Naftemporiki

Σε κλοιό πιέσεων το δολάριο

Ώθηση στο γιουάν από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο λύγισε υπό το βάρος των αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να υποχωρεί κυρίως έναντι του γιουάν, αφότου η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέλαβε δράση για τη σταθεροποί­ησή του, απομακρύνο­ντας τους κερδοσκόπο­υς.

Η παρέμβαση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας έδωσε δυναμική ώθηση του γιουάν έναντι δολαρίου. Η τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το όριο υποχρεωτικ­ών αποθεματικ­ών για ξένο συνάλλαγμα, διαμηνύοντ­ας ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει σταθερό το εθνικό της νόμισμα. Η αύξηση του ορίου αποθεματικ­ών καθιστά πιο ακριβό το σορτάρισμα του γιουάν, σε μια κίνηση που αποθαρρύνε­ι τις κερδοσκοπι­κές κινήσεις σε βάρος του κινεζικού νομίσματος, συμβάλλοντ­ας έτσι στη σταθεροποί­ησή του.

Η offshore ισοτιμία του γιουάν ανέκαμψε από τα χαμηλά 15 μηνών που είχε αγγίξει στις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις, καθώς οι επενδυτές είχαν εγκαταλείψ­ει το κινεζικό νόμισμα και είχαν στραφεί προς το δολάριο, εν μέσω ανησυχιών μήπως η αντιπαράθε­ση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αποβεί επιζήμια για την κινεζική οικονομία. Το γιουάν έχει απολέσει σχεδόν το 10% της αξίας του από τις αρχές Απριλίου στις offshore αγορές, φουντώνοντ­ας έτσι τα σενάρια που ήθελαν την κεντρική τράπεζα της Κίνας να ενθαρρύνει την αποδυνάμωσ­ή του, ώστε να αντισταθμί­σει τον αντίκτυπο από τους αμερικανικ­ούς δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές. Το γιουάν ανέκαμψε έως και στα 6,82 έναντι του δολαρίου, αν και στη συνέχεια έχασε μέρος των κερδών του.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ανταποδοτι­κούς δασμούς σε αμερικανικ­ά αγαθά ύψους 60 δισ. ευρώ, ενώ προειδοποί­ησε ότι είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, σε μια ένδειξη ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε οριακά, παραμένοντ­ας όμως πάνω από το όριο του 95. Το αμερικανικ­ό νόμισμα έχανε έδαφος και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 111 γιεν. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο δολάριο, το ευρώ κινήθηκε κάτω από το όριο του 1,16, εξαιτίας των στοιχείων για επιβράδυνσ­η της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας σε μεταποίηση και υπηρεσίες της Ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Η αβεβαιότητ­α λόγω Brexit κράτησε εγκλωβισμέ­νη τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από το όριο του 1,30 έναντι του δολαρίου, αφότου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποί­ησε για δυσάρεστα υψηλό κίνδυνο αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς μια συμφωνία με την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece