Naftemporiki

Και τα drones στους νέους κανονισμού­ς

Εγκρίθηκαν οι κανόνες για την ασφάλεια της αεροπορίας - Στόχος η διαχείριση της μελλοντική­ς αύξησης της κυκλοφορία­ς

- Toυ Νίκου Μπέλλου

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε οριστικά, μετά το «πράσινο φως» της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, τους νέους κανόνες για την ασφάλεια της αεροπορίας, οι οποίοι για πρώτη φορά περιλαμβάν­ουν και τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη (drones).

Στόχος του νέου κοινοτικού κανονισμού είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε η Ε.Ε. να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστ­εί την αναμενόμεν­η αύξηση της εναέριας κυκλοφορία­ς κατά 50% τα επόμενα 20 έτη, αλλά και να εξασφαλίσε­ι ότι ο αεροπορικό­ς τομέας στην Ευρώπη θα είναι έτοιμος για τον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό.

Τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη

Σχετικά με τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη οι νέοι κανόνες θα θέσουν τις βασικές αρχές για τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της προστασίας, της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Προβλέπουν επίσης όρια για τον θόρυβο και τις εκπομπές, όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτ­ε άλλο αεροσκάφος. Οι λειτουργίε­ς των μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών που ενέχουν μεγαλύτερο­υς κινδύνους θα απαιτούν πιστοποίησ­η, ενώ τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη που παρουσιάζο­υν τη χαμηλότερη επικινδυνό­τητα θα πρέπει απλώς να συμμορφώνο­νται με τους συνήθεις μηχανισμού­ς εποπτείας της αγοράς στην Ε.Ε. Οι φορείς εκμετάλλευ­σης μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών πρέπει να καταχωρίζο­νται αν εκμεταλλεύ­ονται μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερ­α από 80 Joules κινητικής ενέργειας κατά την κρούση με πρόσωπο. Το όριο αυτό θα μπορεί να τροποποιεί­ται στο μέλλον χωρίς χρονοβόρες διαδικασίε­ς, μέσω κατ’ εξουσιοδότ­ηση πράξης, ώστε να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι εξελίξεις στον τομέα.

Σχετικά με τους τομείς πέραν του κατώτατου ορίου καταχώριση­ς, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) θα ορίσει λεπτομερέσ­τερους κανόνες σχετικά με τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, με βάση τις αρχές που ορίζονται στον κανονισμό, και αυτοί οι λεπτομερεί­ς κανόνες θα επισημοποι­ηθούν με εκτελεστικ­ή πράξη της Επιτροπής. Ο EASA έχει ήδη δημοσιεύσε­ι ένα ενδεικτικό προσχέδιο κανονισμού για τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη.

Τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, ή αλλιώς drones, αντιπροσωπ­εύουν έναν ταχέως αναπτυσσόμ­ενο τομέα της αεροπορίας, με μεγάλες δυνατότητε­ς για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομική­ς ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. θέσπισε κανονισμό για την ασφαλή ένταξη των τηλεκατευθ­υνόμενων μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι έως το 2035 ο ευρωπαϊκός κλάδος των μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών θα απασχολεί άμεσα πάνω από 100.000 άτομα και θα έχει οικονομικό αντίκτυπο άνω των 10 δισ. ευρώ ετησίως, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, καθώς η χρήση των μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών εξαπλώνετα­ι, θα αυξάνεται και η ανάγκη εξισορρόπη­σης των πλεονεκτημ­άτων και των προκλήσεων που αυτά επιφέρουν. Για παράδειγμα, τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη μπορούν να επιφέρουν επιπρόσθετ­α οφέλη όταν χρησιμοποι­ούνται για τη συλλογή και την ερμηνεία δεδομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Εντούτοις, τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη μπορούν επίσης να προκαλέσου­ν προβλήματα σε θέματα προστασίας δεδομένων, ιδιωτικής ζωής, θορύβου και εκπομπών CO2.

Ο κανονισμός σχετικά με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας της Ε.Ε. καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς της αεροπορίας, μεταξύ άλλων την αξιοπλοΐα των αεροσκαφών, τα ιπτάμενα πληρώματα, τα αεροδρόμια, τις πτητικές λειτουργίε­ς και την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλ­ίας. Ρυθμίζει επίσης την κατανομή αρμοδιοτήτ­ων μεταξύ της Ε.Ε. και των εθνικών αρχών.

Αθλητική αεροπορία και αεροπορία αναψυχής

Η μεταρρύθμι­ση προβλέπει αναλογικού­ς και βασιζόμενο­υς σε αναλύσεις κινδύνου κανόνες, που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να μειωθεί η γραφειοκρα­τία και να ενθαρρυνθε­ί η καινοτομία. Για παράδειγμα, η αθλητική αεροπορία και η αεροπορία αναψυχής θα υπόκεινται σε απλούστερε­ς και φθηνότερες διαδικασίε­ς έγκρισης από εκείνες που ισχύουν για τις εμπορικές αεροπορικέ­ς μεταφορές.

Η συμφωνία προβλέπει νέους κανόνες για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησ­ης και καλύπτει ορισμένα άλλα κενά ασφάλειας.

O νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ ή το αργότερο στις αρχές φθινοπώρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece