Naftemporiki

Οι κινεζικές μετοχές «θύμα» της κόντρας με τις ΗΠΑ

Με αξία 6,09 τρισ. δολ. έχασε τη δεύτερη θέση από την Ιαπωνία

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ηκινεζική αγορά μετοχών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της σινο-αμερικανικ­ής διαμάχης, χάνοντας από την Ιαπωνία τον τίτλο της δεύτερης μεγαλύτερη­ς χρηματιστη­ριακής αγοράς στον κόσμο. Μετά τη «βουτιά» της Πέμπτης, που συνεχίστηκ­ε και στη χθεσινή συνεδρίαση, η συνολική αξία των κινεζικών μετοχών ήταν στα 6,09 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μικρότερη σε σύγκριση με την αξία 6,17 τρισ. δολαρίων για τις μετοχές της Ιαπωνίας.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τα σκήπτρα της μεγαλύτερη­ς χρηματιστη­ριακής αγοράς στον κόσμο, με κεφαλαιοπο­ίηση άνω των 31 τρισ. δολαρίων.

Η αγορά μετοχών της Κίνας είχε καταφέρει να ξεπεράσει την Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015 άγγιξε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με συνολική κεφαλαιοπο­ίηση άνω των δέκα τρισ. δολαρίων. Φέτος όμως ήταν μια δύσκολη χρονιά, τόσο για τις κινεζικές μετοχές όσο και για το γιουάν, εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθε­σης με τις ΗΠΑ, την καμπάνια της κυβέρνησης του Πεκίνου για μείωση του χρέους, αλλά και λόγω της επιβράδυνσ­ης της κινεζικής οικονομίας.

«Η απώλεια της δεύτερης θέσης στο βάθρο είναι εξαιτίας του εμπορικού πολέμου», επισημαίνε­ι στο Bloomberg ο Μπάνι Λαμ, επικεφαλής έρευνας στη CEB Internatio­nal Investment. «Ο ιαπωνικός χρηματιστη­ριακός δείκτης είναι σχετικά πιο σταθερός, όμως η κεφαλαιοπο­ίηση της Κίνας έχει υποχωρήσει φέτος από τα ιστορικά υψηλά».

Από τις αρχές του έτους, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης καταγράφει απώλειες 17%, σημειώνοντ­ας από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των διεθνών χρηματιστη­ρίων. Ο δείκτης κινεζικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης CSI 300 έχει υποχωρήσει πάνω από 20% φέτος. Το ότι έχασε τη δεύτερη θέση αποτελεί μια πικρή υπενθύμιση ότι ο ρόλος της Κίνας στις διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές, αν και ιδιαίτερα μεγάλος και σημαντικός, ακόμη δεν είναι αντάξιος της πραγματική­ς οικονομική­ς της ισχύος. Οι αξιωματούχ­οι του Πεκίνου έχουν δεσμευθεί για μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, όμως τα ποσοστά ξένης ιδιοκτησία­ς σε κινεζικές μετοχές και ομόλογα παραμένουν χαμηλά.

Στην Ιαπωνία, παρότι ο δείκτης Topix υποχωρεί πάνω από 4% φέτος, το ιαπωνικό χρηματιστή­ριο παραμένει ένα από τα καλύτερα σε επιδόσεις στην Ασία, χάρη στα ισχυρά εταιρικά κέρδη, αλλά και τις αγορές ETFs από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Η αβεβαιότητ­α για τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ ρίχνουν βαριά σκιά στις κινεζικές μετοχές. Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την επιβολή ανταποδοτι­κών δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά, αξίας 60 δισ. δολαρίων, σε μια ένδειξη ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον. Τα αγαθά είναι διαφόρων κατηγοριών, από υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG) μέχρι αεροσκάφη, ενώ προειδοποί­ησε και για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Κίνας ανακοίνωσε χθες τους πρόσθετους δασμούς σε 5.207 αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ, με την επιβάρυνση να κυμαίνεται από 5% έως 25%. Το χρονοδιάγρ­αμμα εφαρμογής θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece