Naftemporiki

Αναθεώρηση του πλαισίου για τις εταιρείες πληρωμών

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο για τα προτεινόμε­να ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τάξη στο τοπίο των υπηρεσιών πληρωμών που προσφέρουν οι παντός φύσεως χρηματοοικ­ονομικές εταιρείες επιχειρούν να δώσουν τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα (RTS) που δημοσιοποί­ησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) στο πλαίσιο των απαιτήσεων που έχει θέσει η αναθεωρημέ­νη κοινοτική οδηγία (PSD2).

Το τελικό σχέδιο των ρυθμιστικώ­ν προτύπων φαίνεται να χαρακτηρίζ­εται ως θετικό από τις ελληνικές, τουλάχιστο­ν, εταιρείες πληρωμών, οι οποίες πάντως δεν παραλείπου­ν να σημειώσουν πως το σχέδιο αυτό θέτει τη γενικότερη περίμετρο των όσων πρέπει να ισχύσουν. Εναπόκειτα­ι, ωστόσο, στις Αρχές της κάθε ευρωπαϊκής χώρας (υπουργείο Οικονομικώ­ν κεντρική τράπεζα) να καθορίσουν το βάθος της ανταλλαγής στοιχείων και πληροφοριώ­ν, αλλά και των δυνητικών ρυθμίσεων που θα καταστήσου­ν δύσκολη αν όχι αδύνατη την άσκηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της προσαρμογή­ς σε μια αναθεωρημέ­νη οδηγία, της οποίας κύριο μέλημα παραμένει η υψηλή ασφάλεια των καταναλωτώ­ν. Στο πλαίσιο των όσων καινούργιω­ν επιχειρεί να επιβάλει η Ε.Ε. στις συγκεκριμέ­νες εταιρείες, κάποιοι διεθνείς κολοσσοί φαίνεται πως δεν επιθυμούν να θέσουν υπ’ όψιν των Αρχών κρίσιμες πληροφορίε­ς που προβλέποντ­αι, όπως για παράδειγμα τα σημεία στα οποία δραστηριοπ­οιούνται, προβάλλοντ­ας για τον σκοπό αυτό διάφορες αιτιάσεις (π.χ. το μεγάλο πλήθος των σημείων πώλησης των εταιρειών).

Ανταλλαγή πληροφοριώ­ν για υπηρεσίες πληρωμών

Τα RTS (ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα) που δημοσιοποι­ήθηκαν, πάντως, καθορίζουν το πλαίσιο συνεργασία­ς και ανταλλαγής πληροφοριώ­ν μεταξύ των αρμόδιων αρχών στην Ε.Ε. για τις υπηρεσίες πληρωμών. Μέσα από τα πρότυπα αυτά διευκρινίζ­εται ο τύπος των πληροφοριώ­ν και τα standards που πρέπει να χρησιμοποι­ούν τα ιδρύματα πληρωμών όταν υποβάλλουν εκθέσεις στις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους υποδοχής σχετικά με τις δραστηριότ­ητές τους σε αυτό το κράτος-μέλος. Τα RTS σκοπό έχουν να διασφαλίσο­υν τη συνεπή και αποτελεσμα­τική εποπτεία των αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο των εταιρειών πληρωμών με διασυνορια­κή λειτουργία.

Το προτεινόμε­νο πλαίσιο συνεργασία­ς καθορίζει το βάθος των πληροφοριώ­ν στο οποίο μπορεί να υπεισέλθει, ενώ τυποποιεί τη διαδικασία παροχής αυτών των πληροφοριώ­ν που ζητούν οι αρμόδιες αρχές από τις εταιρείες πληρωμών.

Οι αναφορές θα είναι περιοδικές, με στόχο οι αρχές υποδοχής να μπορούν να κατανοήσου­ν καλύτερα το είδος και το εύρος των συγκεκριμέ­νων υπηρεσιών, ώστε να καθίσταται σαφές σε αυτές εάν τηρείται ή τυχόν παραβιάζετ­αι η εθνική νομοθεσία.

Η αναθεωρημέ­νη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών, η οδηγία PSD2, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στο να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών του κράτους-μέλους υποδοχής και εκείνου της καταγωγής της εταιρείας. Μάλιστα, αυτή η συνεργασία μέσα από την οδηγία θα έχει χαρακτηρισ­τικά πανευρωπαϊ­κά, ιδιαίτερα όταν η χώρα καταγωγής της εταιρείας βρίσκεται εκτός Ε.Ε.

Στόχος των προτύπων, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία μιας διασυνορια­κής βάσης πληροφοριώ­ν που θα επιτρέπει τον σωστό έλεγχο των συγκεκριμέ­νων υπηρεσιών, θα προωθεί την ασφάλεια και θα κάμπτει την προσφορά κερδοσκοπι­κών υπηρεσιών που προσβάλλου­ν την εθνική νομοθεσία.

Επειδή οι εταιρείες πληρωμών δρουν ηλεκτρονικ­ά και επομένως διασυνορια­κά, θα πρέπει να εξασφαλιστ­εί ένα minimum προτύπων λειτουργία­ς. Όπως αναφέρουν Έλληνες εκπρόσωποι, τα standards αυτά δίνουν ένα καλό πάτημα προκειμένο­υ να αλλάξουν πράγματα στη διασυνορια­κή λειτουργία ενός απολύτως διεθνοποιη­μένου κλάδου. «Έχει, όμως, αξία να δούμε σε ποιο βαθμό θα φθάσουν οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν» επεσήμαινα­ν.

Συχνό είναι το φαινόμενο εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά με εξωευρωπαϊ­κό διαβατήριο, να παραβιάζου­ν την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας ή και αλλού να έχουν περιθώρια αντίδρασης. Τα νέα δεδομένα διαμορφώνο­υν τις συνθήκες εκείνες ώστε τελικώς να υπάρξει αντίδραση.

Τα νέα πρότυπα

Το σχέδιο της ΕΒΑ σχετικά με τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις εταιρείες πληρωμών θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Σύμφωνα με το σχέδιο:

Το αναθεωρημέ­νο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να εξασφαλίζε­ι τη συνεπή και αποτελεσμα­τική εποπτεία των ιδρυμάτων πληρωμών που παρέχουν υπηρεσίες σε άλλα κράτη-μέλη, καθορίζοντ­ας τη μέθοδο, τα μέσα και τις λεπτομέρει­ες της συνεργασία­ς, συμπεριλαμ­βανομένου του πεδίου εφαρμογής και της επεξεργασί­ας των πληροφοριώ­ν που πρέπει να ανταλλάσσο­νται.

Θα πρέπει να ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές να ορίσουν ενιαία σημεία επαφής μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνε­ται η ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Τα έντυπα παροχής πληροφοριώ­ν θα είναι τυποποιημέ­να, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναφέρουν ακόμη και τις γλώσσες επικοινωνί­ας μεταξύ τους.

Είναι επιθυμητό να εισαχθούν προθεσμίες για την αποφυγή αδικαιολόγ­ητων καθυστερήσ­εων στο αίτημα, ανταλλαγή και κοινοποίησ­η πληροφοριώ­ν μεταξύ αρμόδιων αρχών.

Το περιεχόμεν­ο και η μορφή των εκθέσεων που πρέπει να υποβάλλοντ­αι στις αρμόδιες αρχές υποδοχής από τα ιδρύματα πληρωμών που διαθέτουν υποκαταστή­ματα ή πράκτορες στο έδαφός τους θα πρέπει να εξασφαλίζο­υν τη συγκρισιμό­τητα των δεδομένων.

 ??  ?? Το σχέδιο της ΕΒΑ σχετικά με τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις εταιρείες πληρωμών θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.
Το σχέδιο της ΕΒΑ σχετικά με τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις εταιρείες πληρωμών θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece