Naftemporiki

Πιέσεις στο ιταλικό χρέος

Διεύρυνση αποδόσεων σε τίτλους της Ρώμης - Αποκλιμάκω­ση στα γερμανικά

- Της Έφης Τριήρη

Υπό πίεση παρέμειναν και χθες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κινούμενα στον ρυθμό των εξελίξεων στη γειτονική ιταλική αγορά, όπου συνεχίστηκ­αν για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι έντονες ρευστοποιή­σεις εν μέσω πολιτικών ανησυχιών, σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την έκβαση της σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ για τον προϋπολογι­σμό.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε έως το 4,12%, για να μειωθεί στη συνέχεια στο 4,07% και με το spread στις 389 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, οι αποδόσεις κινήθηκαν σε 1,06% και 3,13%, ενώ στο επταετές διαμορφώθη­κε στο 3,66%. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμέ­νος κλείνοντας την εβδομάδα στα 7 εκατ. ευρώ.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργ­ός της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε κάλεσε τους κορυφαίους υπουργούς του για να συζητήσουν σχετικά με τον προϋπολογι­σμό του επόμενου έτους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια δαπανών της Ρώμης, με αποτέλεσμα να προβούν σε μαζικές ρευστοποιή­σεις ιταλικών κρατικών ομολόγων. Ο Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να παρουσιαστ­εί το Σεπτέμβριο το πλαίσιο του προϋπολογι­σμού 2019, ενώ υποσχέθηκε μεταρρυθμί­σεις ικανές να διασφαλίσο­υν μία πιο δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία δέχεται πιέσεις από μέλη της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες, κάτι που θα φέρει τη Ρώμη σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, η απόδοση του διετούς και του πενταετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περίπου 25 μονάδες βάσης, σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, σε 1,36% και 2,39% αντίστοιχα. Η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκ­ε στο 3,1% για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου. Πιέσεις στις ιταλικές αποδόσεις άσκησαν και οι ανησυχίες ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να επηρεάσει τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες διακρατούν μεγάλη ποσότητα από ιταλικό κρατικό χρέος. Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσε­ις από την ολοκλήρωση της σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου, τα ιταλικά ομόλογα πήραν μία ανάσα, «μαζεύοντας» ελαφρώς την άνοδο των αποδόσεων.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στα ομόλογα υψηλής αξιολόγηση­ς του ευρώ υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να αποκλιμακώ­νεται τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,41%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, κοντά στο 2,90%. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν στην αμερικανικ­ή οικονομία τον Ιούλιο ήταν λιγότερες του αναμενομέν­ου, κυρίως λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσε­ων να βρουν εξειδικευμ­ένο προσωπικό, παρότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece