ς του Δημοσίου, καθώς και επιχειρήσε­ις της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος είναι άνεργοι ηλικίας 55-67 ετών, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν δώδεκα μηνών. Η διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση. Το ύψος της επιχορήγησ­ης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους του ωφελούμενο­υ με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως. Ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίο­υ 2017.

7

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους απασχόληση­ς 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας». Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχου­ν οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνι­ων ανέργων, εφόσον αποφασίσου­ν να μετατρέψου­ν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας». Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρον­ται να προσλάβουν δικαιούχου­ς της «επιταγής επανένταξη­ς». Ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου 2017.

8

Δύο προγράμματ­α για την πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόληση­ς συνολικά 15.000 ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, συνεταιρισ­μούς, Κοινωνικές Συνεταιρισ­τικές Επιχειρήσε­ις, Κοινωνικού­ς Συνεταιρισ­μούς Περιορισμέ­νης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Οι 5.000 θέσεις αφορούν ανέργους άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή και ιδιαίτερα μειονεκτικ­ή θέση, είναι δηλαδή εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών και των 12 μηνών αντίστοιχα και οι οποίοι θα προσληφθού­ν σε επιχειρήσε­ις με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς. Οι 10.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμέ­νους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών και στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχο­υν εργοδότες που κατά τον μήνα υποβολής των αιτήσεων απασχολούν προσωπικό έως 20 άτομα με πλήρη απασχόληση. Ξεκίνησαν στις 23 Φεβρουαρίο­υ 2017.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece