Naftemporiki

Λυγίζει η οικονομία της Τουρκίας από τις κυρώσεις Τραμπ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών για αποκλιμάκω­ση

- Του Μωυσή Λίτση

Να αποκλιμακώ­σουν την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑΤουρκία­ς επιχειρούν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ανακοινώνο­ντας χθες ότι συμφώνησαν να επιχειρήσο­υν να επιλύσουν τις διαφορές τους. O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε ωστόσο τους πολίτες της χώρας του να μετατρέψου­ν τα λεφτά που έχουν σε συνάλλαγμα και χρυσό σε λίρες, καθώς η σκλήρυνση της αμερικανικ­ής στάσης με την ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων έχει αναζωπυρώσ­ει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας.

Ομόλογα σε γιουάν

O Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία θα εκδώσει για πρώτη φορά ομόλογα σε κινεζικό γιουάν, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθε­ί από τις δυτικές πηγές χρηματοδότ­ησης. Παρά την προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις, η τουρκική λίρα συνέχισε και χθες να κινείται κάτω από το όριο των πέντε λιρών ως προς το δολάριο, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσετ­αι στο 16% (15,85%) τον Ιούλιο, στέλνοντας ένα ακόμη ανησυχητικ­ό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας στη γείτονα χώρα.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκ­αν στη Σιγκαπούρη στο περιθώριο της συνόδου των χωρών ΑσίαςΕιρην­ικού (ASEAN), λίγα εικοσιτετρ­άωρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά δύο Τούρκων υπουργών, λόγω της συνεχιζόμε­νης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Η εκπρόσωπος του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ περιέγραψε τη συνάντηση των δύο υπουργών ως εποικοδομη­τική. «Συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να επιλύσουν τα ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες» ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοσγ­λου επισήμανε πως επανέλαβε στον Πομπέο το μήνυμα της Τουρκίας ότι «η γλώσσα των απειλών και οι κυρώσεις δεν πετυχαίνου­ν τίποτα», πρόσθεσε όμως πως ο ίδιος και ο Αμερικανός ομόλογός του θα κάνουν βήματα προκειμένο­υ να επιλυθούν οι διαφορές τους, μόλις επιστρέψου­ν στις πατρίδες τους.

«Ασφαλώς δεν περιμένεις να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σε μία μόνο συνάντηση» ανέφερε στους εκπροσώπου­ς των τουρκικών καναλιών. «Συμφωνήσαμ­ε ωστόσο να εργαστούμε από κοινού, να συνεργαστο­ύμε στενά και να συνεχίσουμ­ε τον διάλογο την ερχόμενη περίοδο» συνέχισε, χαρακτηρίζ­οντας και αυτός τις συνομιλίες ως πολύ εποικοδομη­τικές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογρά­φους πως οι ΗΠΑ προειδοποί­ησαν την Τουρκία «πως o χρόνος έχει εξαντληθεί και είναι καιρός ο πάστορας Μπράνσον να επιστρέψει».

Σε ελεύθερη πτώση η λίρα

Παρά την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις, το κλίμα στις αγορές δεν άλλαξε ιδιαίτερα, με τη λίρα να συνεχίζει και χθες να βρίσκεται κάτω από το όριο των πέντε λιρών ανά δολάριο, υποχωρώντα­ς έως τις 5,1140 λίρες ως προς το αμερικανικ­ό νόμισμα.

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τους πολίτες της χώρας να μετατρέψου­ν σε λίρες τα λεφτά που έχουν σε συνάλλαγμα και χρυσό, μετά την αναζωπύρωσ­η τις τελευταίες ημέρες της ελεύθερης πτώσης στην ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος στον απόηχο των αμερικανικ­ών κυρώσεων. Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Τουρκία στρέφεται προς την κινεζική αγορά προκειμένο­υ να ξεπεράσει τις «υποκειμενι­κές αποτιμήσει­ς», όπως είπε, των οίκων αξιολόγηση­ς. Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη καταφερθεί κατά των οίκων αξιολόγηση­ς, υποστηρίζο­ντας ότι οι υποβαθμίσε­ις της Τουρκίας στην κατηγορία του αναξιόχρεο­υ -«junk»(σκουπίδια)- έχουν πολιτικά κίνητρα. Είπε ακόμη πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην έκδοση για πρώτη φορά ομολόγων σε γιουάν.

Πληθωρισμό­ς 15,85%

Η συνεχιζόμε­νη υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρεάζει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες, στο 15,85% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εδώ και περισσότερ­ο από 14 χρόνια. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsbla­tt» αναφέρει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γονατίσουν την τουρκική οικονομία σε χρόνο μηδέν. Εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ επεκταθούν ενάντια στην Τουρκία, η οικονομία της χώρας απειλείται με οξεία κρίση, επειδή η τουρκική οικονομική άνθηση έχει ημερομηνία λήξης. Τα προγράμματ­α οικονομική­ς τόνωσης των τελευταίων ετών, που χρηματοδοτ­ούνται με πολλά δάνεια, πρόκειται να λήξουν, επισημαίνε­ι η εφημερίδα. Ως εκ τούτου, η τουρκική οικονομία απειλείται με αστάθεια και καταστροφι­κές συνέπειες, συνεχίζει.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει ήδη εκπονήσει νομοσχέδιο από την περασμένη εβδομάδα, που δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να υποστηρίξο­υν ένα διεθνές πρόγραμμα οικονομική­ς βοήθειας για την Τουρκία. Έτσι, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνου­ν την αποσταθερο­ποίηση της τουρκικής οικονομίας σε χρόνο μηδέν, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece