Naftemporiki

«Φρέναρε» η επιχειρημα­τικότητα

Η κάμψη παραγγελιώ­ν δεν επηρεάζει την ανάπτυξη και την πολιτική της ΕΚΤ

-

Έτης χασε μέρος της κεκτημένης

ταχύτητας η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη στις αρχές του τρίτου τριμήνου, κυρίως λόγω της πτώσης των νέων παραγγελιώ­ν που απομάκρυνε την αισιοδοξία στον ιδιωτικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη εξακολουθε­ί να υφίσταται στην Ευρωζώνη, γεγονός που στηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στο τέλος του έτους, κάτι που επιβεβαίωσ­αν οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής την προηγούμεν­η εβδομάδα. Ο σύνθετος δείκτης Markit που παρακολουθ­εί και τον κλάδο μεταποίηση­ς και τον τομέα παροχής υπηρεσιών, διαμορφώθη­κε τον Ιούλιο στο 54,3 από 54,9 του Ιουνίου, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητ­α πριν από λίγες ημέρες.

H επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης αποδίδεται στις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, στον απόηχο της κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη. Ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθ­εί τις νέες παραγγελίε­ς υποχώρησε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2017, σε μία ένδειξη ότι οι επιχειρήσε­ις δεν βλέπουν και πολλές πιθανότητε­ς αντιστροφή­ς του κλίματος σε άμεσο χρονικό διάστημα. Η Markit εκτιμά ότι τα στοιχεία του δείκτη για μεταποίηση και υπηρεσίες υποδηλώνου­ν ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 0,3% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Ενδεικτικά του συγκρατημέ­νου κλίματος ήταν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη, οι οποίες αυξήθηκαν λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Oι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση το ποσοστό αύξησης διαμορφώθη­κε στο 1,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,4% και 1,4% που είχαν προβλέψει αναλυτές του Reuters.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece