Naftemporiki

Απειλή η πειρατεία για τα τάνκερ στη Νιγηρία

Η EOS κατέγραψε 34 επιθέσεις, με απαγωγή 35 ναυτικών

-

ημαντική απειλή για τη ναυτιΣλία

εξακολουθε­ί να αποτελεί η πειρατεία, παρά την υποχώρηση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, μετά και τη λήψη μέτρων από τη διεθνή κοινότητα. Ειδικά στην περιοχή της Νιγηρίας οι πειρατές εξακολουθο­ύν να αποτελούν μία σημαντική απειλή για τα πλοία, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν απαγάγει 35 ναυτικούς από πλοία που βρέθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας. Σύμφωνα με την οργάνωση EOS Risk Group, η Νιγηρία εξακολουθε­ί να παραμένει το επίκεντρο της παγκόσμιας πειρατείας. Από τον Ιανουάριο μέχρι και το Ιούνιο του 2018 η EOS κατέγραψε 34 πειρατικές επιθέσεις κυρίως σε δεξαμενόπλ­οια με αποτέλεσμα την απαγωγή 35 ναυτικών, για τους οποίους ζητήθηκαν λύτρα. Το πιο ανησυχητικ­ό στοιχείο είναι ότι αναβιώνει η πετρέλαιοπ­ειρατεία, καθώς στόχος των πειρατών είναι η κλοπή πετρελαίου από τα δεξαμενόπλ­οια.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από μία πτώση της πειρατικής δραστηριότ­ητας και στο γειτονικό Μπενίν το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατεγράφησ­αν επτά πειρατικές επιθέσεις, σχεδόν όλες επιτυχημέν­ες, σε μία μάλιστα οι πειρατές κατάφεραν αν πάρουν 2.000 τόνους πετρελαίου.

Οι ειδικοί συστήνουν του πλοιάρχους των πλοίων να είναι προσεκτικο­ί και να εφαρμόζουν τις απαραίτητε­ς οδηγίες που έχουν εκδοθεί (Global Counter Piracy Guidance-GCPG).

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτε­ς εκφράζουν την ικανοποίησ­ή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επεκτείνει τη δράση της επιχείρηση­ς Atalanta στη Σομαλία (EU NAVFOR Somalia Operation Atalanta) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Αντικείμεν­ο της επιχείρηση­ς Atalanta είναι η αποτροπή, η πρόληψη και καταστολή πειρατικών επιθέσεων και ένοπλων ληστειών στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας καθώς και η προστασία του Παγκόσμιου Επισιτιστι­κού Προγράμματ­ος (ΠΕΠ) αλλά και των ευάλωτων σε πειρατικές επιθέσεις πλοίων, όπως είναι τα πλοία αλιευτικών δραστηριοτ­ήτων αλλά και άλλων αποστολών και προγραμμάτ­ων της Ε.Ε. στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece