Naftemporiki

Κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ώθηση στη Wall Street έδωσαν τα εταιρικά αποτελέσμα­τα

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το κλίμα αισιοδοξία­ς, μετά την ανακοίνωση ισχυρών εταιρικών αποτελεσμά­των τριμήνου, έδωσε ώθηση στη Wall Street, παρά τις ανησυχίες για κλιμάκωση της σινο-αμερικανικ­ής διαμάχης. Από την άλλη, η επιβράδυνσ­η της απασχόληση­ς τον Ιούλιο δεν άφησε περιθώρια στις αμερικανικ­ές μετοχές για μεγάλα κέρδη, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μεν σε θετικό έδαφος, χωρίς όμως θεαματική άνοδο.

Τα θετικά εταιρικά κέρδη, ειδικά από τον κλάδο των τραπεζών, έδωσαν ώθηση και στα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης κατά την τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας που χαρακτηρίσ­τηκε από πολύ έντονη μεταβλητότ­ητα, με τους επενδυτές να ενθαρρύνον­ται από την Αpple, που κατέκτησε τον τίτλο της πρώτης εταιρείας με κεφαλαιοπο­ίηση ενός τρισ. δολ.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,7%, σε εβδομαδιαί­α βάση όμως υπέστη απώλειες 0,5%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν οι μετοχές του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου. Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας RBS ενισχύθηκε 3%, αφότου ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία. Σε γενικές γραμμές, η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου αυξήθηκε 22%, ενώ βελτιωμένη είναι και η πιστωτική ποιότητα των τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστή­ρια, με τις εμπορικές ανησυχίες να αποτελούν βαρίδι για τις κινεζικές μετοχές, εν μέσω προβληματι­σμών μήπως η σινο-αμερικανικ­ή εμπορική διαμάχη επιφέρει πλήγμα στην κινεζική οικονομία. Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,06%. Με άνοδο 0,77% έκλεισε και ο νοτιοκορεα­τικός Kospi, βρίσκοντας στήριγμα στις μετοχές του μεταποιητι­κού κλάδου, τεχνολογία­ς και λιανικής. Με πτώση 0,22% έκλεισε ο Hang Seng στο Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ αρνητική ήταν και η εικόνα στις κινεζικές μετοχές, με τον γενικό δείκτη της Σαγκάης να υποχωρεί 0,97% και τον γενικό δείκτη του Χρηματιστη­ρίου Σενζέν να υφίσταται απώλειες 1,72%. Οι κινεζικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της αβεβαιότητ­ας για τις εμπορικές πολιτικές. Ο γενικός δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε 4,6% στη διάρκεια της εβδομάδας και ο δείκτης των κινεζικών blue chips υπέστη απώλειες 5,9% στη διάρκεια της εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece