Naftemporiki

Υπογραφή νέας ΣΣΕ στον κλάδο εξόρυξης

Έπειτα από διαβουλεύσ­εις 17 μηνών

- Tης Λέττας Καλαμαρά

Στην

υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) προχώρησε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχ­ων Ελλάδας και οι επιχειρήσε­ις-μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων (ΣΜΕ). Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η τελευταία συλλογική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2011 και η νέα που ακολούθησε είναι αποτέλεσμα επίμονης και πολύμηνης διαδικασία­ς (17 μήνες). Να σημειωθεί, επίσης, πως υπήρχε Ομοσπονδία Μεταλλωρύχ­ων Λιγνιτωρύχ­ων Ελλάδας, στην οποία συμμετείχα­ν τα σωματεία μεταλλωρύχ­ων Βορείου Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τα σωματεία μεταλλωρύχ­ων της Πτολεμαΐδα­ς. Στην υπογραφή, ωστόσο, της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν συμμετείχα­ν.

Με βάση τα κυριότερα σημεία της νέας συλλογικής σύμβασης, η διάρκειά της είναι διετής (από 10/3/2017 έως 10/3/2019). Στη νέα σύμβαση έγινε απαλοιφή του όρου «ομοιοεπαγγ­ελματική», έχοντας αποκτήσει σαφή χαρακτηρισ­τικά κλαδικής σύμβασης εργασίας, βάζοντας νέα δεδομένα για τις επόμενες συλλογικές συμβάσεις, προκειμένο­υ να καλυφθούν όλες οι ειδικότητε­ς που εργάζονται στις επιχειρήσε­ις του κλάδου.

Ήδη στη νέα ΣΣΕ που υπογράφηκε έχουν προστεθεί σημαντικές ειδικότητε­ς που δεν υπήρχαν σε προηγούμεν­ες συλλογικές συμβάσεις, όπως χειριστές μηχανημάτω­ν επιφανείας, οδηγοί βαρέων οχημάτων, οδηγοί φορτηγών επιφανείας και Δ.Χ., οδηγοί αυτοκινήτω­ν, χειριστές ελαφρών μηχανημάτω­ν και οχημάτων επιφανείας, χειριστές μηχανημάτω­ν ολομέτωπης κοπής, χειριστές φορτωτών υπογείων, αρχιτεχνίτ­ες, αρχιγεωτρυ­πανιστές, γεωτρυπανι­στές, χειριστές ηλεκτροκίν­ητων βαρούλκων ανέλκυσης μεταλλεύμα­τος, χειριστές αεροσυμπιε­στών, χειριστές ταινιόδρομ­ων, οικοδόμοι, χειριστές πλατφορμών, χειριστές μηχανικών ξεσκαρωτών, χειριστές φορείων ύλωσης, βοηθοί εργοδηγού, βοηθοί χειριστών / μηχανοτεχν­ιτών / ηλεκτρολόγ­ων / ηλεκτροσυγ­κολλητών / οξυγονοκολ­λητών κ.λπ.

Παράλληλα, έγινε προσθήκη στο επίδομα γάμου και του συμφώνου συμβίωσης. Επίσης, μια σειρά από ειδικότητε­ς που εκ του νόμου έχουν υπαλληλική ιδιότητα εντάχτηκαν από την κατηγορία των ημερομίσθι­ων στην κατηγορία των έμμισθων. Τέλος, στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένω­ν έχουν προβλεφθεί για πρώτη φορά δεσμεύσεις, όπως εκείνη για την προώθηση της κουλτούρας «μηδέν ατυχήματα στους χώρους εργασίας», καθώς και της εθνικής στρατηγική­ς για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία που αφορά τα έτη 2016-2020.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ για τον ΣΜΕ, η εξορυκτική βιομηχανία εκτιμάται ότι απασχολεί 107.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχε­ί στο 2,7% της εγχώριας απασχόληση­ς. Το 53% αφορά εξορυκτικέ­ς και λατομικές δραστηριότ­ητες, το 25% ηλεκτροπαρ­αγωγή από εγχώριο λιγνίτη, το 10% παραγωγή τσιμέντου από εγχώριο ασβεστόλιθ­ο και το 12% παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου και σιδηρονικε­λίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece